Tisa

Autor Ervin, Prosinac 03, 2012, 20:49:33

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Ervin

Evo malo da vam predstavim terene na kojima najviše pecam. Tisa na 5-6km uzvodno i isto toliko nizvodno od Kanjiže.

Zimi:

I u toplijem delu godine:

Ekipa:

jura

Ljepo izgleda kakve dubine ima dali je brza ili sporija voda

TopMix

Evo da se i ja umesam u ovu temu, dok Ervin ne nastavi. Najcesce pecam upravo na Tisi, gde na 21.km (naravno od usca) imam i vikendicu.
Tisa je otprilike siroka kao Drava, a ima i lepe dubine. Cak bih rekao da je u proseku dublja od Dunava, ne racunajuci Djerdapsku klisuru. Pri nizim i srednjim vodostajima 8-10 metara je normalna dubina, s tim sto ponegde ide i do 15, a negde i do 20m dubine!
Po prirodi, Tisa je srednje brza reka, al od kada je izgradjena brana u Beceju, posebno pri nizim vodostajima, Tisa je znatno usporena, narocito u donjem toku. Jos kad je Dunav u porastu pa podupre, reka gotovo stoji, sto je za aktivnost ribe vrlo nepovoljna situacija. Najvise zbog toga, cesto nisam u mogucnosti da radim sa varalicama (ili, ne bar  onako kako bih ja zeleo), al zato je spori tok idealan za  tehniku muvanja, pa i u najvecim dubinama i na sred reke, zatim za setajuci plovak i dubinke.       
Pozotivno je sto Tisa ima dosta ribe koja cesto migrira iz Dunava u Tisu, a negativno sto jos uvek ima zagadjivaca koji se jos uvek provlace bez kazni.
Posto je otvorena ova tema, potrudicu se i ja da okacim po koju sliku.

IVEK 85

Vidi se da je ljena(spora),podsječa me na more s ovakvim laganim talasom :icon_biggrin:,ljepa rjeka u svakom slučaju!

Ervin

@TopMix
Fino ćemo se uklopiti u priču. Ti si nizvodno od brane, a ja uzvodno, na nekih 120 km od tvoje vikendice.

@jura
Kao što kolega reče, srednje brza reka. Sve zavisi od brane. Letos je bila tako spora da te umeren vetar (iz nezgodnog pravca) nosi uzvodno!
Ima dobrih dubina, na pojedinim mestima i nešto preko 30m. Na delu gde najviše pecam, prosek je oko 10m sa prelazima na 15-20m.

TopMix

Izludjuje me ta sporost vode i uzvodni vetar kad varaličarim iz čamca. Ma, dovoljno je 2-3m/sec. pa da okrene čamac kako ne treba. A povlačenje varke u tako sporoj vodi, baš je noćna mora. Ipak je to reka, a ne jezero. Znatno se sužava izbor varalica.
Al srećom, nije to uvek tako, ume Tisa da curi baš kako treba.

Ervin

Evo upravo gura voda iz Mađarske, trebalo bi da malo bolje curi ovih dana!

jura

Ervine koja je dubina kod panjeva na drugoj slici, koda samo mene čekaju :wav:

Ervin

Dubina je tu oko 7-8m. Lep kontratok sa dosta panjeva, proletos mi jedan brka sjurio dole i prestrugao strunu preko grane. Lovio sam bucove (ovo je mesto gde se najranije javljaju u rano proleće), a došao brka i smazao vobler od 4cm, štap 7'/20g, sa obale, ništa nisam mogao...  :not:

TopMix

Boga mi, i ja sam se uverio ove sezone na Tisi u više navrata, kako to izgleda kad som uzme  ono "što ne treba"...Teško da se tu nešto može učiniti, pogotovo sa malim trokrakama na voblerima.
Sledeću sezonu dočekaću spremniji. Još da to neko objasni tiskim somovima,ha,ha,ha  :be happy:

maverick

mene podsjeca na dravu po ovim slikama...samo ocito je dublja i sporija....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Surikarn

Dublja i brza od Drave :icon_biggrin:

Ervin

Po onome što mi je Hunter pričao za Dravu, mislim da je Tisa sporija i dublja. E sad brzina je relativna, mislim da je najtačnije reći da protok (zbog brane) mnogo više varira nego na Dravi.

Surikarn

Hanter koliko sam ja shvatio peca dosta uzvodnije od ovih nasih terena oko Osijeka...a Drava sto ides uzvodnije od OS je uza i ima velike oscilacije u vodostaju pa samim tim i brzi protok...  Za Tisu sam cuo da ima jednak protok vode  kao Dunav,zbog dubine i brzine protoka. Reci mi dali Tisa ili Dunav imaju brzi tok? Tako cemo lakse usporediti brzinu Tise sa Dravom...

Ervin

Uf, izgleda da se vrtimo u krug. Ajd ovako, možda poređenje pomogne. Dunav (govorim o gornjem podunavlju) je u većem delu godine brži od Tise. Jedino kad je visoka prolećna voda u pitanju, tada Tisa baš ima dobar protok.