Bojle ili Pelete za soma

Autor mossi, Listopad 02, 2014, 10:01:42

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mossi

E sad.. meso, skelet od smudja sa glavom i slični mamci daju soma i na Ebru,
ali ne Ebru ga jako lepo pecaju i na bojlu.. zašto?!

1. Marketing .. pa nije uvek bila reklama za neku konkretnu bojlu ...
2. Ima ga (soma) ko šodera ?!
3. Nedostatak ostale prirodne hrane, pa uzima SVEEEE?!
4. ...

Moguće je da je i standard u pitanju...
Peletom za soma se som može primamljivati, tj hraniti mesto.
To se mesto posle za velike novce prodaje turistima, pa je račun lak...  :icon_thumright:

E sad, ... ako imam budžet... jel onda taj princip radi i kod nas?!  :icon_scratch:

joker

i ja koristio te boile za soma na dravi kupio 5 komada s mirisom češnjaka a pravljene od nekih životinjskih žljundri i sušene krvi.ali kao i ostali ulovio govno.tako da sam odustao od tih picaboca.ljepša babuška,glista,durbaher ili one smeđe pijavice i gotovo.
prije su zene kuhale kao moja mama a danas piju kao moj tata

TopMix

Veliki recni somovi su zajebani igraci, kao i veliki recni sarani, (sa izuzetkom Ebra iz razloga koje navodi Mosi). Nema tog mamca il boile koja ce garantovati ulov u nasim uslovima, na nasim osiromasenim rekama. Cak ni onaj famozni mamac od vodenog cveta nije svemoguc, uvek i svugde.

Zagor

Evo mene nakon dužeg izbivanja  :hello2:

Kujem plan za nagodinu u vezi ribolova na ribičkoj tabli od kluba. Kako inače lovim većinom samo na jedan feeder a dozvoljena tri stapa za ovu godinu planiram ostala dva zabaciti na soma. Ako sta dođe dođe, ako ne ispecam se fino na feedera. Kako u tabli ima jako puno američkog somića, a malo sitne ribe i problem mi je uhvatiti kedera, a čuvanje kedera za ribolov u ljetnim mjesecima je muka razmišljam koristiti i prihranjivati pelletima ili boilama prilagođenim za soma. Kupovne su skupe pa mi je plan sam ih raditi od ribljeg brašna pomijesanim sa ostalim brasnima koji su dobri vezači smjese.
Pelleti su mi nekako privlačniji od boila jer jaja poskupljuju boilu i ne moraju se kuhati. Samo ima problem, nisam ih nikada radio.
Jel netko zna ili ima viziju kako ih napraviti?
Riječ je o količini 15-20kg.
Bolje golub u ruci nego vrabac na grani!

majstor

Ja kupio u Zg u Fishermanu, smrdile ruke, ali som ni prismrdio. Samo dokazanim mamcima.

baka

Krivo si postavio pitanje!
Prvo si trebao reći gdje, na kojoj vodi hoćeš pecati soma, a ovako je bezveze uopće odgovarati  :sha:.

Ali 'ajd kad već nešto pišem, reći ću samo da su i na Dravi i Dunavu te pelete, a i ne znam kakve boile samo bacanje novaca! Totalna pušiona!!! 
Pecanje je bolest, ali pomaže kod drugih bolesti!

stojko

Zagor mislim da ti je najlakše baš kupiti pelete, imaš u Mamcu Županja coppensove halibut pelete 1kg-25kn što je više nego dobra cijena. Ako baš želiš sam raditi tako nešto početni troškovi ti budu jako veliki, naravno ako želiš napraviti približno kvalitetnu boilu/pelet kao ovu coppensovu. Za početak kvalitetno riblje brašno (LT 94, Harringa i predigested rb), zatim po meni i možda najvažniji dodatak su ekstrakti (lignja, jetra) i bilo bi jako dobro ako bi mogao staviti dehidriranu krv (ne prevelike količine jer zatvara boilu!), i naravno krupice da to sve povežu i to bi po meni otprilike bilo to.

pajdo77

Uzmi ti Zagore u mesnici pilećih džigerica,to ti je jeftino i par šaka kišnih glisti,to lijepo pomješaš sa uljem od tune i ribljim brašnom te rokneš u blender te isjeckaš dok ne dobiješ jednu kašastu smjesu. Onda tu mješavinu u šaransku raketu i gruvaj po ribnjaku gdje misliš pecati te tamo zabaciš mamac. Puno jeftinije,manje posla i mudrovanja,miris će se brže širiti vodom nego čekati da se pelete počnu topiti i širiti miris. U tu smjesu ja bih dodao malo anisa,gledao sam da Englezi u pelete za soma u 90% slučajeva dodaju i anis pa ne može škoditi. :hi:

Zagor

Lovio bi na tabli Linjak Zdenci. Tabla je cca 26ha, prosječne dubine 1m. Obiluje američkim somicem, a od babuske ima samo velike i ta je rijetka. Također i manji sarancici su postali rijetkost dok se som uspješno mrijesti i množi. Prošle godine najveći he uhvaćen na kukuruz okusa školjke.
Odabrao sam pellete ili boile jer nemam vremena ići negdje drugdje loviti babuske od cca 20dkg. One manje pastati isisaju u roku od skoro odmah.
Odlučio bi se na vlastitu izradu jer koliko sam čitao mora se hraniti kao i šarana da se navikne. A u tom slučaju kupovne su preskupe.
Ili pecati na pastata jer koliko sam skuzio začudo nije kanibal neki. A kakav je mamac za soma to je upitno.

Zagor

Pajdo nije ti losa ideja. Kupim pellete za soma kao mamac, a hranu radim sam na način koji si opisao i pecam feeder tehnikom  :clap2:  :icon_thumright:

Rap

pajdo77

Pa iz konzerve,ne treba toga pola litre,ima jak miris pa se širi vodom. Odite na jubitubi i upišite "bait for catfish". Od tamo sam ja skidao recepturu i montažu mamaca u gazu o čemu sam već negdje pisao. :hi:

dac

Ako u vodi ima, kako kažeš, puno pastata ili, kako ga neki zovu, kucina, zaboravi sve što je na bazi ribljeg brašna, nečeš ih se moći riješiti, oni to tamane u jatima, pogotovo pelete koje su dosta sitne, eventualno neka boila većih dimenzija, 30-40 mm, da selektiraš....
Bolje ti je nešto od živih kedera, ne baš sitno.....  :ok:

Zagor

A babuske od 25-30dkg bi bile najbolje, ali nemam vremena ih hvatati, a plan je svaki drugi treci dan po 2-3 sata ribolova. Opremu iz auta i nevadim  :stripii:

joker

prije su zene kuhale kao moja mama a danas piju kao moj tata