Zimski lov šarana

Autor jura, Studeni 16, 2012, 21:02:55

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

jura

Na kojim mjestima tražiti šarana i do kada, osobno sam ga dobijao i u 12 mjesecu. Udarci su većinom u dubljim limanima ali nije pravilo. Ako ima još neko ko ćeka Šarana po takvim hladnoćama :'( da si skratimo muke savjetima.

maverick

čekao sam ga ja i to po tvojoj preporuci  ;D
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

jura

river

prvenstveno lokacija.
dubina varira od vodostaja,ali za Dunav bih rekao,oko 6-8m idealno.
uglavnom loviti ga u kršu,granju gdje i ljeti,naravno da neće biti toliko grizeva,ali baš recimo u 12 mj znaju krupniji komadi da "opale"  ;D

TopMix

Definitivno LOKACIJA! Moze on biti i na 6-8m, ali to ne mora uvek biti pravilo, pogotovo kod drasticnih oscilacija vodostaja. Velik nadolazak u zimskom periodu zna da istera sarane iz nekih krtoga daleko od obale i da ih u jatima natera u samu obalu. A kad se nadje takvo mesto, saran zna da proradi odmah, bez neke posebne visednevne prihrane.
U to sam se uverio nekoliko puta, izmedju ostalog dobijajuci krupne sarane na tvistere, uz samu obalu, cak na pescanim sprudovima i na 2-3m dubine. Tada sam bio zaprepascen jer se to kosilo sa svim teorijama koje sam citao o saranima, al sam i brzo reagovao i vec sutradan uspesno pecao sarana na tim lokacijama, naravno na klasicnu dubinku. A i svojevremeno sam vidjao recne ribare kako hvataju sarane od 10+kg u senkerima, u sred januara, na nekim plitkim tepsijama uz samu obalu.
Ima ova prica i dobrih i losih strana. Dobro je sto ce saran zimi sloobodnije prici obali jer nema frke i buke, nema camaca,pecarosa ni guzve. Vi ste gospodar terena, bez konkurencije i uznemiravanja. Dobro je i to sto u takvim situacijama obimno hranjenje uopste nije uslov za dobar ulov. Zasto? Pa zato sto je saran sateran na neke lokacije mimo svoje volje, odnosno na lokacije koje mu nisu ni kuhinja ni trpezarija, lokacije gde zimi ima jako malo prirodne hrane. Mozda je i to jedan od razloga sto tada zna da uzme i kedera (citaj: varalicu). I naravno, ne treba ga previse hraniti jer je poznato da saran pri niskim teperaturama ima znatno sporiji metabolizam i samim tim jede manje nego u punoj sezoni.
Dakle, kad stegne zima, pa se nakupi nesto slobodnih dana oko novogodisnjih praznika, reke jos bez leda, ali u porastu, uzmite tvistere (ha,ha..), cesljajte izgledne pozicije, pa tamo gde vam udari saran na varku, budite sigurni da ce to biti pravo mesto za zimsko pecanje sarana na klasican nacin...Da se uozbiljim, naravno da je dozvoljeno sarana locirati i na neki drugi nacin, a ne samo sa varkom...
p.s. Uh sto mi nedostaje veci izbor smajlija...

jura

TopMix potpisujem skoro cjeli tvoj tekst. Sunčani zimski dani su idealni za čekanje šarana na platoima do 2 metra dubine, tužniji dan limani 5 i više metara. Primamljivanje u zimu svedem na par zrna kukuruza uvijek alkohol svih vrsta, pribor lagan gotovo ko za bjelu ribu. Da i skoro sam zaboravio razni alkohol ne samo za šarana :).

TopMix

U svakom slucaju, one stare teorije da saran ne radi zimi padaju u vodu. Jeste to pecanje malo komplikovano, al kad se sloze kockice, moze biti jako zanimljivo. Cak i u sred zime bude blagih dana, sa temperaturama vazduha i do 10 stepeni, bez vetra, pritisak u normali ili malo snizen...

Hemingway

Nekada .. dok sam bilo mladji i ludji znao sam i po minus gradima da pecam jednom me i snijeg iznenadio  :laughing6:
rijeka Neckar prvi mjesec ulova je tada bilo na boile od Scopex-a prihranjivao sam jedno 5 dana svaki dan po 15-20
boili ... ulov mi bio jedan Saran od 6kg i kidanje najlona preko skoljke samo nakon prve ribe jedno 10minuta ..
poslije toga tajac ...
,,Starac i more"
,,Dunav mi u Venama "
"Zamislite koja bi tisina nastala kada bi ljudi govorili samo o onome sto znaju." - Karel Capek

jura

Ma je malo hladno ali zato sreći nikad karaja kada dođe stvarno je pravi filing :be happy: