Brodovi od ferocemnta

Autor maverick, Travanj 15, 2014, 19:16:20

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

http://www.mladensutej.com/SY_Petra/46/Default.aspx

Ferocement a ne armirani beton je pravilniji naziv zbog puno večeg postotka željeza u volumenu u odnosu na armirane betone.
Tehnika rada je trebala biti vrlo pogodna za samogradnju, "brod iz miješalice" i sl...
Manja plovila (mislim do 8 -9 metara) su se izrađivala na način da se izradi kostur (nešto gušća rebra) od armaturnog željeza sa ukrutama za održavanje forme a zatim se na to varila ili formirala gusta armaturna mreža. Na tako pripremljenu podlogu nanosio se cementni mort, po vezivanju dobijala se cementna ljuska velike čvrstoće.
Tada su u usporedbama zagovornici te tehnike tvrdili da se dobija trup boljih karakteristika od ostalih tehnika sa neznatnim povečanjem težine. Što je još zanimljivije ovaj materijal je izgledao povoljniji za zaobljene forme koje su tvorile ljusku (jedrilice)
Za veče trupove radile su se dodatne ukrute "u pozitivu".

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

grizli

jel ti poznato koliko je teška "Petra" i kolliko bi bio težak brod od cca 9 metara?!

Darko

imaš na linku u gornjem postu , 13 tona  :hi:
Teško je biti budala , prevelika je konkurencija.

maverick

To je bio hit osamdesetih, jedan od nacina samogradnje koji je bio pristupačan obicnom covjeku.....jednostavnost izrade i izbjegavanje kalupa su bili popularni jedno vrijeme.....vidim po srbiji se tu i tamo prodaje s vremena na vrijeme neko plovilo tako građeno....no mislim da je sam proces izrade koji trazi iznimno puno vremena polako istisnut iz proizvodnje.....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

DIDAPATAK

..interesantno da je jako veliki postotak radnih plovila na Kineskim rijekama od ferocementa...i to još od 60tih godina prošlog stoljeća..
.. :hi: