Šaran s proljeća na otvorenim vodama

Autor maverick, Ožujak 02, 2014, 18:37:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Mariorhr

Citat: raso  u Ožujak 26, 2014, 20:13:04
Frend mi pripremio 5 kg boila, 10 kg kukuruza i idući tjedan napadam :pirate: :pirate:

Dat ću ti ja još 10-15kg za jači napad

MIF

Saces ti cut svoje Grgec..
Ovakvi bogohuljenje..c c c..
MORA se kuhat,pa vako,pa nako...hehe

Slaven

he he  :stripii: gadnih rasprava zna bit u tom šaranolovu

TopMix

Citat: grgech  u Ožujak 26, 2014, 20:16:37
naravno da ih ne guta reda radi, ali kad guta sirovi kukuruz, lomi ga ždrijelnim zubima i takav odlazi u probavni sustav, ne produljuje probavu značajno, u odnosu na kuhani kukuruz, ovisno o količini ostale hrane, najviše bjelančevina životinjskog podrijetla, iskoristit će kukuruz za rast i razvoj, a ne debljanje,

ako pojede velike količine kukuruza, nema želudac za pohranu, ne može ga probavljati, nego samo propusti kroz crijeva, to se može vidjeti u malim ribnjacima, kad gazda baci brdo kukuruza jer ga ima i jer je jeftin, ne kuha ga naravno prije toga, poluprobavljenog kukuruza u izmetu koliko hoćeš...

i da, hranit će se opet, što drugo,
Pitanje je da li saran sa otvorenih voda ima iste prehrambene navike kao ribnjacki saran... Da je to tako, bilo bi lako. Al, nije tako, bar tamo gde ja pecam... Da je to tako ni takmicari na komercijalama ne bi bacali pare na boile, nego bi svi redom pecali na kukuruz.

grgech

šaranu s otvorenih voda onda ne bi smio ni spominjati kukuruz, jer te navike sigurno nema, nego ga mi navikavamo
kao što na to naviknemo ribnjačarskog, i to na suhi kukuruz

tamo negdje sam napisao, na otvorenim vodama, gdje ima životinjskih bjelančevina u prirodnoj hrani, razlog više da mu suhi kukuruz neće naškoditi..privući će ga slabije, nego kuhani i moguće još aromatiziran, ali probava suhog kukuruza potpomognuta živitinjski m bjelančevinama neće voditi u debljanje šarana kao u ribnjaku gdje manjka druge hrane,

a nije malo natjecatelja uz skupe boile lovilo i ulovilo kukuruzom, pitanje koliko ih je spremno priznati...jer natjecatelji mahom i love ribnjačarske šarane...

Alija

Kukuruz kuhani ili sirovi ....bitno je da je aromatiziran vanilijom koja je jedna od osnovnih stavri u flori na vodama ,bilo komercijala ili na otvorenim vodama.
Ista stvar je i sa mlijekom u prahu jajima i ostalim stvarima na koje je naviknut u normalnoj prehrani !!

Mariorhr

Auuuuuuuu  :uf:...ode tema u beskraj...ja samo znam da 90% šaranaša u mom kraju prehranjuju šarana nekuhanim kukuruzom jer to rade u velikim količinama i neda im se kuhat,samo ga namaču u kantama s vodom da nabubri i imaju rezultate...očito je šaran kod nas navikao na takvu vrstu prehrane...radi se o rijeci Dravi

maverick

Znaci mislite da prica o bolesnom saranu kad jede nekuhani kukuruz nije tocna
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Alija

Maverik ....riba slovi za vodenu lisicu ,pa čisto sumnjam da je toliko glupa da konzumira nešto što joj šteti (ili je fama kako je oprezan ,pametan i sl)!
Priče o PH vrijednostima,proteinima,aminokiselinama,kalorijama i ostalim naučnofantastičnim elaboratima je za puno iskusnije ribolovce...u prirodi je to sve prilično jednostavno,samo je stvar koliko netko stvarno zna kako to tamo funkcionira.

grgech

Citat: maverick  u Ožujak 26, 2014, 21:36:15
Znaci mislite da prica o bolesnom saranu kad jede nekuhani kukuruz nije tocna

bolesniji je od neuspjelog mrijesta i djelomične probave ikre nego kukuruza, u šljunčarama gdje ga najčešće lovimo, i to kapitalnog

maverick

Ja sam neuk u tom vidu ribolova i spreman sam usvojiti neke preporuke a i dovoljno sam lijen tako da mi teorija o nekuhanju kukuruza sasvim odgovara  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

grgech

dobro dođu priče s cro carpa, od prije 5 godina o vodenoj lisici koja si neće naškodit suhim kukuruzom
iskusniji ribolovci slijede prirodu, zato im koriste elaborati i znanost, naravno
a nije fantastika reć da se aroma bolje prima na kuhani nego sirovi kukuruz :)

river

Citat: grgech  u Ožujak 26, 2014, 20:16:37
naravno da ih ne guta reda radi, ali kad guta sirovi kukuruz, lomi ga ždrijelnim zubima i takav odlazi u probavni sustav, ne produljuje probavu značajno, u odnosu na kuhani kukuruz, ovisno o količini ostale hrane, najviše bjelančevina životinjskog podrijetla, iskoristit će kukuruz za rast i razvoj, a ne debljanje,

ako pojede velike količine kukuruza, nema želudac za pohranu, ne može ga probavljati, nego samo propusti kroz crijeva, to se može vidjeti u malim ribnjacima, kad gazda baci brdo kukuruza jer ga ima i jer je jeftin, ne kuha ga naravno prije toga, poluprobavljenog kukuruza u izmetu koliko hoćeš...

i da, hranit će se opet, što drugo,

nije istina da valja suhi ,kukuruz,bilo da se hrani ili šta god već...

suhi kukuruz kad šaran pojede,djelomično zdrobi,te se nabubri u crijevima i kao takav ga "poštopa" tj.zatvori,i neuzima po koji dan hranu...odatle su priče e neće danas,nije tu...

sva šaranova hrana ima najmanje 50% vlage u sebi samo što je glup pa pojede i suhi...i onda problemi

bolje je i namočeni,neprokuhani,nego suhi...

Klifton

Znači grgech idemo na npr. borovik ti sa 10kg nekuhanog ja sa 10 kg kuhanog za prihranu i lovimo na kukuruz po izboru,tko bi bolje prošao ,čak nek nam je i mamac jednak naravno kukuruz

Alija

Citat: grgech  u Ožujak 26, 2014, 21:47:17
dobro dođu priče s cro carpa, od prije 5 godina o vodenoj lisici koja si neće naškodit suhim kukuruzom
iskusniji ribolovci slijede prirodu, zato im koriste elaborati i znanost, naravno
a nije fantastika reć da se aroma bolje prima na kuhani nego sirovi kukuruz :)

....elaborati se rade u znanosti i na forumima ,u prirodi je dovoljno zapažati i pratiti ...što,kako,zašto i sl ...
...na osnovu tih nekih smjernica postaviš si pitanje zašto jede to nešto u određenom periodu,u određenoj količini pa se prilagođavaš tome ,a ne nastojati prilagođavati ribe nečem nenormalnom .
Zato i jesu KAPITALCI na šodericama,zdrava populacija ribe u normalnim količinama,hranjena normalnim stavrima.... već sam jednom rekao nitko neće dati djetetu da pojede tepsiju baklave (a daleko od toga da nije fina i ukusna ,u normalnoj količini) a tako se ponaša i prema tim kapitalcima .
O cro carpu neznam ništa jer nisam ni pratio,al sam imao priliku slušati znalce na tom području sa tog foruma ...pa otprilike znam kako to funkcionira  :icon_biggrin: