Smuđ-Jatna riba bez vode

Autor maverick, Listopad 25, 2014, 21:52:50

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Ja sam drukčijeg mišljenja, sila sitnih smuđeva koja se lovi a malo krupnog daje mi da razmisljam u smjeru da lovimo samo polno nezrele jedinke...ili nesto krupnijih riba ulovljenih su muzijaci...bar na Dravi u mom okruzenju...Životinja nema razvijenu svijest o tome...ubrzano sazrijavanje ikre bez određenog termina moze smatrati kao i bilo koju drugu bolest a u tom momentu ili tim momentima jedino što joj preostaje je prestanak uzimanja hrane. Sva ulovljenja riba zadnjih mjeseci se očisti...mahom je prazna...inače kad bas bude ono razbijanje i kad cugovi skoro nikad ne prestanu...na dvadesetak kg ulovljenih smuđeva i desetak posto bude sitna riba u želudcu....ili kad ih lovim a keder ispada van iz usta i to u vecim kolicinama...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Lomnica_city

Mi idemo sutra opet na Bovan jer su prosli put krenuli krupni smudjevi (prosek je bio oko 50cm, dok je obicno prosek 37-8cm) i vecina su zenke, i naravno svi ih nose iako im ikra u stomaku vec solidno zrela, ova pojava krupnog smudja na tom delu jezera sa potopljenim korenjem i kojecim za polaganje ikre se obicno desava krajem januara a evo sad usred decembra!

maverick

Ma znam mi te do 50 cm ni ne racunamo u neki ozbiljan ulov
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

tole

jebote.....meni su takvi ove godine kapitalci :BangHead:  :angry5:

maverick

Ma ok...ove godine ima puno sitnog ali opcenito smuđa smatram vecim od tih 50 cm...pa kera mu el ribe lovemo el kedere fatamo  :stripii:

milan-so

U mom nekom društvu za pecanje, minimalna mera za nošenje je oko 2 kg ... ispod toga se vraća riba ...  :glasses9: e sad ... druga je priča što je ova godina, barem meni, jedna od lošijih gledajući po količini krupne ribe ...

što se tiče boravka u jatu ... pre par godina sam imao 13 komada za tri sata ... od 1,5 do 3,5 kg ... stojeći na istom mestu na obali i gadjajući istu tačku u vodi ... bem li ga , tad sam mislioo da to nešto znači ... ali nije mi se više desilo, bar ne u toj meri  :sha:

maverick

Dogodi se i meni par puta godisnje i to na Dravi koja je dosta siromasnija smuđem...ali to su posebni momenti kad jednostavno poludi i udarce imaš sve dok ne počistiš do zadnjeg koji je dole...

urtelja

Citat: rj  u Prosinac 17, 2014, 07:57:56
imao bi pitanje za stručnu osobu ...
kako riba usporava razvoj ikre ?
šta želim reč ...par ulovljenih smuđeva imali su razvoj "zrelost" ikre u visokom stadiju ...vjerojatno ih je zbunio topao 11 i 12 mj. ja sam si ufurao u glavu da prestaje jest  :icon_scratch: do mrijesta je daleko a ikra gotovo zrela  :icon_scratch:

Majstore, kako meris razvijenost ikre??? Ja do pred ovulaciju ne mogu videt nista pod mirkoskopom 40 puta uvecanja, samo da je mozda stomak malo veci, a to na nivou jajeta nista ne znaci.

Elem, zavisi od smudja do smudja koliko ikre ima, sto ti verovatno znas bolje od svih. Neki su debeli kao bandari, a neki imaju fin stomacic, cisto da skontas da je zenka. To more da te zavara koja je riba zrelija.

Sto se tice samog mresta, izgleda da je pored temperature svetlo vrlo bitan parametar sezone mresta smudja u divljini. Naime, meni das smudja u januaru, ja ga krknem hormonima i on ovulira i spermira. Isto mi tako do samog mresta, sto znaci da je ikra spremna, ali je on mnogo osetljivi napolju. Jedna studija je radjena dole na jugu, mislim Tunis, gde je po merilima temperature februar vreme za mrest smudja. Medjutim, baja ceka ravnodnevnicu da bi se izmrestio. U Poljskoj baja ceka maj i 10-12C, dok jos severnije ceka jun i 8-10C.

Hocu reci, oba faktora (svetlost i temperatura) su bitni kad ce se izmrestiti i oba su odlucujuci u drugim uslovima. Tako se cini da je svetlo krajni okidac u toploj dok je temperatura u hladnoj vodi.  :hi:

maverick

Zasigurno da na različitim podnebljima drukcije funkcionira mrijest...Ni Drava i Dunav nisu isti po tom pitanju mada su to počesto iste ribe, i ne ulazi u Dravu za bezveze i pored raznih dunavskih rukavaca , kanala i samog rita pa on ipak nju izabere za mrijest..