Silikon - odložena kontra

Autor mossi, Siječanj 15, 2014, 20:26:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mossi

Ja nikad ne odlažem kontru, na silikon.
Danas sam i to čuo da neko radi.

Ajde malo da prodivanimo na tu temu.

:hi:

Greys

Jednostavno ima dana kada udara silovito, gutanjem, ti opališ kontru (doduše sa Lion Force-om ni nemoraš jako opalit  :toothy12: ), osjetiš na tren da je kao gore, ali nije, vadiš silikon vidim zube do dijela gdje je udica. Bacanjem na isto mjesto (još pogotovo ako je jato tu), osjetim sitan trkac, ali dajem zadršku da nekontriram odmah, već odgoda ''neko vrijeme''. Nakon toga lupim kontru, i on je gore. Imao sam dana kada je samo to palilo, jednostavno je tako primao.

Naravno, čim dolazim na vodu, i imam udarac, normalno da lupam ''na prvu'', ali kad shvatiš da si možda mašio zbog toga kako on prima, nešto pokušaš promjenit, a to je ili pozicija odnosno kut u kojem si imao udarac, ili način kontre. Meni je to davalo rezultat.

umpahpah

napisah u slicnoj temi!!! kod mene nema odlozene kontre na gumu!!! rijesim to laksom glavom!!!

Lomnica_city

Citat: mossi  u Siječanj 15, 2014, 20:26:04
Ja nikad ne odlažem kontru, na silikon.
Danas sam i to čuo da neko radi.

Ajde malo da prodivanimo na tu temu.

:hi:

Kad provertikalisem na Dunavu da nadjemo neku prepreku gde se hrani, ne udaramo kontre, sam se zakaci, a skoro svaka kontra znaci i promasaj, bilo da je sistem sa worm udicom na lasti ili recimo obicna dzig glava na tvisteru ili sedu...

silure

ja bez kontre nista ne dobijem...i to smatram promasajem...

mossi

Hebiga, Alija, Greys, Lomnica ... broj ljudi se polako povećava.

hmmm ajd ima dana kad stvarno ne ide..

voja

Treba imati debelih živaca da po udarcu odložiš kontru na sekund dva  ::)
Ja ih nemam pa često smuđu otmem gumu....nek gladuje  :laughing7:
Jedino kada radim oko panjeva i zakačaljki po udarcu ne udaram kontru odmah već posle oko sekund malo napnem da vidim dali je jig u praznom ili u ustima i tu donosim odluku o kontri ili daljnjem lerovanju.

kajman

..........Treba imati debelih živaca da po udarcu odložiš kontru na sekund dva  ....
Tacno, ali je ponekad neophodno i preko potrebno. Pre svega to zavisi od lokacije i strukture na samoj lokaciji. Opsirna je ovo tema ali ukratko sve se svodi na to da smudj jeste uzeo mamac ali ne guta ga tu na istom mestu vec krece na drugo udaljenije i bezbednije mesto da ga proguta. Drugo udice letnje - zimske, visina sa koje.........a neka neka umal da se raspisem
Interesantno je pitanje dali na jedan te isti mamac, uvek i samo, krece jedan smudj?

ibro dirka

ako se dogodi slično greysu da su zubi do udice, dosta čest slučaj inače, prvo probam odložiti kontru na slijedećem zabacu ako i to ne upali onda smanjim olovo da usporim šed...

Ive

Neki dan skroz ludo pecanje...dobijem 15 kom. i sve  :wave:  pustim..kao i uvijek,ali pored toga sam imao još 35-40 udaraca, udarčina,kvrceva..itd i kad kontriram riba je gore štap odpumpa 2-3 sekunde i riba odpada..da čovjek ne povjeruje kako se uspije odkačiti kad je već gore tj "morao" bi biti,velika većina riba taj dan je bila uhvaćena za sam vrh usta..probao sam i malo odgoditi i nije mi ni to puno pomoglo..ajd mislio bih da je problem u udicama(matzuo vel. 3 barbarian oblik) kad nakon
nekoliko dana 9 udaraca i 8 riba vani..znači sve je ok. samo ima nekada dana kada jako mrljavo uzima i kad je takav neobičan dan čovjek nemože puno utjecati..to je moje iskustvo.
Ono što me ne ubije..ja probam opet!

umpahpah

Kut pod kojim vuces ima jako puno utjecaja na kacenje!!! moje iskustvo od neki dan npr.

Kugla

15 kom, 35-40 udaraca, svaka čast, ja tako nešto nisam nikad doživio  :no:

Ive

Citat: kugla  u Siječanj 17, 2014, 09:30:02
15 kom, 35-40 udaraca, svaka čast, ja tako nešto nisam nikad doživio  :no:

Nisam ni ja do neki dan..ludo pecanje skroz.Dao Bog da se ponovi tako nešto.
Ono što me ne ubije..ja probam opet!

silure

kajman

Posle toliko godina varalicarenja meni je ponovljena kontra vec postala deo motorike koju u praksi ne koristim uvekm i pri svakom udarcu-napadu !!!!!!!!!!!!!! Ovo je prilicno kompleksno pitanje i zahvata veci dijapazon situacija. Ipak, par napomena.....
1. Prvo-ja leti koristim /he he kako se ova Pl.tantum... ustalila u zargonu..ja koristim, belo mleko, zelena trava, mokra voda....hehehehhee, no dobro/ Daklem, leti koristim debele, velike i jake udice, zimi sasvim suprotno, sto tanje, sto manje i sto ostrije...sama vilicina i debljina udice itekako utice na kontru i to da li kontru ponoviti??? Razmislite o ovome sto sam napisao, s aspekta agresivnosti napada na vestacki mamac kao i kolicine vode koju smudj srrrrrkne leti i kolicinu vode koju smudj srrrrrkne zimi?
2. Drugo-to da li cu da ponovim kontru ili ne direktno zavisi od toga kako je smudj postavljen tj. iz kog pravca ocekuje plen i od samog ugla povlacenja u odnosu na datu situaciju. Jasno kako na mirnim-stajacim vodama tako i u recnom toku!!!!!
Kada se govori o uglovima povlacenja u obzir se uzima i visina sa koje varalicarimo !!!!!! Ako stojim visoko na ovali u odnosu na povrsinu kontra je uspravna i pod vecim uglom pa je i zakacinjanje dobro, udica se zabaca u gornji deo vilice sto je idealno kako za sitne tako i za one najkrupnije smudjeve,jos ako je i dubina veca to idealnije jer smudj u dubljoj vodi vestacki mamac uzima sa manje opreza, nego kad recimo stojim u vodi pa je ugao strasno mali tj. ostar e tu ne ponavljam kontru nikad, vec radim suprotno. Cim sam osetio napad popustim - oborim vrh stapa, pa onda samo zategnem-e jeste, da mu ne iscupam mamcova iz ustiju zbog malog ugla tj kontra bez ugla.To je nekako u najkracim crticama. Sto se stajacih voda tice-ima tu jos dosta manevarskog prostora za to da li ponoviti kontru ili ne...........Jah, evo rekoh par reci a onooooo.............Dobro, sto se recnog toka tice takodje je u pitanju visina sa koje varalicarimo ali i cinjenica da li povlacimo niz tok, pod pravim uglom na tok ili uzvodno uz tok.....Nikad ne ponavljam kontru kod uzvodnog povlacenja jer je to ocajno losa situacija za kontru i leti, zimi pogotovo, da ponovo ne objasnjavam zasto valjda je jasno-cupanje iz ustiju. Kod nizvodnog povlacenja bez obzira na visinu i eventualni ugao uvek je pozeljno da se ponovi kontra i to neki put i celih tri puta smudj tada napada iz okreta i kacenje nikad nije izvesno. Nije to jedini razlog, razlog za ponovnu kontru kod nizvodnog................a uhhhhh, dobro, kod povlacenja pod pravim uglom u odnosu na obalu takodje ponavljam kontru.........
3. Trece-ponovna kontra zavisi od same tehnike povlacenja ako je napao u propadanju a dubina je 3 i vise metara, tada je nepotrebna ponovna kontra jer je vestacki mamac uzet i vise nego solidno........ako je napao u podizanju, tada posle par otimanja momentalno oborim vrh, pa ponovo kontriram narocito na plicim mestima-smudj otvori usta da pljune ali mu mamac tada sklizne malo dublje i kontra nema mu spasa

UKUCAVANJE
Ovako, mozete da imate i stap od 300 grama, ako smudj nije uzeo kako treba neces ga ukucati nikako, to se narocito desava u kasnu jesen kada se koriste teze olovne glave, zato se stalno govori OPTIMALNA TEZINA. Daklem, dubina snazna voda…ukucavanje zavisi od tehnike prezentacije i od toga kako smudj NAPADA mamac. E zato ga neko ukuca sa 30 gramcem a neko ga ni sa 100 gramcem ne ukuca!!!
Vobler
Veliki vobleri debele udice jaci stap UKUCAVANJE da! Mali vobler tanke ostre udice i meksi stap ukucavanje nepotrebno ali je potrebno KONSTANTNO DRZANJE SMUDJA POD ISTIM UGLOM POD KOJIM JE I ZAKACEN sve do prihvatanja………
.............jao bre o'ladi se kafa VOZDRA