Bojle ili Pelete za soma

Autor mossi, Listopad 02, 2014, 10:01:42

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mossi

Ova je malo jumbo ali taj jumbo pokupi malo veči terpan.  :glasses9:
Pošto taj sistem sa peletama ima svojih prednosti u odnosu na druge mamce, nije ih loše imati u opciji.
Ovih dana treba da smontiram 2-3 štapa ala Ebro sa obale sve zajedno sa cevnim držačem za štapove.

Pošto se kod nas u provinciji ...  :tongue3: takve egzotike teško kupuju osim narudžbina po belom svetu ili
iz preskupih domaćih radnji... interesuje me da li je neko koristio neku šarandžijsku tehniku u pravljenju bojli
praveći bojlu/peletu za soma?

Naravno interesuju me recepti i tehnologija, koliko traju u vodi i naravno koliko je ko imao uspeha .. ha ha .. ha  :rofl2:

:hi:

dravski pecaros

mozda nije za ovu temu ali me zanima...Zasto za soma postavljate stapove pod 90 stupljeva u odnosu na obalu??? :hi:

rj

zato što "udarac" soma bude dosta jak pa štap pod 90 dosta ublaži napad
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

mossi

Mislim .. ne znam 100%, ali to je zbog pomoćne kontre koju štap raspizdi somu.
Ako okačiš 200-300 grama olovo sa 1m predveza, to ti garantuje da će udica da se okači,
ali ti verovatno ne garantuje i zabadanje. Štap pod 90 stepeni sa podešenom kočnicom tako da se ne slomije a da maksimalan otpor,
trebalo bi dodatno da poveća šansu za kačenje, kontra bi tada trebala biti samo formalnost.
Iako u svim video klipovima sa Ebra, vidim uvek lepu kontru .. za svaki slučaj!  :icon_thumright:

E sad... jel to razlog nemam pojma ali možda neko zna tačno ..

baka

Kupio ja prije par godina u Njemačkoj neke velike boile za soma i uopće nisu bile jeftine. Nikad ništa na to nisam dobio, ma ni peca nisam imao, tako da sam pola podijelio, a ostatak mi stajao u čamcu bezveze i samo mi parcove navukao koji su ludi za tim boilama.
Pecanje je bolest, ali pomaže kod drugih bolesti!

TopMix

I mene zanimaju te somovske pelete, ako ništa drugo bar da zadovoljim znatiželju...
Nisam ih još video u našim radnjama, a ne znam gde se još mogu nabaviti  ?
Takodje mi nije poznato da li se s tim peletama primaljuje som, napr. slično kao šaran, ili je dovoljno izabrati neko bolje somovsko mesto i zabaciti dubinke, bez ikakve prihrane i primame?  :sha:
Ovo pitam  jer za pecanje soma na velike kedere i druge dubinske mamce nije potrebana primama.

baka

Pa gdje ćeš s tim primamljivati, preskupo je to.

Kugla

Viđao sam tih za somove u Siklošu u Mađi nesječam se točno cijene ali nije bila mala.

raso

Ja donio krajem devedesetih nekoliko vrećica iz USA, bilo sa sirom i mesom, smrdi kao kuga. Soma nisam dobio jer smo sve potrošili na mrene, a vrećica od 1 funte / oko pola kile / koštala je par dolara. :hi: :hi:

šajzika

Audentes fortuna iuvat

Klifton

Citat: šajzika  u Listopad 02, 2014, 11:26:26
http://venatio.hr/boile/1647-top-secret-boile-za-soma-30mm.html

Mislim da cu to isprobati.
probao prije par godina na savi u više navrata,ništa s ničim

šajzika

Audentes fortuna iuvat

TopMix

Citat: baka  u Listopad 02, 2014, 10:52:05
Ne pitam zbog cene (kad pomislim koliko sam nabacao saranskih boila za primamu...) nego zbog taktike pecanja. Da li je prihrana soma uopšte potrebna ili ne?
S druge strane ima logike da se pozicija "posoli" sa boilama na šire, i da se tako som privuče pre ili sa veće udaljenosti.
A i tu može da se upadne u zamku, kao kod šaranskog ribolova. Ako se som posle izvesnog vremena ne javi na tu boilu, pecaroš obično prvo što pomisli, da boila nije prava i da treba uzeti neku drugu, sa drugačijim ukusom i mirisom...

ĆIĆOK

Ja pravim hranu i bacam kugle kao mamac samo što za soma dodajem krv.Za sada u tri navrata 5 somića do 2,5 kg možda dođe i koji veći ra misve potrga jer sam za soma amater.Zaboravih reći da lovim na durbahera i zelene gliste.

baka

Citat: TopMix  u Listopad 02, 2014, 13:04:03
Citat: baka  u Listopad 02, 2014, 10:52:05
Ne pitam zbog cene (kad pomislim koliko sam nabacao saranskih boila za primamu...) nego zbog taktike pecanja. Da li je prihrana soma uopšte potrebna ili ne?
S druge strane ima logike da se pozicija "posoli" sa boilama na šire, i da se tako som privuče pre ili sa veće udaljenosti.
A i tu može da se upadne u zamku, kao kod šaranskog ribolova. Ako se som posle izvesnog vremena ne javi na tu boilu, pecaroš obično prvo što pomisli, da boila nije prava i da treba uzeti neku drugu, sa drugačijim ukusom i mirisom...

Ma nije u tome stvar, jedan štap sam zabacivao na tu boilu, a druga dva na durbahera,glistu,kedera ili meso. Na sve ostalo sam dobijao soma, ali na to čudo nikada ništa. I sad izvuci zaključak da li se isplati uopće s tim zahebavati. Ja sigurno više neću. Ne kažem da to negdje na nekoj drugoj vodi ne bi radilo, ovdje kod nas na Dunavu i Dravi nula bodova.