Muvanje jig udicom

Autor maverick, Studeni 16, 2012, 15:26:40

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

dus

Citat: kugla  u Studeni 04, 2013, 20:08:08
Malo bi se Dus trebao uključiti!
da budem iskren nepratim tlak zraka, eventualno ako stignem pogledam vodostaj ! pa kad dođem na vodu odradim par poznatih pozicija i ako se javi, tom sloju dajem više minutaže ,a ako se ne javi tražim di god mogu čitajući vodu odozgo !  traži traži pa ćeš naći !  :toothy12:

Kugla

"Živi kako možeš, kad ne možeš onako kako hoćeš."
www.lureti.hr
www.facebook.com/edukacije.lureti
www.facebook.com/lureti

dus

kugla kad uhvatim vremena, ubacim sve u auto i DIM NA VODU, pretežno mi neko na vodi kaže dal pada ili raste jer rijetko kad pogledam na vrijeme ! i uvjek se nešta iščeprka !

Stepa

Da li je netko kupovao udice za muvanje sa ebay-a i ako ima tko kakav link za naručivanje :thumbsup:
Samo lijen čovjek ne može ulovit ribu

Slaven

Meni netrebaju, nabavio sam neke baš jeftine bile, vjerovatno tako jeftino neću više nać, ne smijem reć di.

ps. vjerovatno će me koštat poslje :toothy9:

TopMix

Stepa, PKVM Sistemi Beograd, al ne znam kako to funkcionise preko grane.. :icon_scratch:
Slavene, pa kupi onda ceo kontigent sa lagera, pa si miran  :toothy9: Eh, sad sam shvatio ... ti to malo lozis Stepu  :evil6:

Stepa

Citat: TopMix  u Prosinac 10, 2013, 20:15:48
Stepa, PKVM Sistemi Beograd, al ne znam kako to funkcionise preko grane.. :icon_scratch:
Slavene, pa kupi onda ceo kontigent sa lagera, pa si miran  :toothy9: Eh, sad sam shvatio ... ti to malo lozis Stepu  :evil6:

Miki ja naručio iz Apatina al ovaj levat podigao kod Batana i zapalio mi ih :violent1: :violent1: :violent1: sad se bekelji :thefinger:
Zato imam mog strateškog prijatelja u Beogradu Muju koji odrađuje naruđbu u PKVM a gore dotičnom gosp. :pottytrain2: :thefinger: :toothy12:
Samo lijen čovjek ne može ulovit ribu

TopMix

Evo i ova sezona muvanja na jig (jesen-zima) je na izmaku. Uskoro ce i mrest, smudjevi vec puni ikre, a vidim da nailazi i neko zahladjenje...
Ulovi su bili vise nego pristojni, iako sam pecao iskljucivo vikendom, najcesce samo jedan dan. Slozilo se tu mnogo pozitivnih faktora, konstantno nizak vodostaj sa retkim i manjim oscilacijama, idealno vreme, znatno iznad proseka... Za razliku od dosadasnjeg skromnog iskustva, sad sam se uverio da na muvanje sa jig udicom mogu da se navataju ne samo sice, nego i vrlo lepi smudjevi, pa i od 5-6kg!  Uglavnom sam skontao da na onim mestima gde se odmah javljaju sitni, jako su male sanse da se javi i neki krupniji, a tamo gde su krupni, retko se javlja neki ispod kile. To mi je bio vise nego dovoljan motiv da sto vise pretrazujem i otkrivam nova mesta. Apsolutno mi ne bi znacilo nista da na jednom mestu uhvatim 20 komada ispod mere...
Ove zime sam redovno kombinovao jigovanje sa kederom, ali i sa gumom. Uglavnom, preko dana muvanje, kasno posle podne i uvece, guma. Kad preko dana lepo radi na kedera, nema sanse da se u vecernjem cugu ne javi i na gumu. A bilo je i nekoliko lepih komada na gumu i preko dana, pa i u podne!
Kad kilavo radi, onda samo keder i to sa beskonacnim lerovanjem...
Da se ne bi previse hvalio, moram da se samokriticki osvrnem na prosli vikend. Znaci, ponesem samo jedan stap (bushw.15-50gr 8ft) koji je dosta ostar za kontre, ali kad smudj "radi" ko kesa na dnu, to je bio pravi promasaj. Nekih petnaestak kacenja (namerno ne kazem "udaraca", jer nije bilo ni nalik) i isto toliko, ne promasaja, nego otpdanja, sto u pola vode, sto pored camca! Drugar koji je bio samnom u camcu imao je isto toliko javljanja, ali i znatno bolju realizaciju, mozda i 80%, ali sa nesto meksim stapom i ostrijim udicama sa sirim lukom (2434N koje ja neznam zasto, nerado koristim, valjda zato sto su mi nekako kratke za tu sirinu luka).  Pored stapa i udice, uzrok moje lose realizacije delimicno su bile i lose i nepravovremene kontre, jbg, i to se desava, kao kad dobar fudbaler odigra losu utakmicu...
Zakljucak od proslog vikenda: i kad mislis da mnogo toga znas i da je jigovanje sa kederom jednostavno, uvek moze biti presudan neki detalj da bi ti pecanje bilo ili vrh ili nula. Smudj ima pravo da jede bolje ili losije, ali pecaros koji se ne oslanja na srecu, ne sme sebi da dozvoli takav luksuz i da se tako ispromasiva. Stap, udica, velicina kedera, nacin jigovanja ... sve je bitno!

voja

Citat: TopMix  u Siječanj 23, 2014, 12:55:11
Znaci, ponesem samo jedan stap (bushw.15-50gr 8ft)
Slatko sam ga prodao bas zbog situacija koje pominješ  :takoje:

TopMix

Za muvanje najcesce koristim i nosim na pecanje i taj i onaj 10-40gr, s tim da 15-50 koristim za dubine preko 10m i kad treba glave od 18gr pa nagore. Ovaj put sam se zeznuo pa sam ga koristio na 10gr i 6-7m dubine, i to u situaciji kad smudj ne udara nego samo "lizne" kedera vrhom usta. Onda dobije plitko i spada na krutocu stapa,jbg... Medjtim, kad smudj udara momacki i guta, onda i 15-50 radi posao

teca

Tope jedini razlog sto su ti ondak otpadali mudjovi je taj sto nisi hteo da poneses " vatrene vode " pa te je onaj odgore kaznio  :stripii: :stripii: :stripii:

dus

nejavlja se top ! vjerovatno lovi smuđeve prije mrijesta!   :toothy9: :toothy9:

TopMix

Jeste, jeste Teco, nisam poneo napoja pa su mi drhtale ruke  :pije:
Tu sam Duse care! Jesam bio malo sprecen da se javim, al ne zbog smudjova, nego poso stiso  :tongue3:
A debele smudjeve necemo da diramo. Nek se razmnozavaju ... A i napecalo se , brate...

teca

E  napecalo se Tope , ni jedna godina nije bila kao kraj prosle i pocetak ove  :clap2: :clap2:

Smithwick maniac

Koliko su losiji rezultati muvanja smuda u ljetnom periodu?
Strast...vrlina koja ne poznaje svjetlucanje mjeseca ni oscilacije vodostaja...