Šaran s proljeća na otvorenim vodama

Autor maverick, Ožujak 02, 2014, 18:37:04

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

grgech

kako se može govoriti o suhom kukuruzu kad on leži u vodi? šaran ga ne mora uzeti isti čas kad smo ga bacili u vodu, moguće već i nabubri
ali ok, u ribnjaku, kad istovare hranu šaran gotovo s lopate uzima, u pola sata počiste sve što im je bačeno, jer drugo nemaju za jesti, koliko njih je stradalo od "nabubrenih" crijeva? šaran itekako smrvi kukuruz, nema govora da ga samo malo "nadrobi", pa vidjeli ste kako se cijedi iz ulovljenog šarana kad se prejede prihrane...

napisao sam nekoliko puta da kuhani kukuruz bolje prima aromu, i bolje privlači šarana, tu nema dvojbe, nikad ne idem na šarana sa suhim, nego bar nakuhanim kukuruzom, ako ne namočenim pa kuhanim

sad se govori o (ne)štetnosti suhog kukuruza za šarana,

MIF

Citat: Alija  u Ožujak 26, 2014, 22:02:47
Citat: grgech  u Ožujak 26, 2014, 21:47:17
dobro dođu priče s cro carpa, od prije 5 godina o vodenoj lisici koja si neće naškodit suhim kukuruzom
iskusniji ribolovci slijede prirodu, zato im koriste elaborati i znanost, naravno
a nije fantastika reć da se aroma bolje prima na kuhani nego sirovi kukuruz :)

....elaborati se rade u znanosti i na forumima ,u prirodi je dovoljno zapažati i pratiti ...što,kako,zašto i sl ...
...na osnovu tih nekih smjernica postaviš si pitanje zašto jede to nešto u određenom periodu,u određenoj količini pa se prilagođavaš tome ,a ne nastojati prilagođavati ribe nečem nenormalnom .
Zato i jesu KAPITALCI na šodericama,zdrava populacija ribe u normalnim količinama,hranjena normalnim stavrima.... već sam jednom rekao nitko neće dati djetetu da pojede tepsiju baklave (a daleko od toga da nije fina i ukusna ,u normalnoj količini) a tako se ponaša i prema tim kapitalcima .
O cro carpu neznam ništa jer nisam ni pratio,al sam imao priliku slušati znalce na tom području sa tog foruma ...pa otprilike znam kako to funkcionira  :icon_biggrin:
A sta ga ti s'''',cudo jedno..kolko si ga utrpo u Savu majke ti??
I ja nidje ne vidi da se pise o suhom kukuruzu...

Alija

...pa i ne govorim o kukuruzu,nego općenito o trovanju riba uz nus pojavu brige o probavi,hranjivim vrijednostima,šta mu je prirodno na komercijali ,a šta mu je prirodno na otvorenim vodama i sl.
Počesto nema veze jedno s drugim, pa ipak se rade elaborati o štetnosti po ribu  :uf: ... znaš ti dobro šta ja mislim

Jožef1

Nikada na suhi kukuruz, čak niti na jezerima  :nono: Za rukavce dunava provjereno CUK- aroma zelena školjka. Ako ide na dlaku, zanimljivo samo jedno zrno (proljeće) a direkt na udicu, dva. tri crvića i jedno zrno kukuruza. Domaći suhi obavezno prokuhan  :ok:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

srco

...kukuruz uvek dobro skuvam...nekoliko puta sam uhvatio i šarane i amure koji su jeli nekuvani kukuruz :no:,samo što ne eksplodiraju...stvarno izgleda kao da može od toga da se rikne... na privatnim jezerima za koje znam šaran se hrani sojinim peletima i sl., nikako kukuruzom...

TopMix

Rečni šaran divljak ... proleće, pred mrest ... po pitanju mamaca i prihrane sasvim drugačija priča nego kraj leta-jesen-početak zime.
Sve zavisi od pristupa. Daleko od toga da se on neće upecati nakon prihrane sa starim nekuvanim kukuruzom, ali ... mislim da je to mnogo teži i sporiji i rizičniji put, koji posle dužeg vremena može da proizvede sasvim suprotne efekte od onih koje bi mi želeli.
Ja sam u potpunosti izbacio iz glave ideju o "navikavanju" šarana divljaka na neke naše prihrane i mamce. Zbog oskudice sa vremenom, usvojio sam taktiku u kojoj je MESTO broj jedan, kvalitetan mamac je broj dva i optimalna prezentacija je broj tri! Tu nema ništa od navikavanja, a prihranjivanje je svedeno na minimum, pva, hranilice i sl. Verovali ili ne, šaran može i tako da se peca, ne svaki put, ali može. I to, uglavnom krupni komadi.   

ps

Uvijek kuham kukuruz i za prihranu,gdje god pecam.Kada pravim ledolinu (ili kako Vi već to zovete) pravim je od vode u kojoj je kuhan kukuruz.Uvijek sam bio mišljenja da je nekuhani više štetan nego koristan.   

grgech

pa mjesto je u svakom ribolovu broj 1,

ledolina je meni uvijek prvi izbor na nepoznatoj, otvorenoj vodi,

i lako se mogu suglasiti da je nekuhani kukuruz zbog u pravilu duljeg i neizvjesnijeg čekanja na griz "štetan" nama šaranašima, ali nikako ne i štetan šaranu,

grgech

Citat: srco  u Ožujak 27, 2014, 09:51:50
...kukuruz uvek dobro skuvam...nekoliko puta sam uhvatio i šarane i amure koji su jeli nekuvani kukuruz :no:,samo što ne eksplodiraju...stvarno izgleda kao da može od toga da se rikne... na privatnim jezerima za koje znam šaran se hrani sojinim peletima i sl., nikako kukuruzom...

ma da, a kao ne napucaju se kuhanog kukuruza u primami, i neće izgledati "samo što ne eksplodiraju"?

maverick

Kad pričate o ledolinama, jer uvijek pecate s obale ili i iz čamca, imam dojam da na otvorenoj vodi tesko mogu umiriti čamac tako da ne ide lijevo ili desno ni malo....a kontam da tad i ledolina ide malo lijevo desno....ako imam pecanje na klasicno s hranilicom....da li ce u tim uvjetima i ledolina odraditi posao
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

kawasaki

Citat: TopMix  u Ožujak 27, 2014, 10:49:37
Rečni šaran divljak ... proleće, pred mrest ... po pitanju mamaca i prihrane sasvim drugačija priča nego kraj leta-jesen-početak zime.
Sve zavisi od pristupa. Daleko od toga da se on neće upecati nakon prihrane sa starim nekuvanim kukuruzom, ali ... mislim da je to mnogo teži i sporiji i rizičniji put, koji posle dužeg vremena može da proizvede sasvim suprotne efekte od onih koje bi mi želeli.
Ja sam u potpunosti izbacio iz glave ideju o "navikavanju" šarana divljaka na neke naše prihrane i mamce. Zbog oskudice sa vremenom, usvojio sam taktiku u kojoj je MESTO broj jedan, kvalitetan mamac je broj dva i optimalna prezentacija je broj tri! Tu nema ništa od navikavanja, a prihranjivanje je svedeno na minimum, pva, hranilice i sl. Verovali ili ne, šaran može i tako da se peca, ne svaki put, ali može. I to, uglavnom krupni komadi.
prezentacija je uvjek na mj broj 1.
Jer djabe ti mjesto i mamac ako ga nisi odradio pravilnom prezentacijom
Za takvu taktiku tj pristup mogo bi reci kako je prezentacija na mjestu ispred broja 1.
Mnogi to zanemaraju pa vrludaju glavom kad im ja dam boilu i pokazem mjesto a oni ne ulove sarana  :ok:
Brzi od Bolena.

maverick

Najbitnije da ne pobrkamo otvorene i zatvorene vode...pecam sad u protoku kao nijagara...olovo i hranilica 200 gr plus hrana...kontam da dole onaj kukuruz na dlaci vijori kao zastava na olimpijskim igrama....ne znam kako bih tu poboljsao prezentaciju...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

srco

Citat: grgech  u Ožujak 27, 2014, 12:26:56
Citat: srco  u Ožujak 27, 2014, 09:51:50

ma da, a kao ne napucaju se kuhanog kukuruza u primami, i neće izgledati "samo što ne eksplodiraju"?

...stvar je jednostavna,nekuvani kukuruz popije jako mnogo vode,pa se šaran naduje naknadno...
@maverick
čamac se malo umiri kada pustiš jupolku par metara ispod sebe...skrati predvez na 10tak santima

maverick

Imam bočno sidro...umiri se on dosta ali prodje netko pa napravi valove...malo vjetar...siguran sam da bude valjanja hranilice po dnu....a ne znam kako bi tu reagirala ledolina

srco

sa sidrom je ok...ne volim da mi  valja hranilicu ,tako nikad nisam upecao šarana...meni hranilica od 100 gr + fider štapovi vrši posao(fideri zbog elastičnog vrha ,pa mi ne odižu hranilicu zbog talasa i ljuljanja )