Održavanje mašinica

Autor Kugla, Prosinac 06, 2012, 20:45:41

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Jožef1

Imao sam rolne od: VIR, Daiwa, DAM,ABUKardinalke, Silstar, Quantum, Tika, Okuma itd.- uvijek sam ih podmazivao sa grafitnom mašću- ručno izmješanu. Naročito je dobra grafitna mast za rolnice sa manje ležajeva koje su piksnovane, jer grafit podmazuje i onda kada je sasvim suh. Npr. ostružite malo grafitnu olovku i protrljajte između prstiju :thumbsup: Nikada nemojte pretjerati sa podmazivanjem već radije podmazujte ako je potrebno i dva-tri puta godišnje. To su moja iskustva tijekom desetljeća. Prijatelji još uvijek pecaju sa Silstar rolnicama starim i 25god- i podmazuju sa grafitnom mašču. Volio bih čuti vaše  :icon_scratch:mišljenje.
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....

miha

mislim da grafit i ova fina tehnologija nisu baš sretna kombinacija teška industrija .kamioni itd da ali shimano daiwa ne

rj

niko mi nikad nije pojasnio zašto grafitna mast nije dobra ili zašto šteti mašinicama ....
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

maverick

tehnicki, grafitna mast ide za teske i velike strojeve s manje okretaja, a recimo litijska je za vece brzine...s vise upotrebe...druga stvar je temperatura, izdvajanje grafitna iz masti je na vecoj temperaturi , i onda ima ulogu abrazivnog sredstva..e sad koliko to ima smisla u rolama...mislim da skoro ni nema...a higroskopnost..to ne znam ...palo mi napamet...jer znam da ga vlaga udje u recimo kompresor u kojem je ulje s povecanim postotkom grafita onda se on izdvaja i ostavlja na samoj povrsini ulja crne fleke...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Retfalački mačak

A zašto ne pitaš kuma ?    :dontknow:

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

rj

Citat: maverick  u Ožujak 22, 2013, 17:59:18
tehnicki, grafitna mast ide za teske i velike strojeve s manje okretaja, a recimo litijska je za vece brzine...s vise upotrebe...druga stvar je temperatura, izdvajanje grafitna iz masti je na vecoj temperaturi , i onda ima ulogu abrazivnog sredstva..e sad koliko to ima smisla u rolama...mislim da skoro ni nema...a higroskopnost..to ne znam ...palo mi napamet...jer znam da ga vlaga udje u recimo kompresor u kojem je ulje s povecanim postotkom grafita onda se on izdvaja i ostavlja na samoj povrsini ulja crne fleke...

kako grafit može bit abrazivno sretstvo ????...u masti je grafitna prašina ....

maverick

Nisam napisao da pitas... :toothy12: dva dana slusam neka predavanja pa ti prenosim...znas da ja nisam strucnjak za podmazivanje...kod mene to rade dame  :toothy12:

Retfalački mačak

Jožef1

Grafitna mast se koristi i u kotlovnicama prilikom prepakiranja ventila (ne pregrijana para)?! Ja vam to govorim iz izkustva. Ako Daiwi nije napravila nikakove štete....Nisu role F1, mada nitko ne tvrdi kako Litijeva mast nije dobra, međutim "starije" Shimano role i te kako dobro podnose grafitnu mast :thumbsup: Moja malenkost i na dalje ostaje uz grafitnu mast :icon_thumright:

Jožef1

Citat: rj  u Ožujak 22, 2013, 20:23:56
Citat: maverick  u Ožujak 22, 2013, 17:59:18

kako grafit može bit abrazivno sretstvo ????...u masti je grafitna prašina ....
upravo tako rj :thumbsup: kupao sam ja već mašinice u Dunavu i nikada problema a bivale mazane samo sa grafitnom mašću :icon_salut:

miha

Danilo Rihter serviser pribora za ribolov "  Veoma je bitno kakvim mazivima održavate svoju mašinicu.Nemojte nikako koristiti grafitnu .molibdensku ili neku sličnu mast.jer su one namjenjene za klizne ležajeve.za rad pod visokim pritisko.Te masti imaju dodatako grafitnog ili metalnog praha koji troši delove i smanjuje vek mašinice."

rj

Citat: miha  u Ožujak 23, 2013, 09:04:46
Danilo Rihter serviser pribora za ribolov "  Veoma je bitno kakvim mazivima održavate svoju mašinicu.Nemojte nikako koristiti grafitnu .molibdensku ili neku sličnu mast.jer su one namjenjene za klizne ležajeve.za rad pod visokim pritisko.Te masti imaju dodatako grafitnog ili metalnog praha koji troši delove i smanjuje vek mašinice."

može da servisira i za sv. Petra ...ta izjava se kosi sa elementarnom mehanikom ...i njegova izjava je KONTRADIKTORNA ...zašto ??? dakle za klizni ležaj grafitna mast valja ...pa u tom sklopu su trenja največa tu bi tek grafitna mast pojela ležaj ....mirne duše gosp. Rihteru KEC....1...

Jožef1

Citat: rj  u Ožujak 23, 2013, 10:15:44
Citat: miha  u Ožujak 23, 2013, 09:04:46

može da servisira i za sv. Petra ...ta izjava se kosi sa elementarnom mehanikom ...i njegova izjava je KONTRADIKTORNA ...zašto ??? dakle za klizni ležaj grafitna mast valja ...pa u tom sklopu su trenja največa tu bi tek grafitna mast pojela ležaj ....mirne duše gosp. Rihteru KEC....1...
upravo tako :thumbsup: nisam ja samo završio za teologa već i za energetičara i to državni ispit!!!

miha

samo vi mažite ja znam da ja neču  :hello2: