Prihvačen aneks pravilnika o dozvoljenoj dnevno ulovljenojj količini ribe ???

Autor šime, Kolovoz 01, 2014, 12:46:55

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

dravski pecaros

mene vise muci poribe ribnjake saranima 1-1.2 kg i onda ljudi normalno nose to kuci a vecina je ispod mjere...

Jožef1

U ribnjacima (gdje se plaća dnevna)- dozvoljen je na žalost ulov ribe ispod mjere  :uf:
Šime, što ga ne upita zašto je bio protiv...., vjerojatno netko dobiva ribe samo ispod mjere  :stripii: :stripii:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

Josip

To i nije neki problem, to su uglavnom konzumni šarani...veći je problem kad nose vretence od 500 grama i ostalu ribu ispod mjere. Na Dunavu u predjelu koji spada pod park prirode dozvoljen je lov na dva štapa i jedna plemenita riba , bar tako stoji, pa se toga nitko ne pridržava tako ni ja...na zadnjoj skupštini su rekli jedna plemenita riba po štapu s tim da ribi koju hoćeš zadržati moraš odrezati dio prsne peraje, pa ako to ne napravis automatski si u prekršaju.

dravski pecaros

Citat: Jožef1  u Kolovoz 03, 2014, 10:11:41
U ribnjacima (gdje se plaća dnevna)- dozvoljen je na žalost ulov ribe ispod mjere  :uf:
Šime, što ga ne upita zašto je bio protiv...., vjerojatno netko dobiva ribe samo ispod mjere  :stripii: :stripii:
drustvene ribnjake jožef..zajednica nabavi ribu 1-1.2 i onda kazu pustili smo 200 komada a zajedno nemaju 200 kila...

Jožef1

dravski prijatelju, ako se takove stvari događaju u "društvenim ribnjacima" a događaju se, onda takovo društvo ima veliki problem, ne samo vodstva vać i članovi takovi društava snose veliki dio krivice što dozvoljavaju poribljavanje sa takovim ribama  :icon_scratch:

dravski pecaros

Citat: Jožef1  u Kolovoz 03, 2014, 15:41:07
dravski prijatelju, ako se takove stvari događaju u "društvenim ribnjacima" a događaju se, onda takovo društvo ima veliki problem, ne samo vodstva vać i članovi takovi društava snose veliki dio krivice što dozvoljavaju poribljavanje sa takovim ribama  :icon_scratch:
evo eto sam poceo jel je u petrijevcima takom ribom poribljeno..a zajednica je rekla da bolju nisu mogli nabaviti...zalosno ali istinito  :red-card:

Kugla

Prijatelju te u Petrijevcima su pohvatali odmah u par dana  :violent1: i onda kukaju nema ribe

šime

To poribljavanje je bacanje novca(ribe) u vjetar, pa kako baciti ribu u ribnjak i onda zabraniti ribolov, jer svi su platili ribolovnu dozvolu.Ma ta se riba nije niti privikla na novu vodu već ju potamanili.To bolje da odu uz pučku kuhinju i daju sirotinji.
      Ma može se i poribiti i jednim pravim pristupom se može sačuvati riblji fond, i samim time omogućiti prirodnu reprodukciju.U krajnjem slučaju probajte otići na Jošavu poslije poribljavanja i zabacite štap, je malo sutra.Primjera radi , šaran je u ribnjacima nakon tri godine konzumna riba, au prirodnim uvjetima malo duže, e kako sada nekome zabraniti ribolov neko duže vrijeme.MA MOŽE problem je u nama samima,ali ii ružnim i lošim navikama.

Jožef1

Kolega Josipe, radilo se o vretenastome ili konzumnom šaranu, ista stvar- ako se radi o ribi ispod mjere. U nekim našim zajednicama se takove stvari uspješno rješavaju, mislim  :icon_scratch: I opet se vraćam na tu Mađarsku (ima i kod njih ribokradica i muljatora)- međutim kod njih to zakon drastično kažnjava (po đepu-imovina) i krajnje oduzimanje dozvole za ribolov za sve vode u HU!
A kada su "društveni ribnjaci"u pitanju, jedan dio se ribnjaka pregradi i tu se puštaju ribe ispod mjere-recimo, što se rijetko događa, jer koliko je meni poznato u većini slučaja poribljavanja kod mađara nema konkretno šarana ispod 1,5-2kg, a niti pecanja na poribljenom ribnjaku barem 7-dana. zar uvijek moramo učiti od drugih  :sha:

Josip

Što se mene tiče ja bi za sve zatvorene vode tipa Stara Drava i slične uveo 1 plemenita tjedno ili ulovi i pusti a da ne pričam o poribljavanju i nakon poribljavanja. Opet manje mi je žao konzumnog nego divljaka koji ako se ne ,poklope li se uvjeti , mrijesti se svake godine. A znaš i sam da je nakon poribljavanja kao na natjecanju. Ali svakako ima pomaka u ribocuvarskoj službi što se tiče zsrd Baranje.

Batica

Mogu da donse zakone i zakone, dok se to ne sprovede u delo nema nista od toga.
Takodje potrebno je doneti zakon, gde bi se riba, np smudj preko 5kg ili nekih 65-70cm obavezno vracao u vodu, isto i stuka, som...saran...
Ali dok postoji privredni ribolov i dok se oni ne dovedu u red sve je sviranje k....

Miro

Citat: Batica  u Kolovoz 04, 2014, 09:58:37
Takodje potrebno je doneti zakon, gde bi se riba, np smudj preko 5kg ili nekih 65-70cm obavezno vracao u vodu, isto i stuka, som...saran...

Ovo ne razumijem...zašto?!

Batica

Da se nebi desilo kao nekim zemljama koje su donosile zakone o zastiti riblje populacije. Desilo se to, da se riblji fond popravio i bilo je jako punu ribe, medjutim nije bilo krupne ribe, da nema krupnog smudja, primerci ribe od 9,10,11kg...Zasto? Jednostavno, genetika, geni. Kao sto svakom coveku nije sudjeno da bude visok 1,90cmm tezak 90-100kg tako isto i sa ribama. Nije svakom smudju, somu...da bude orijas. Zato je jako bitno da se krupni primerci vracaju u vodu, ne zbog kolicine ikre koju poloze, izmreste, nego zbog gena koji se nalaze u mladji, smudja, soma, stuke...
Smudj od 10kg ima dobar procenat jalove ikre, ali mladj koja se izlegne ima velike sanse kanije da naraste i dostigne maticu. Zbog gena koju nose u sebi.
Stalnim izlovljavanjem krupnih, kapitalnih riba unistava se populacija, tacnije geni. Danas imas ogroman broj jezera i reka u svetu koja su prepuna smudjevima, ali nemas smudja od 9-10kg. Zato su mnoge zemlje promenile zakone i sva riba preko 5kg se vraca. Bas zbog toga.

Miro

E pa to je ono što si rekao.
Sumnjam da športski ribolovci mogu do to mjere sudjelovati u ´izlovljavanju´ kapitalnog smuđa no razno-razni privredni ribari, legalni ili ilegalni taj fond mogu oštetiti.
Da ne pričam o strujama i sitnim mrežama sa kojima ni sitna riba nema šanse da postane kapitalna.

silure

Sportskim ribolovom na dva stapa po idicu ili varalicom tesko da ce narusiti riblji fond...to je nemoguce a da ne pricamo o otvorenim vodama