Apsurd pravilnika na naš način

Autor šime, Siječanj 07, 2014, 21:32:59

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

šime

Zanima me dali je ovo što ču u nastavku napisati u loganu zdrave pameti i dali ima netko da mi to pojasni.Naime dali se zna za pravilo ulovljene plemenite ribe DNEVNO i od kada je to.I dali netko zna ovo(čuo sam, a vjerujem da je točno): da su dozvolili sa 30 na 60 ribara,da su im dozvolili veličinu oka mreže sa 8cm na 4 cm i količinu ribe bez kvota za SVU RIBU,a sve to po monitoringu i izradi gospodarske osnove po stavu da ribe ima previše pa udri po njoj,E sada pa koju tu lud ili neradi svoj posao kako treba(nadam se ,ali iskreno se nadam da ta informacija nije točna ,jer ovo je totalna ludost).Nas ograničili jednu ribu dnevno a ribarima neograničeno.Dragi prijatelji ako je ovo sve točno onda VAS SVE ZAJEDNO POZIVAM (a imati ćemo priliku na skupštini,koja je uskoro)DA EKIPU U NAŠOJ ZAJEDNICI RIBOLOVNIH DRUŠTAVA UHVATIMO DOBRANO ZA JAJA.Svakodnevo sam na vodi i ovakvu represiju od strane ribočuvara nisam nikada vidio.Zapravo toliko prijava ljudima prave(a kazne su enormno velike) UŽAS. Ma jesam za red i poštenje ali ovakovo što nisam nikada vidio.Ribočuvari se u mraku ujutro sakrivaju iza vrba i topola i šuljaju se čamcima i zajedno sa policijom ljudima pretresaju torbe ,automobile,a nedaj bože da se ima štap viška ili možda riba više:Dečki gledam to gotovo svakodnevno iz čamca šta ljudima rade.A u ovo vrijeme kada netko ima dozvolu a netko nema ,e onaj koji nema dobije rok od DVA dana da ju izvadi ili slijedi prijava,bez obzira što ima staru.Ma opet ponavljam da sam za red,ali takovo arogantno, drsko pa i nekulturno ponašanje (ono "EJ TI")ribočuvara prema tim ljudima . NIsam moga šutjeti i odreagirao sam vrlo bezobrazno prema ribočuvarima i sada je malo drugačije.Ma poanta je ta da su ti ribočuvari u službi svih nas ribiča,a ne mi u njihovoj,a u konačnici mi smo ti koji ih odjevamo i plačamo dnevnice,.a nemogu uhvatiti"eletričare" pa se iživljavaju na nama ribičima a bit problema je u ONOME GORE NAVEDENOM,koji se nije smio desiti(naravno ako je točno),da se donose propisi bez NAŠEG STAVA,odnosno nas samih ribiča .

šajzika

Citat: šime  u Siječanj 07, 2014, 21:32:59
.Naime dali se zna za pravilo ulovljene plemenite ribe DNEVNO i od kada je to

od 2005. godine , prije toga je bilo 4 plemenite ribe na dan ili jedan trofejni ulov , neki dan slusao u ribolovnoj zajednici
Audentes fortuna iuvat

river

http://www.ribolov-osijek.com/Ribolovni_propisi.html

ispod dolje imate sve propise i zakone...malo već i na facebooku o tome raspravljamo...

zakon je napisan 2005,i u primjeni je od 2006,do dana današnjeg...

ima dolje i dopune i izmjene i tako dalje...ko ima volje nek čita  :thumbsup:

maverick

Šime s točke ribocuvara: cuju se price kako tamo i tamo love sitnu ribu...ovi posalju nekog i sutra opet po starom...pa se unazad par dana razrijeio problem osmog kilometra jer to nema kraja, pa problem nehaja...pa se nocas pucalo u Bijelom Brdu na ribocuvare...nikako da shvatim sta nam odgovara...ili kad ima kontrole ili kad nema...
Što se tice privrednih ribara tu nemam komentara jer cuo sam za velicinu oka na mrezi ali to o kvotama nisam ....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Kugla

Apsurd za apsurdom, već smo se doticali ove teme oko ribara i nismo ništa poduzeli, treba se organizirati i uputiti pitanja o svemu tome na prava mjesta, baš ču sutra kontaktirati neke ljude da vidim kako takve stvari mjenjati, kome se konkretno obratiti, jer ispada da smo mi sportski robolovci najlošiji a to definitivno nije tako.

maverick

Da susjed...mi ribolovci smo stoka i najveca gamad...odi malo na dunav...i vidi sta se lovi kako se lovi, odi u ribarnicu u svom selu pa pitaj od koga kupuju smudja...od ribara ili pecarosa, obidji malo restorane pa pitaj od koga nabavljaju smudja....pa pitaj pola nas  s foruma jesmo li pustili drugog smudja istog dana, a ne petog ili desetog
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

šime

Ma u potpunosti sam da se vrši nadzor i da postoje ribočuvaska služba i u potpunosti ih podržavam i za puno toga do sada od njihove strane učinjeno skidam im kapu ali ovo u zadnje vrijeme ,pa nema zdrave pameti šta rade.Ma na krive ljude su se usmjerili to su ipak sportski ribiči a ne ribokradice i kriminalci.Ma nitko koji je pokraj mene sjedi učamcu nije i neče sigurno spakovati ribu ispod mjere,jer ču ga jo osobno prvi prijaviti.

marinela

Sama sam bila svjedokom razgovora između dva ribara u poodmaklim godinama valjda u želji da se pohvale nabrajali su koliko smuđeva su ove godine prodali restoranima,najteži je bio 12 kg imaju debelu zaleđinu pojedinih čuvara i to niti ne kriju,a mi čemo oštetiti riblji fond ako odnesemo dvije-tri ribe ...ma sramota
Prošle godine sam u par navrata zvala ministarstvo i ukazivala na nepravdu,a kako se čini i ove ću!
Bolje biti malo lud nego malo pametan!!!

maverick

Šime ajmo ja od sebe i ti od sebe...koliko si puta ove godine pustio drugog ulovljenog smudja ili se digao i otisao kuci kad imas ulovljenog smudja ...znaci dodjes zabacis upecas...i gotovo...idemo doma...kontrole trebaju biti jer je stanje koje vlada od onih stukica pa sad do sitnog smudja postalo nenormalno....a kazem ti privredni ribari su druga prica i ako je to istina...onda ne znam sto ce biti

Kugla

Susjed ja govorim o odnosu ribara i sprtskih ribolovaca, to nije u redu i to je nepravda što bi rekao Kalimero  :takoje:, oni mogu što hoće a mi ništa, i ovi koji prodaju po restoranima to su krivolovci i nisu sportski ribolovci, i takvih ima ali ne puno u odnosu na nas sportske ribolovce. Sportski ribolovci ne čine loše ako ponese dvije plemenite ribe, kao što će učiniti ribar sa mrežom od 4cm okom, ja sam za red, ali me nemože uvjeriti nitko da sportski ribolovac koji ili upeca nešto ili ne čini nešto pogubno za riblji fond, isto tako neka ribočuvari kazne sve te koji ulove po desetke komada i prodaju, dok sportski ribolovac ulovi za svoje potrebe nikakvu štetu ne čini. Kažeš susjed da li smo pustili drugog ili neznam kojeg smuđa, a koliko je dana bez ulova, puno i onda jedan dan dva komada recimo i sad sam u prekršaju, nisam za to da se toliko rigorozno postupa, sa puno sportskih ribolovavaca koji danim idu i ne ulove ništa a kad ulove dva ona da ih se odmah kazni, i sam sam jedan od tih koji prvo slabo ide pecati, a drugo i zadnje vrijeme ništa ne lovim.

raso

Izvjesni Gosp. Homen, s kojim smo mi ribolovci već ratovali i koji je pod kontrolom gospodarskih ribara je otišao iz ministarstva u mirovinu i odmah se uhljebio u HŠRS. Kvota ulova ribe po gospodarskoj osnovi za profesionalne ribare, kao i njihov broj je povećan, a za sportske ribolovce smanjena kvota. Neznam sad točne brojke ali ispada da svaki ribolovac smije maksimalno uloviti godišnje oko 24 kg. Zanimljivo da je gospodarsku osnovu radio fakultet u Osijeku, Gosp. Opačak. zajednica ŠRD Osijek s tim nema ništa, isto kao što nema s veličinom oka i dužinom mreža. Problem treba rješavati u Zagrebu, Vlada, odnosno Ministarstvo i Sabor.

šime

Upravo je to što Kugla kaže,i u pravu si to o količini rbe malo tko je otišao poslije prvog smuđa,ali to je trajalo i trajati će i neće riba biti ugrožena vrsta budimo sigurni.Ma problem su ribari i oni koji suim izdali dozvole, mi sami znamo kakvo je stane.Nas će uztezati ,a njih širiti bez ikakve granice.

Lomnica_city

Citat: maverick  u Siječanj 07, 2014, 21:55:39
Da susjed...mi ribolovci smo stoka i najveca gamad...odi malo na dunav...i vidi sta se lovi kako se lovi, odi u ribarnicu u svom selu pa pitaj od koga kupuju smudja...od ribara ili pecarosa, obidji malo restorane pa pitaj od koga nabavljaju smudja....pa pitaj pola nas  s foruma jesmo li pustili drugog smudja istog dana, a ne petog ili desetog

To te neko slagao, bar delimicno...
U mom kraju upravljac je jedna vezara (kod vlasti naravno), koji za varalicare kaze da je nas 95% neposteno i da jedva cekamo da se riba ukrtozi da grabuljamo, jer je varalicarski pribor pogodan za to!!!! Idiotska izjava, naravno, posto svaki stap sem izuzetno neznih UL moze da se koristi za grabuljanje, i da mi navikli na lov grabljivica obicno visestruko vecih gabarita jedva cekamo priliku da se ogrebemo o malo sice prepune kostiju...

A onda sam video na delu izvesne grabuljase, i video na licu mesta ko su ti grabuljasi, kakvi i cime to grabuljaju...
Skoro po pravilu su to bili dubinkaski stapovi made in PRC debeli kao malic u vrhu, masinice slicnog "kvaliteta", debeo najlon i naravno troke i olova, uz cak i poneki bolonjez, a da ne gresim dusu naslo se tu i par varalicara koji su tvister stavljali na troku umesto na dzig glavu (ili oba)!!

Od tih grabuljasa neki su mi bili poznati kao teski rekreativci koji se aktiviraju samo u ovo doba godina kad je riba na gomili, stapove su kupili uglavnom bas i samo za tu namenu, i onda ti takvi uglavnom prodaju tako uhvacenu ribu...

Naravno, slazem se da ima i medju nama, na srecu reeeetkih koji ZIVE od prodaje ribe a hvataju ih uglavnom na varalicu, u neku ruku sportski takoreci, ali nemaju mere ni za duzinu ni za kolicinu, ili bar za jedno od ta 2...

Na zalost nije ih lako uvek ni prepoznati, imao sam nedavno priliku da pomognem coveku koji mi se ucinio kao OK lik koji jednostavno nije pripremljen za taj teren, i u zelji da ispadnem dobar domacin, jer je "moj" teren, umalo da pomognem i previse! A to sam shvatio po kukanju doticnog po mom hvatanju i pustanju smudjeva blizu mere, ali ipak par centi ispod, i izuzetno mrsavih, kako on to nikad ne bi, kako bi on to sve...

Takvima ne treba pomoci nikad i takvi nas ostale stavljaju na los glas, ali reci da mi ribolovci prodajemo ribu, grabuljamo i svasta je preteska izjava, to nisu ribolovci, to je STOKA...

Citat: maverick  u Siječanj 07, 2014, 22:02:29
Šime ajmo ja od sebe i ti od sebe...koliko si puta ove godine pustio drugog ulovljenog smudja ili se digao i otisao kuci kad imas ulovljenog smudja ...znaci dodjes zabacis upecas...i gotovo...idemo doma...kontrole trebaju biti jer je stanje koje vlada od onih stukica pa sad do sitnog smudja postalo nenormalno....a kazem ti privredni ribari su druga prica i ako je to istina...onda ne znam sto ce biti

Ove godine sam JEDNOM zadrzao 2 ulovljena smudja (te veceri sam zveknuo 6, od 10-ak ubodjenih), u svim ostalim slucajevima sam pustio ili SVE, iako ih je bilo i u meri naravno, ne mislim na pustanje nedoraslih, ili sve sem 1 najveceg!!
A te svajcarske fore o 2 uhvacene ribe i onda kuci ne pasu kod mene, ja idem na vodu da se opustim, uzivam u prirodi, odmorim od kucne guzve i buke, neretko mi se desi da uhvatim odmah po dolasku ribu, 3-4, samo par puta sam otisao kuci posle nekoliko uhvacenih riba a nakon samo mozda sat-sat i po pecanja...

Greys

Kugla

Ako su oka 4x4 cm sad im dozvoljena, pa šta mslite koliko ribe ispod mjere će izloviti, pa sve će izvući van tu sve ispod mjere zastaje, za njih nema pravila po tome oni mogu sve uzeti i uzeti će, užas.