St.Croix

Autor Lomnica_city, Prosinac 01, 2012, 14:21:58

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Lomnica_city

Malo manje poznata marka na ovim prostorima, americki proizvodjac a po tvrdnjama relevantnih izvora jedan od top svetskih proizvodjaca stapova. Stapovi su uglavnom made in USA, ili su samo blankovi a finisiraju se u el Mexico.

Licno sam posedovao Avid 9ft 1oz (2,75m 28gr), izuzetan univerzalac, na toj duzini svega 160gr lak, vrlo lepo baca voblere vec od 5cm, olovne glave od 5gr oseca odlicno, cak i manje ali "pod nogama", maksimalno nekih 17gr, uporedo sa njim posedovao i CD BR 9ft 10-35gr koji sam redje koristio jer je bio gluvlji od ovog.

Trenutno posedujem 8,6ft 2oz (2,6m 56gr), isto 160gr lak, SCIII iliti HM karbonac, snaga izuzetna i usudicu se reci u rangu vecine Shimana 100 gramaca, iako se ne bi reklo kad se vidi da je znatno laksi...
Odlican dzig stap iako i on nosi Salmon/Steelhead oznaku, i vise nego krut i brz, oseca vec od 7gr glavu odlicno, neki maksimum koji sam probao je 35gr+Orka sed 11cm u Dunavu, mucio se malo pa je pozeljniji malo manji silikonac ili malo manja glava da bude kontra i cupanje iz kamena bolje.

Oprema odlicna s'obzirom da spada u rang cena oko 200€, ovi najjaci, a neki najjeftiniji su mislim oko 150-ak €, Fuji svuda, kvalitetna pluta, malo veci broj sitnijih vodjica po Fuji New Concept, nije idealan za zimu znaci.

Probao sam na kratko Avid 7,6ft 10gr i Eyecon istih karakteristika, prvi spada u Salmon/Steelhead modele a drugi je Spinning koliko znam, prvi SCIII (HM) karbonac kao i svi, drugi SCII, prvi oko 160-ak €, drugi oko 115-ak €...
Avid je odlican za lagani dzig do 8-9gr glave i kako vlasnici kazu ima snage da ubode smudja do 2kg sigurno, lak, balansiran i osetljiv, dok je Eyecon nesto drugacije akcije ali jos snazniji i koliko pise da nosi moze sigurno toliku glavu, nijedan drugi stap za koji znam to ne moze, nije nesto lak i balansiran ali sasvim OK!

maverick

posjedujem legen elite 1/2 do 2 oz-a...ne vidjeni stapic...uparen s stelom 3000 fd...komplet za medalju
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

DarioK

Vidio sam taj elite do 2 oz-a kod jednog poznanika, na suho mi se svidio ajme.. na žalost nisam ga probao.... a baš me zanima kakav je za jig, i što može..

maverick

kazi kad hoces i dam ti ga da isprobas  :thumbsup:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

DarioK

Hvala Maverick javim ti se ili na vodi ili ovako na forumu pa se dogovorimo..

Lomnica_city

Maverick nije napisao koje je duzine njegov, zato pripazi kad odlucujes nakon probe jel to "to", jer znatne su razlike u akciji i brzini na razlicitim duzinama, samim tim i u nosivosti glava!
Recimo Avid je 8,6ft odlican za dzig, vobler bas ako mora i pozeljno 10+gr da su, 9ft je vec univerzalan, sporiji i malo mu je meksi vrh do 3-4. vodjice pa nije narocito dobar za dzig, dok je 9,6ft vec jos sporiji i meksi, prakticno vobleraski stap...

Takodje duzine rukohvata se premalo razlikuju pa recimo 8,6ft ima 45,5cm, 9ft tek oko 1cm duzi, isto i za 9,6ft vazi, to ima i jedan veliki plus ali i minus, radne duzine su vece za skoro svih 6" (15-ak cm), ali je balans znatno drugaciji na duzim stapovima!
Moj je balansiran masinicom od ~300gr, 9ft trazi recimo 330-350gr, i naravno 9,6ft jos tezu, ako ti je imperativ duzi stap, biraj malo tezu masinicu, ili da prepravljas rukohvat, da produzujes ili da stavis sok kapu (ili napravis nov stap od blanka, koji je oko 100€)!

DarioK

hvala lomnice na opisu i savjetima, svakako ću pripaziti na sve to, ovaj što sam vidio je do 2 oz-a i mislim 9 dužina.. mora da bi mi se  kraći više svidio...

Dibidus

elite 8,6 ft i 2 oz - još individualno uvezan i izbalansiran - za mene nema bolje !

rj

do jig glave do 25 gr je ok
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

Lomnica_city

Kao sto rekoh ja sam samo Avid probao i sa 35gr + 11cm Orka sed koji sigurno ima jedno 13-14gr, to ga je pomucilo ali oko 25gr je macji kasalj, erie 24gr + 10cm Orka p... dim u Dunavu na oko 10-12m dubine, LE treba da je jos nijansu kruci ALI ima tanji vrh.
To je jos jedna interesantna stvar, ocekivalo bi se da se razlikuju samo po akciji razlicite duzine, mozda malo i u brzini umirenja, ali postoje i razlike u konusu, i to ne male, bas se vidi kad se drze u ruci stapovi!
Tipa 9ft Avid ima oko 10% manji konus i vrha i korena stapa (ne znam da pretvaram one brojke, zato %) od ovog na 8,6ft, stoga je nesto bolji na vetru, ali se vise savija, manja mu "rezerva", i tanji vrh ne moze preko 28gr da nosi dobro.

Ja kad bih sad opet nabavljao uzeo bih isti Avid, s'tim sto bih kupio blank pa pravio, stavim za klasu sire vodjice, a jednu manje, da bih dobio istu tezinu koja ce opterecivati vrh, da bih dobio zimski stap kom teze lede vodjice, i da bih dobio drugaciju akciju da malo bolje baca voblere, i trunku lakse nosi vece glave!
Investicija je reda $130-$140 za blank, dobre Fuji vodjice i halter i osrednja eva, mozda i pluta mada je hladna zimi, izadje jos 70-80 evrica, i majstor od 30-40 evrica, u sustini mozda koji evro preko cene fabrickog, ali isplatilo bi se jer bi to bio najbolji stap za 200 evrica, pa i u klasi preko!!

maverick

kao sto rece kum ovaj moj radi do 25 odlicno...30 je vec puno...ali baco sam i 40 ..muci se ali moze za pokoji put...meni inace za Dravu vise nego idealan pogotov sto fino osjeca manje gramaze pa je pogodan i za muvanje  :icon_thumright:

ossa

Avid 2oz 9' Koristio 2 sezone stoji u soški (poklonio burazeru šarandžiji) težina štapa oko 170g
WR 2oz 8'6" Koristio 1 i po sezonu prod'o (zajebo se) težina štapa 200g
WR 3oz 8' težina štapa 230g (najdeblji zidovi koje sam video, deblji nego kod graphcasta) Kupio sada na kraju sezone za teške glave 30-60g imao samo jednog smuđa sa njim nadam se da će biti O.K. Ne dojmi mi se još. Nekako mi je spor posle CD 15-50 9' (no svaki je spor posle njega)
Ako nekoga nešto zanima možemo prodiskutovati na temu ovih pecaljki, otvoren sam za diskusiju.
Samo ću dodati još i ovo:
AVID 2oz glave 10-21g (zamenio ga CD 9' MH)
WR 2oz glave 17-40g (zamenio ga BR 9' H)
WR 3 oz glave 30-60g (nastavak na ovog gore da ga ne silujem)
Svi štapovi su salmon stilhed serije i malo više rade vrhom nego klasični špin štapovi koji su idealni za džig, obzirom da korstim u posledenje vreme i glavinjare i teške voblere (som) ovaj 3oz će mi služiti dobro jer imaj poprilično snage u donjem delu, te jaku kičmu !
Naidju krize, drukcije grize...

maki001

I ja sam imatelj LE 8,6 2oz i mogu reći da je uparen sa certate 3000 ili nekom drugom mašinicom do 300 gr odličan. Ukoliko se radi o custom verziji može biti odstupanja u samoj akciji štapa. Pričao sam nedavno sa prvim vlasnikom Maverikovog štapa i on kaže da je moj malo mekši nego ovaj od Maverika. Tako da i treba uzeti u obzir te razlike ukoliko se radi custom varijanta.

maverick

meni su ovo kratko vrijeme taj stap probio na sami vrh za dravu...realizacija  stopostotna....neki dan zakacim tobiku 15 kg...borna ima snimljeno...valjda takav test nije imao ni u tvornici...bas bi legao kao budali samar  :thumbsup:

maverick