johnson

Autor ljuska, Lipanj 27, 2014, 17:02:11

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

TonyC

ako mene pitaš taj đoni je najeftinije koristiti za korpomorto !
neče te ubiti njegova potrošnja od aljmaša do otoka i nazad , več onaj drugi detalj koji si naveo - paljuckanje i šmucanje oko otoka !

šime

Slavene Rašo je u pravu, što se tiče potrošnje, a što se tiče prepravljanja duge u kratku, nije nikakav problem,trebaš osovinu siječi i nazubiti, cijev vode odsiječi i nisam baš u potpunosti siguran za 11 cm(uzmi to sa velikom eazarvom).Jbga nisam baš na slici vidio dali ima umetak ili je noga u komadu duga , ako je duga onda i dekl(noga vanjski dio ) moraš siječi i  izbaciti isto onoliko koliko osovinu i cijev za vodu , i zaboravih šipku mijenjača moraš siječi i narezivati navoj. E sad koliko je to isplativo, da je nači neku staro kantu 20 ks (paše sve) pa kombinirati. I ono najvažnije bitno je koliko taj Ðonsika dugo stoji i u kakvim uvjetima.Gotovo  u pravilu Ðonson u neadekvatnim  uvjetima(konzervacija) pogotovo ovi stariji modeli imaju  igličaste ležajeve bez košuljica onako direkt na radici i klipnjači.E sada nakon dugog stajanja dešavaju se određena fizikalna svojstva(uglavnom slabe galvanske struje)zbog različitih materijala metala.I tamo gdje je ležala iglica ležaja stvaraju se mikronska ulegnuča i to uve zbog nestanka ulja za podmazivanja(vremenom se iscijedi a nakon dužeg jako dužeg vremena prelazi u želatinu).S obziro da đonson ima od sviih  vanbrodskih motora najveće tolerancije na klipovima i radilici(zato ima specifičan zvuk - "šrotanje"), nakon nekog vremena ta ulegnuće se šire,i postoji mogučnost da ako motor ostane bez hlađenja  u pravilu pucanje jedne od klipnjača i progijanja blika motora. E sada netreba se ovoga uplašiti. Prije paljenja takvog motora koji dugo stoji  skinuti sviječice i nabubati ulja za dvotaktne motorei to ne štedjeti lagano zavrnuti sviječice(neke stare) i lagano u smjeru kazaljke nasatu rukom okretati zamajac i to što duže to bolje, da ulje uđe u sve ležajeve i da namoči ventile. Nakon toga ga treba ispiriti ali sa sviječicama na lulicama i prislonjenim na masu. E onda ga upaliti i ne forsirati ga odmah. i deri bajo do mile volje.

Slaven

Fala na iscrpnom odgovoru :thumbsup:

Kugla

Danas kod udičarskog u josipovcu vidjeli jedan čamac sa Jonsonom 20 alu kabinaš učinilo mi se da si to ti Slavene jel si bio ti ili sam nešto pobrkao?

Slaven

Kugla

A predpostavio sam da sam u kivu, al ajd reko da pitam, pa kažem ja kumu pa ne bi došao u naš šor a da se ne javi!  :ok: