Prihvačen aneks pravilnika o dozvoljenoj dnevno ulovljenojj količini ribe ???

Autor šime, Kolovoz 01, 2014, 12:46:55

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Jožef1

Citat: silure  u Kolovoz 04, 2014, 11:31:54
Sportskim ribolovom na dva stapa po idicu ili varalicom tesko da ce narusiti riblji fond...to je nemoguce a da ne pricamo o otvorenim vodama
U tomu se slažem. Ruku na srce, u zadnje 2-3god. koliko nas je sa foruma (ima nas blizu 600) upecao (ne računa se ulovi pa vrati) ribe 5,10,15 kg- po komadu- da bih se netko našao i opravdano rekao, sportski ribolovci svojim "kapitalnim" ulovima ugrožavaju riblji fond! Mogu oni donijeti razno-razne anekse i ostale gluparije- uvijek se ide u zadnjih 20god- protiv sportskog ribolova i ribolovca :takoje: U potpunosti se slažem sa zakonom -tri plemenite ribe, tri štapa (mada se ja toga ne držim  :stripii: ) sve dok neki "moćnici"- "k....ni sinove, donose zakoni koji pogoduje svima, samo ne sportstim ribolovcima- unatoč tomu, kako paravi (trenutno sebe ne svrstavam u tu kategoriju) nikada nisu tražili preko KRUHA- POGAČU  :hi:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

Batica

Ja znam da bi neke ovde dzigerica, jetra, zabolela da vrate krupnu ribu.
Sutra da ukinu ribarenje i da postoji samo sportski vid ribolova, opet bi bila ista prica.
Sada kad nema alasa, mi ribolovci ne mozemo da ugrozimo riblji fond, zasto da vracamo matice nazad?
Milon posto sam siguran. Bilo bi, sta oni na zapadu znaju, kada imaju 3000-4000€ platu.

Batica

Izvinjavam se zbog dva identicna posta. Internet bio u prekidu i dva puta poslao.

maverick

Puštanje krupne ribe bi bilo odlično riješenje kad bi se zakon provodio i vrsila kontrola ribara..pa bi to onda imalo smisla...poznam dosta pecarosa koji krupnog smuđa puste a sitnije nose....a i varaličari mogu itetkako narusiti populaciju...pogotovo smuđa....na Dunavu, na nasem potezu bude dvadesetak čamaca s ozbiljnim ekipama....svaki dan toko zime...tri cetiri komada uvate...pa racunaj koliko je to dnevno...tjedno...mjesecno pa .....nema kraja
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Josip

Pravi ribari u prošlosti su itekako vodili računa o maticama, znali su da im je to kruh i u budućnosti a ne kao ovi danas...nose sve što uleti u mrežu. Također su održavali i čistili kanale koji vode u ritove, šteta što je taj mentalitet nestao kod ovih "novih"...

Batica

Naravno da dobri pecarosi mogu ozbiljno da poljuljaju riblji fond, pre svega izlovljavanjem matice.
Ove godine od februara meseca pa sve do danas, vodostaj uzasan. Mogu samo strukovima i teranjem da love. Stajace mreze jako slabo, zbog brze vode. Pecarosi su ove godine to iskoristili i upecano jako puno krupnih smudjeva i somova. Polovina da je vracena bilo bi dobro. Sto je najgore dosta zenki je upecano pred mrest.
Ja sam pecao izmedju ribarskih mreza i dobijao smudjeve a alas nista nije nasao u mrezi. A ja pecao na 7-8m od njegovih mreza i to uspesno.
Nije tacno da pecarosi ne mogu da uticu na riblji fond. Mada kada alasi nagaze smudja to je ubistvo. Po 100kg na dan. Somove...mesecni ulov od 2-3t. Sta da kazem kada neki imaju i po 14 zamrzivaca.
Dok se ne zabrani ili ogranici ribarenje svaki zakon je ... To mogu da potpisem

silure

Ispricavam se morao sam obrisati osljednji post iz sigurnosnih razloga...a vi zivite u zabludi da su 2 varalicara istrijebili ribu u europskoj amazoni

Miro

Citat: silure  u Kolovoz 04, 2014, 15:39:54
Ispricavam se morao sam obrisati osljednji post iz sigurnosnih razloga...a vi zivite u zabludi da su 2 varalicara istrijebili ribu u europskoj amazoni
Tako je :)

raso

U Dravi i Dunavu u odnosu na prije ratno doba ima ne usporedivo manje ribe, a krajem osamdesetih na Dunavu je bilo desetak puta više ribara nego danas. Pošteni ribari ribolovcima, nikada nisu bili problem, problem je očito u nečem drugom.

silure

Ponovit ci samo jednp oz projasnjeg post. 1t ribe na tijedan se krade u kopackom ritu...i jos uvijek je nisu istrijebili...akcije traju od 1998 do dan danas..u bivsoj jugi nikome nije ni napamet palo uci u rit krasti...eto ukratko da znate o cemu se radi...ja sam mlad i bas mpja generacija su najveci lopovi...zato znam nesto..a nebi smio nista

Jožef1

Prijatelju mladi, svi mi to znamo-malo stariji- bilo je jače stege, niti pomišljao nisam o Kopačkom Ritu, kada je bilo dovoljno riba i u rukavcima i to svih veličina  :icon_thumright: a o Dunavu ,Dravi da se i ne govori. Pitam Vas  :hi: kada li je sportski ribolovac oštetio riblji fond- tu pričamo o poštenom ribiču ili da je nanio neku veliku štetu, odnijevši kući "maticu" - ma nisu ribe pčele  :uf: Lopov kada krade, nosi i pčelinjak....
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

Batica

Svake godine ima sve vise i vise pecarosa. Ko pise o jednom?
Nekada si mogao danima da pecas i nikoga da vidis. Danas? Gde je bio jedan camac sada ih ima pet.

raso

1988 godine, kampovali smo na hulovskom otoku. Na gornjem špicu kod šprnjeva smo bili mi, a nizvodno su bili ribari. U tri tjedna smo lovili samo onu ribu koja je mogla biti u barkama ili na povorkam, s tim da se riba i vozila u Aljmaš, pa kuči, ali lovila se i da ju jedemo. Ribu smo jeli skoro svaki dan, bilo prženu, na roštilju ili u fiš paprikašu. Ribe je toliko bilo da smo 90 % ribe puštali. Šaran ispod 3-4 kg je bio sprdnja, deverike lopatarke od 1-3 kg smo vatali na pero i uživali, a smuđa smo lovili predzadnji i zadnji dan i bukvalno si mogo uhvatiti koliko te volja. E da, sadašnja obala na Hulovu se puno razlikuje od nekadašnje, bar desetak metara ju fali, naravno mislim na onu zemljanu, a na Kovač foku je bilo više panjeva nego na Petrašu. Većinu tih panjeva uništio je led i odnjele velike vode, ali dobar dio su izminirali novokomponovani ribari.
Iz Drave se u Dunav ulazilo kroz mali sastav, otprilike 800 metara prije sadašnjeg ulaska, a sprud na sastavu bio je jedno 5 puta manji. Zaboravih napisati da je na Hulovskom otoku bilo desetak ribara koji su svaki dan vozili ribu u Apatin i predavali u zadrugu. Isto tako je postojala ribarska kolonija na Staroj Dravi u Bijelom Brdu do početka osamdesetih.

zvona

Potaknut rašinim tekstom moram nadodat..kad slušam stare seljane koji su pecali 80-90-ih god kažu da je bilo soma smuđa šarana koliko si htio..bio je jedan iz sela koji je imo mreže i iz bosne..meni samo nije jasno kud je ta riba nestala..je da se sava promjenila tokom ali dali je riba otišla za boljim tokom..dnom? Boga pitaj..uglavnom..Sava je krcata ribolovcima na mom potezu ali skoro pa nitko ne lovi na potezu od nekih 10km kao bunar..al dobro ni nema ribočuvara tak da svašta se može radit

Kugla

Krajem 80-tih sam puno pecao na Dunavu, obično je to bilo od petka do nedjelje i nije bilo nikada da se nije uhvatilo nešto soma i smuđa, jer sam samo to i pecao, danas je to druga priča!