Muvanje jig udicom

Autor maverick, Studeni 16, 2012, 15:26:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

voja

I hladno da guraš prste međ mokre kedere i manji se hvataju....a i dosadi jedan te isti način pecanja...

TopMix

Pa dobro, je l ko probao da muva sa melezom i jig udicom?
p.s. ako su ovde bas svi gumicari, predlazem Dusu da otvori nov forum koji bi se napr. mogao zvati "muvatori". Ja cu se  i tamo uclaniti, sigurno...

voja

Probao,moze lepo da se namesti na udicu samo udica mora biti sireg luka ili sto kaze dus klesta u ruke i preformulises joj geometriju.
Nije lose kad namestis babuskicu na jig udicu,stisnes je malo da se spljeska i da malo izlete iznutrice.
Generalno poslednja ribica na mojoj listi mamaca...nesto se sa njom i nisam nalovio

maverick

na babusku i deveriku sam prosle godine uvatio dva najveca smudja na muvanje...5 i 6 kg....mada na tom mjestu sam imao lom i na obicnog kedera i taj dan bi vjerojatno uzeo i filet na jig udici...mislim da je bilo 6 komada u deset zabacaja...s tim sto sam svaki put imao uzimanje...valjda ih vise nije ni bilo na panju taj dan  :icon_biggrin:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

TopMix

To su oni izuzeci kad smudjevi pobrljave, pa udaraju ko blesavi, na sve i svasta. tada valja biti na pravom mestu u pravo vreme..., pa makar i sa melezima. A melez je preko zime vrlo zahvalan za cuvanje ili lako dostupan u ducanima.

dus

probao sam radit sa svim mogućim kederima koji su mi došli pod ruku, što se tiče smuđa nije nikakav problem dal je šnajder ,deverika ili bajin sve uzim podjednako , mali je problem jedino stavljanje nekih na udicu zbog bedljine ,širine ili veličine.
taman sad u subotu kum i ja imali tri mala bajkoša koja smo kupili sa kederima, davidiš kako lijepo stane na udicu,ima velika usta taman mu cijela olovna glava završi u ustima tako da smuđ nemože osjetit olovo i kopču pod zubima   :be happy:

dravski pecaros

znaci valja mali bajin za kedera??ja to baco kad sam hvato sa snajderima mislio da nevalja

dus

nema tu razlike smuđ je grabežljivac jede sve kedere ili manje ribice kako se kom sviđa, prednost je u šnajderu što se lagano montira i tanak je , tako da pri kontri lakše prolazi udica kroz tijelo, pomeni ni deverika nije loša ali se moraju udice formorat u širi luk. logično je da ako smuđa lovimo na file, da onda sve vrste kedera igraju ulogu u lovu na njega!

maverick

ali filet je sasvim drugi pristup nego ziv ili mrtav keder...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

dus

hoću reć da ako uzima filet uvezan na jig glavu a to može biti bilo koja riba " sa filetom još nisam radio ali znam da se peca na filet od ribe "  meni neigra nikakvu ulogu dali radim sa šnajderom ,bodorkom ili deverikom  itd , jer na istim mjestima gdje ga lovim mi je uzimao ono što je bilo na udici "bilo koji keder"
nevidim zašto bi birao kedera koji mu je na zalogaju.

A kad nebudem mogao doči do kedera baš ću probat sa filetom na jig udici, i istu tehniku povlaćenja! što muvanje što jiganje!

:hello:

TopMix

Nema razloga da ne udari, ako ga nadjes i ako je aktivan

dus

eventualno kod filea koji je vezan za udicu nemamo takav vizualni kontakt kao kad je keder cijeli na udici pa svjetluca sa ljuskicama,al i to nije velika razlika ovisi o tome kako se namontira file!

TopMix

Muvao sam ovih dana, sa jig udicom. Uspeo sam da se snabdem sa dvadesetak kedera, a smudja sam nasao na dubini od oko 12m, daleko od obale. Ocigledno je da je grupisan i nema ga svugde. Upecao sam nekoliko komada u meri, al sam imao i nekoliko "lepih" promasaja. Ne udara klasicno, vise mi se cini da ga docekuje u propadanju i jako tesko se razazna da je uzeo kedera, kao da sam lagano dodirno prepreku tek iznad dna. U takvim okolnostima ne treba oklevati sa kontrom, pogotovo sto sam radio sa glavama od 18gr.I jos jedna stvar. Definitivno je bolje uzimao krupnijeg kedera nego sitnijeg, pa treba koristiti sto je moguce vece udice!

maverick

s koliko grama bi inace radio na tim mjestima da bacas gume

TopMix

Zavisi od velicine i oblika gume, verovatno i od oblika glave. Da sam varalicarenju posvetio malo vise vremena, mislim da bi to bilo u rasponu od 14-18gr. I, nisam pecao na Dunavu, nego na Tisi, koja je znatno sporija.