Rast i težina šarana divljaka

Autor maverick, Travanj 16, 2014, 13:23:46

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Tićo

Nešto mi ovo malo da za 4 godine naraste "samo" 1,3 kg.

Batica

Smudju treba tri godine da dobije 1kg. Posle brze napreduje, ako ne zavrsi na rostilju

mossi

1. godina 0 - 100 gr
2. godina 100 - 500 gr
3. godina 500 - 1000 gr

itd ...

U trećoj godini postaje polno zreo pa energiju troši malo više nego inače.  :icon_thumright:

TopMix

Kad je vec rec o divljacima, onaj na slici i ne izgleda bas kao divljak. To je original saran iz ribarnice sa pijace  :stripii:
Oni pravi su daleko vretenastiji, a o razlici u snazi i borbenosti da ne pricam. A kojom ce brzinom oni da rastu i napreduju ... ta zavisi od mnogih prirodnih faktora, tako da neko uopstavanje ...  :no:

raso

Šaran divljak ne naraste puno, kapitalni ulovi su već 5-6 kg i on se zove Cyprinus carpio morpha regina. Osnovna karekteristika tog šarana je odnos širine i dužine koja je u nekom omjeru 1: 4,5 pa sve do 5,5. svi ostali tkz dviljaci su mutanti nastali križanjem divljeg šarana i onog uzgojenog u ribnjacima. Nažalost ta vrsta šarana se toliko rašila da je divlji šaran postao ugrožena vrsta. Staništa divljeg šarana kod nas su Kopački rit, Lonjsko polje, Vransko jezero, jezero Vrana na Cresu te delta Dunava do zone boćate vode i Skadarsko jezero.

TopMix

Uhvati se i po koji na Tisi, vrlo retko i jos redje preko 5kg. Mada, imao sam nekoliko takvih ranova za koje pomislim da se radi o pravom vretenaru od preko 10kg. Znaci, nista mu nisam mogao...
A sa ovim, da ih nazovem poludivljacima, izlazio sam na kraj i sa komadima od 14 kg, bez nekih velikih muka.

maverick

Ovih dana se nesšto često šmucam po Kopačkom ritu...pa pričamo o svemu i svačemu....kazu decki šaran se neki dan mrijestio drugi put ove godine ...što je više nego odlično... :ok:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

šime

Da vrlo vjerovatno, ovih dana ( a to je gotovo mjesec dana) malo tko može reći da je opleo večeg šarana, to je uglavnom sitan šaran .Evo razloga zašto neće, a vjerovatno je i smuđ u ritu, a možda i njemu nije odgovarala voda.

maverick

Pričali smo danas o tome  :ok: i u Karasici se fino lovi šaran...čak mislim da su najveci na ovom dijelu Drave ulovljeni unutra ...bitno je da ga ima  :ok: a već će izaci da se malo i mi napecamo

šime

:whip2::Ma nadamo se da, ako je bio u mrijestu, a voda lagano pada,jesen na vratima riba izlazi iz rita, e pa onda juuuuuriš

Mornar Popaj

Neki dan na Dunavu šaran odlično radio. Ono što me je iznenadilo je da su dva šarana otprilike iste dužine imali razliku u težini od skoro 2 kg ( 7kg i 5kg ) Kad sam očistio ovog većeg imao sam što vidjeti, bila je to ženka sa preko kilogram ikre. Sad me živo zanima dali je ikru prenijela ili je zbog specifičnih uvjeta dobila novu ???

Također sam primjetio razlike u borbenosti, npr. prije sam izvadio ženku od 10 kg nego mužjaka od 5 kg. A neki dan sam se duže borio sa šaranom od 2kg nego sa šaranom od 7 kg. Iz toga mogu zaključiti, da ženke šarana,pogotovo kad imaju ikru u sebi, nisu posebno borbene za razliku od mužjaka puno manjih.

Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

maverick

A ovi iskusniji kazu da se manji saran na rijeci bori uvijek bolje nego veliki...šaran se ove godine mrijestio bar dva puta...i ne mrijesete se svi odjednom...u konacnici mozes reci da se u ovakvoj godini mrijesti uvijek po negdje neka grupacija

mossi

Ženka kad smisli da se mresti, odradi grupnjak sa nekoliko mužjaka.
Nije retka situacija da se vidi kako predvodi grupu od 5-7 mužjaka.

Koji slepci ... samo misle na sex!  :rofl2:

Jožef1

Citat: mossi  u Listopad 14, 2014, 08:13:22
Ženka kad smisli da se mresti, odradi grupnjak sa nekoliko mužjaka.
Nije retka situacija da se vidi kako predvodi grupu od 5-7 mužjaka.

Koji slepci ... samo misle na sex!  :rofl2:
mossi  :hi: čitajući ovo tvoje, sve mi se čini kako je šarana bilo od davnina... vjerojatno su od milja nazivali ONA- šaran- žene vladaju  :stripii: :stripii:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....