Lov smudja glavinjarama

Autor zivkovic.dm, Studeni 23, 2012, 13:19:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

asantovac

Po mutnoj vodi daleko naj više uspjeha imam na glavinjare ali plastične i metalne!

asantovac

Često varalica za spasit dan od rapale = ratlin rap , clackin rap i ripin rap a metalne lav trgec mi se odlično pokazao!

mossi

Imam par lav trgeca, ozbiljna varka!  :icon_thumleft:

kawasaki

rattlin rap mi je jedna od top varki za smukija

ali sve vise dajem minutazu i gumenim glavinjarama domacih proizvodjaca  :thumbsup:

a mozda bi im trebalo reci da ubace kuglice i probaju jer mislim da je to kod ratllina presudno  :thumbsup:
Brzi od Bolena.

Greys

Jednostavno obozavam radit na njih, ispitivat teren, jer mogu ih koristit za sve slojeve vode. Moj kolega je bio jaaaako skeptičan na glavinjare, i znam da mi je došao i rekao,ma ništa od toga. Na kraju mu se naravno dogodilo da je u jednom danu na Dravi u Belišću dobio 7 smuđaraka, i vjerujem da od tada mu je jedan od top mamaca. Naravno, obogatio si je asrenal  :icon_biggrin: (baš me zanima oće li se javit kad ovo (ako) pročita)  :icon_biggrin:

Vida

Ovde u Srb. su glavinjare jako popularne ne samo za smudja nego i za sve ostale vrste grabljivica.
Postasle su sastavni deo pribora svakog varalicara. Lovna varalica a jeftina i laka za vodjenje pa su je mnogi zavoleli i danas im je to najomiljenija varka.

Bandit

Može li još detalja za nas početnike.
Čamac - obala ?
Uglovi?
Određivanje gramaže.....?????...  :blob7:

vedro

Ni ja nisam nikada pecao na glavinjare. Jel se to pustate sa camcom ili se usidrite  pa tehnika kao sa tvisterima?

Greys

Sa glavinjarama možeš raditi kako poželiš. Možeš imati klasično jiganje, možeš raditi po vertikali, a možeš sa njima raditi kao i sa voblerom. Ovisno o terenu, i ovisno da li želiš glavinjaru prezentirati pri samom dnu ili u nekom višem sloju vode.

Smuđa sam najčešće dobivao na način điganja, a udarci dolaze u samom propadanju. Bucova sam dobivao više na način da zabacim glavinjaru, čekam da sjedne na dno, te ju sporim povlačenjem, kao voblerom, vučem ka sebi. Imaš puno kombinacija, treba probat i sam nać ''svoju tehniku'' ovisno od terena do terena.

Vida

Velicinu glavinjare biras prema ribi koju pecaas. Naprimer za bandara i pastrmku 3 i 4 cm, smudja 5,6,7 cm, a soma 7 i 8 cm.
Gramaza se odredjuje prema vodi na kojoj se peca. Na stajacim vodama idu najlakse varijante, a na tekucim teze. Sto je veca dubina i gramaza se povecava itd.

vedro

Grejs imat cu te u vidu. Vida hvala i tebi! Ja sam inace hvatao smuda samo na vobler i to samo na jedan meni provjeren. Prosla godina mi jako slaba pa tako da razmisljam o drugim tehnikama.

asantovac

Gramaža se određuje kao i na đigovima zavisno gdje riba radi i koju vrstu želimo loviti što je rekao kolega Vida!

zivkovic.dm

Ja sam do pre dve godine bio vobleras do koske a i silikonac.
Glavinjara mi je usla pod kozu samo tako jer je univerzalna za sve vode i prilike.
Krenem oko sumraka na glavinjaru i to klasican dzig. Na dno pa laganica gore dole skokovi
slicno obliku testere. Udarci u propadanju. Kako padne mrakic krecem sa povlacenjem u pola
vode sa cimanjem tj tvicovanjem. E tu su udarci muski ako si na pravoj dubini. Mrak ide
blize povrsini a tada na kraju ide voblerica.
Nemci u jednom delu Nemacke nikada nisu lovili na glavinjare a sada kada im je nas covek pokazao
tu varalicu luduju za njom. Vida zna o kome se radi.
Takodje u najglupljem delu dana kada smudj nece nista veoma cesto krene i napadne glavinjaru.
Kada se uz obalu vuku babuskice ili platicice glavinjara je ZAKON.
Zoki

Greys

Upravo ovo zadnje, post od Zivkovica je ono sto i sam radim sa njima. Isto ih prije nisam koristio, ali kad sam ih ''iztestirao'' ostao sam odusevljen njima, i sad mi spadaju i sam vrh.

Greys

Bogami smo zadnji dan na Ðerdapu imali fino udaraca, i to sve na glavinjare. Silikon je taj dan bio nula bodova, kao i vobler. Potvrdu mogu dati kolege mlb, Vida i Oskar.  :icon_biggrin: