Olujno sidro

Autor Stepa, Kolovoz 26, 2014, 21:48:29

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Rap

Citat: mossi  u Ožujak 10, 2016, 13:17:36
Ako imaš kabinaš pomaže, drži kantu isped čamca nizvodno tako da ako nije jak vetar možeš raditi vertikalu normalno.
Na kojoj daljini?Znači kanta ide brže ili jednakom brzinom kao i čamac?!

mossi

Pa malopre sam napisao,
- ako duva uzvodni vetar, onda ga kačiš na pramac (struja hvata sidro i krma je uzvodno - štopanje vazduhom)
- ako duva nizvodni onda na krmu ( vetar je brži od vode i imaš štopanje vodom )

Vertikalu radim iz neke vrste kabinaša i gledam da mi je struna sa one strane čamca koja je uzvodna,
da u slučaju kačenja ne lomim štap.

Žorž

Stvarno imamo da polemišemo do prekosutra,ajd' da sve skratimo na normalnu priču,što će reći probamo u maju kad vode dođu sebi sa dva čamca pa šta bude.Ja donesem olujna sidra,ako se Mossi slaže on bude pilot na jednom čamcu,a ja rukujem sidrom,ili obrnuto i ko god hoće u drugi čamac ok,pragnje nam negine izješćemo ga zajedno,a ako se zakuva i trka,Tohi vs Yamaha,super eto prilike da skratimo šiljenje,a gubitnici plaćaju jaganjce oli prasiće,šta god se dogovorimo.Ukoliko izgubim sa zadovoljstvom ću da platim jedno rotirajuće šta god,a i valda ćemo se lepo podružiti :ok:

mossi

Žorž, nije lako voditi čamac kabinaš po ivici spruda / rine jer obićno vetar krivi i vrti čamac.
I najčešće ili odbija od obale ili nabija u istu.  :pirate:
Ako su u kabinašu dvojica bolje ni ne pokušavajte vertikalu iz kabinaša.

Sidro pomaže mnogo, a pravo sidro je super na žalost nisam ga nikad imao.
Cena je sad stvarno povoljna oko 20 USD.

Ako imate mali plastikaner bez kabine, onda nije al baš nikakav problem
što se čamac vrti jer se šetaš po čamcu i prilagodjavaš situaciji.

Ova tema otišla u pravcu vertikale, što nije bio cilj.

Gajbe, grane, jupolke sve su to mnogo lošija rešenje u odnosu na olujno sidro.
Olujno sidro drži pravac svojom konstrukcijom i ima ozbiljnu malu rupu na konusu koja obezbedjuje protok kroz sidro.

Ja sam za pragnje uvek i ... nikad dočekati ..  :stripii: :occasion14:

Žorž

Slažem se da je teško ali je izvodljivo :stripii: olujno sidro savage gear u karpologiji 2880dindži :occasion14: i nema čekanja,poštarine i objašnjavanja sa carinom :hi:

ljuska

normalno da je najbolje riješenje olujno sidro ali može poslužit i kolega u ribolovu svežeš ga užetom za čamac i neka pliva uzvodno dok ti radiš vertikalu :stripii:

mossi

Umesto MinnKota, upredeš nekog MinKurtu!  :stripii:

ibro dirka

Nemora plivat ako mu se nemoči može i veslat... :stripii:

pajdo77

Nešto mislim(bar pokušavam). Bi li olujno sidro moglo poslužiti pri bućkanju? Ima mjesta sa različitom brzinom toka pa da usporava čamac i drži ga u pravcu. Kolika bi uopće dužina špage bila potrebna da to sidro šljaka? Ako bućkam na špagu onda mi nije toliko bitno ali ako su štapovi u vodi pa uz njihov silk samo mi još fali da se somče upetlja u špagu od sidra. Mislim ako bi ga kojim slučajem upecao :stripii:

miha

hebo olujno sidro imaš elektro motor....

pajdo77

Pa imam ja i mikser koji bi mogo umjesto elektomotora al ga žena ne da ko ni ovi elektomotor bez love. Da imam novac sigurno mi ne bi opcija bila sidro za deset eura nego ne bi ni pitao već bi otišao i kupio elektomotor. :hi:

miha

ma bit je da odeš pecati ...a ovo ostalo je manje bitno .... :ok:

pajdo77

Ma istina al bolje je bućkati kad ideš nekom ravnomjernom i što sporijom brzinom nego curiti dva metra u sekundi.