Muvanje jig udicom

Autor maverick, Studeni 16, 2012, 15:26:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

voja

Svaka godina je neka svoja priča,često smo bolje prolazili u julu na +40  nego zimi

maverick

U ljetnom periodu su najbolji...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

voja

Naravno....peca se u spido gacama :hello2:

TopMix

Jesen-zima, daleko bolje prolazim, nego leti. Ne po broju komada, nego po prosecnoj velicini.
Leti je vecina do kile (bar tamo gde ja pecam), a u jesen i zimi retko ispod kile, najcesce 1-3kg, a bude komada i od 3-6kg.

dus

ove sezone sam više velikih dobio po ljeti do 8 mjeseca , od 8 samo mali . pričam o dunavu  !

Smithwick maniac

Znaci ipak ne stoji teza da je ova ribolovna tehnika vezana uz hladne temperature i navike hranjenja smuda pretezito sa dna?
Narucio sam si opak stapic St. croix iz Amerike i multic Okuma komodo, jesenas bio 4 puta uhvatio sam 4 smuda manja.
Pa me zanima kako ce to sad izgledat na ljeto buduci da sam imao samo 4 pecanja na ovaj nacin i to u jesen.
Postoji li onda neke stvari tj. razlike u ljetnom muvanju, npr. lakse glave, veci lukovi pri odizanju kedera i sl.??
Strast...vrlina koja ne poznaje svjetlucanje mjeseca ni oscilacije vodostaja...

maverick

Smudj u vecini slucajeva na dnu...ja na Dravi najteze lovim tokom ljeta na jig , obicno bude niska topla i bistra voda....a što se tiče same tehnike...pošto pecam iz čamca...otpuštam od sebe tj. jigam naopako...dosta lovim i svlacenjem s obale....i klasicno kao s jigom...malo kombinacija, malo lerovanja i ulovi nikad ali bas nikad ne izostaju...e sad..bude dosta sitnog smudja...pa opcenito najvise muvam kad mi netko dodje u goste pa da bude malo akcije...i da skoro zaboravih spomenuti vertikalu s kederom
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Smithwick maniac

Citat: maverick  u Veljača 12, 2014, 08:45:09
a što se tiče same tehnike...pošto pecam iz čamca...otpuštam od sebe tj. jigam naopako...dosta lovim i svlacenjem s obale....
Takoder pecam iz camca otpustanjem od sebe, upravo iz tog razloga sam se i odlucio za stap sa multicem jer je puno zgodnije i prakticnije..
Vjerojatno su rana jutra, zore po ljeti najplodonosnije za muvanje, pretpostavljam samo.
Kakvi su rezultati sredinom dana po suncu, radi li?
Strast...vrlina koja ne poznaje svjetlucanje mjeseca ni oscilacije vodostaja...

maverick

A ribolov smudja je i najproduktivniji u jutro i smurak...mada isto se lovi u speedo gacicama sto netko napisa gore....tokom dana...

TopMix

Smithwick, kod muvanja, nema tu nekih posebnih pravila, kad i kako. Pecanje sa prirodnim mamcima retko kad omane, bas kad je neka velika halabuka sa vodostajem ili vremenom... Kad ti njemu spustis ispred njuske, retko kad ce odoleti prirodnoj hrani. Cak i kad prodju tzv.cugovi, uvek ce po neki smudj iz gomile ostati gladan.
Jedino pravilo, ako to moze tako i da se nazove, jeste iznalazenje pravog MESTA! Odnosno, kad ga napipas, retko kad se nece javiti. A da li ces ti dospeti da pecas u podne, u svanuce ili u sumrak, leti, zimi ili u jesen ... nije presudno. Vazno je biti sto cesce i sto duze na vodi.

srco

meni najproduktivniji ,a i najlepši(bez komaraca i vrućina),oktobar i novembar,mada volem i maj...

TopMix

Ja idem kad god mogu, al bi mogao i vise, al mi ne dadu  :pirate:

teca

Tope sta bi sa tolikim smudjevima da ides cesce... :sha:

TopMix

TopMix

Krenuo smudj na jig muvanje. Traljavije udara nego jesenas i zimus, ali sa nešto sitnijim kederima i manjim udicama, smanjuju se šanse za promašaje i otpadanja.
Za vikend sasvim pristojno, prvo u petak dva kom. u meri, predvečernji cug na sheda orka 9cm, i to na dubini. Kasnije po mraku, samo par cvrkova na voblere...
Subota, jig na kedera, uz gomilu puštenih i omašenih, uhvatio dva lepša, ukupno 6kg, od čega jedan tačno u podne, drugi uveče oko 21h, dakle po mraku! Oj meseče, evo pada veče...