Video zapisi sa Dunava

Autor Ivan Borojević, Siječanj 02, 2014, 19:33:14

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Ivan Borojević

Ivan Borojević

:hi: Sredinom 9 mjeseca sam ispunio zeni zelju za rodjendan da je provozam kraj Dunava srijemskom stranom do Petrovaradinske tvrdjave i vratimo se Backom stranom do Palanke i Iloka, pa imam nesto videa na raspolaganju sto sam snimio. Nije sa Dunava, vec kraj Dunava, panorame i sl. Da stavljam ili ne...

šajzika

Iovako je to takorec tvoja tema, napisi neki lijepi putopis, ubacis koju slikicu  i kao da smo bili s tobom
Audentes fortuna iuvat

Ivan Borojević

:ok: Pocelo je ovako... izjalovio mi se plan da veslam od Zagreba do Gunje, kolega koji samnom vesla nije mogao ici a ja na put od 480 km nisam htio ici sam veslajuci kanu, zasto, pa zbog vjetra jer vjetar jako utice na kanu zbog visoke siluete iznad vode a i ugodnije i sigurnije je tako velike relacije ici u dvoje. E bas zato si moram kupiti i turing kajak da mogu potrpat sve sto mi treba jer u ovom sada sto veslam to nemogu. I tako ja na godisnjem i neznam sta cu od dosade, kad eto Kajinog rodjendana. Sunce- kazem ja, sta da ti kupim, sta zelis. Kaja kaze...zelim se provozati do Petrovaradinske tvrdjave i nazad. Pa dobro, rekoh, oblaci se. Nije se stigla ni nasminkat vec smo bili u mom ferariju. Ja vam inace nista ne planiram, jer kad nesto planiram obicno se to neostvari kao ovo veslanje sto sam trebao ici. Znaci klasika voznja kroz Vukovar, pa Sotin, Opatovac, Mohovo, Sarengrad i na koncu Ilok. Prolazimo kroz ta nasa podunavska sela i tu i tamo vidimo neko staro celjade kako sjede na klupicama ispred kuca, mladih skoro da i nema. I tako dodjosmo do Iloka. Ilok vam je jedan mali gradic na brijegu iznad Dunava. Vrlo lijepog izgleda, narocito starije gradnje iz doba Marije Terezije. Gledam znakove i prestrojavam se na granicni prijelaz Ilok- Nestin, dolazim na prijelaz, sve uredno i prolazim. Vozimo se kroz neku udolinu, penjemo uz brdo i vidim Srbski prijelaz, rampa dignuta, nigdje nikog, ja usporio, prosao rampu i stao, auto radi, nigdje nikog. Tek kad sam svirnio pojavio se neki debeljko u policijskoj uniformi, izgleda da je malo spavao pa ga ja sviranjem probudio. Namjesta se, pozdravlja, dajem mu osobne on gleda i kaze u redu, kako ljudi slabo idu na ovaj prijelaz, vecinom idu na Palanku. Pozdravljamo se i krenusmo prema selu Nestin nekoliko km dalje. Prolazimo Nestin, Susek i dolazimo do Banostora- malo lijepo selo sto izlazi na Dunav, niska obala i prekrasan sirok Dunav nas mami da malo zastanemo i da malo snimam.

Ivan Borojević

Sutra nastavak naseg izleta, vec je kasno, sutra radim, adio. :takoje:

Ivan Borojević

Evo me, znaci vozimo se od Banostora ka Kamenici i prolazimo kroz selo Cerevic, malo selo na obali Dunava, preko na Backoj strani je Cerevicka ada idealno mjesto za pecanje i uzivanje. Jednom prigodom sam se i vozao poznanikovim brodicem, ima dosta dubine i svakakve ribe. Dalje prolazimo Beocin, gradic poznat po proizvodnji cementa, pocinje guzva na cesti i vozim oprezno. Beocin me se nije nimalo dojmio, neznam, nije kraj vode, sve sivo od cementa, fuj. Dalje se nize Rakovac i konacno Sremska Kamenica, tzv. Beverly Hils Novog Sada, guzva za popizdit, glavna cesta vodi iznad Dunava ka Petrovaradinskoj tvrdjavi. 

Ivan Borojević

Nekoliko km dalje dolazi tvrdjava, idemo cestom ispod tvrdjave, skrecem desno ima mala ulicica jednosmjerna, vozim do kraja te ulicice nekih 200 metara i parkiram auto kraj katolicke crkve i samostana.

Ivan Borojević

Poceli smo se penjati prema vrhu tvrdjave, gledam te zidine, kazu da su debele 4 metra, jeli moguce, stranaca ko u prici, sve vrvi putnicima sa beljusa pa kinezima ma neznas odakle ih sve nema.

šajzika

Zezas ove pusace :stripii:
Kod Srbije mi je zanimljivo da citavi gradovi zive na vodi i uz vodu, razne carde, splavovi i prateca gastronomija.
Toga kod u Hr nema u takvom obliku tj. bar ja nisam nabasao.
Audentes fortuna iuvat