Muvanje jig udicom

Autor maverick, Studeni 16, 2012, 15:26:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 3 Gosti pregledava ovu temu.

dus

tema je muvanje a ne gumanje  :thumbsup: :be happy:  :blob1:

TopMix

ne znam da l jos neko ide na muvanje u ove zimske dane, al eto, da kazem par reci za one koji upraznjavaju ovu tehniku. Tisa je u donjem toku ovih dana bila u nekom osrednjem porastu, usled uspora Dunava.  Vreme je danas bilo podnosljivo, suncano sa slabim vetrom (WNW), voda jedva nesto iznad 1 stepena. Kolega i ja muvali smo sa kederima, pocev od 11h pa do 16h, odnosno dok karike nisu pocele da mrznu. Tisa ide prilicno sporo, al je neverovatno kako se brzo poceo formirati led, za nekih sat vremena pola reke je bilo prekriveno ledom, jes da je bio tanak, al dovoljno da onemoguci dalje pecanje.
Do 15h belezimo nekoliko sitnih trzaja i par pustenih komada ispod mere, a onda, kao po komandi, za manje od sat vremena dobijamo sedam komada,  oko 1kg +-. Pozocija daleko od obale, dubina preko 10m, tvrdo dno, mestimicno sa di po kojim panjem. I naravno, kao i svaki put, ne radi svugde, samo na odredjenim pozicijama. A radi kao u sred pune sezone, uzima ostro, udara... Sto bi rekli, nasli smo se na pravom mestu u pravo vreme, a glava od 11 gr i udica 6/0 su odradile posao. Kederi su naravno, bili obezbedjeni od ranije, a ostalo je nesto i za sledeci put...

alexdja

Veliki keder (pretpostavljam zbog udice) ?

I mali off  (izvinjavam se) jesi li probao na gume?
       Nema više divljeg bučka. :no:

TopMix

Kederi su navatani sa mrezicom od 12mm, pa su krupniji, al ih smudj rado uzima, neki kazu pogotovo zimi.
Imao sam nameru da pred sumrak proverim jos neka mesta sa gumom, al me je led na vodi i na karikama sprecio u tome.

alexdja

Nema više divljeg bučka. :no:

zvona

vratio se sa save vjetar puse propadiva snjeg tem -1 e posto nisam imao kedera a danas je petak pa postimo.. mama je kupila girice i sardine malo za promjenu..pa sam odmrznio par komada i postavio ih onako kako je maverick objasnio na 3. stranici ove teme.. nisam ulovio nista ali sam makar uzivao na Savi oko 2h..zanima me dali ste vi probali pecati na njih.. ja nisam imo sta drugo prezentirati pa sam dosao na tu ideju.Sta vi mislite o tome. Bistro

zvona

mislim da je zabranjeno pecati sa mamcem koji nije domaci ili kako se to vec kaze..ali zelja mi je bila velika pa sam morao otici

TopMix

Strpi se malo dok ne prodje mrest, a onda se fokusiraj na hvatanje kedera, ipak je to najsigurnije, kao prirodna hrana
Mada, nije iskljuceno da se neka grabljivica javi na morske "plodove"...

zvona

pa da.jos malo. ali izgledom tijela lici na naseg kedera jedino mu je miris drugačiji..a u vrečici imas raznih veličina kedera  :laughing7:

dus

nisam nikad lovio na srdele ali provjereno znam da se štuka lovi na kupovnu skušu i to uspješno, zbog istančanog mirisa ribe koji štuki odgovara! često lovim smuđa na kedera tako da ču probat jednom na giricu ili gavuna !

domba

još kad budu u lidlu na akciji kupiš kilu za 15kn i miran si hehe :D

dus

mislim da će biti problem to što će se raspadati jer je mlitava kad se odmrzne!

zvona

Giricu sam odledio na radijatoru i montiro ju kako je maverick objasnio.peco sam s obale i i sa jednom giricom sam imo preko 70 zabacaja da se nije ostetila ribica..nakon toga sam uzeo obicnu udicu s dugim vratom i montiro ju bez olova.razlog tome je da mi keder bude pri povrsini..nije bilo uspjeha voda je naglo dizala.

Greys

Jel netko probao muvat ovih dana?

zvona

u zadnje vrijeme često razmisljam o tome.al nikako da namontiram to. i idem  na onaj potez što daje  smuđeve i u podne.  :icon_biggrin: vjerujem da bi mozda bilo učinkovitije nego vobler i guma..