Ribolov van EX YU

Autor petar, Studeni 30, 2014, 13:03:30

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

petar

hvala vam na pomoci  :thumbsup:
sto vise na vodu i nadam se ulovu,problem je ovamo sto nema rijeka ,nego su sve kanali i privatna jezera pa za svako jezero treba posebna dozvola,a do nje je tesko doci,daju samo za odredeni broj ribolovaca ,recimo 50 i onda je lista cekanja ,evo ja za jedno veliko jezero koje je puno stukama i .. cekam vec 2g za dobit dozvolu,nadam se za 2015g

miha

evo iskustva iz EU iz prvog rukava ....de reci kako se još to peca u EU al onoj pravoj....

petar

evo miha da ti odgovorim,i svima koga zanima kako se ribari ovamo ,

godisnja dozvola za ribolov kosta,
15€ za ribati po danu sa max.2 stapa
45 € za ribati po danu i noci (gdje je dozvoljeno)i sa plovila max.2 stapa

na moru se moze ribati non stop ,samo je problem oseka i plima jer ovamo se samo moze ribati kad je oseka ili iz plovila,
jer je sve pjescana plaza (ako koga zanima mogu slike postaviti)

slatkovodni ribolov
dobije se uz godisnju dozvolu brosura gdje ,kada,i sve moguce informacije oko ribolova.
Kanali i neke vode su vlasnistvo drzave i tu se moze ribariti stalno ali svaka riba se vraca ponovo u vodu(Catch & Release)
Znaci nema uzimanja ribe jer ako naleti kontrola ostaje se bez svoga ribomaterjala i jos kazna.
Neka jezera su drzavna ali su iznajmljena raznim klubovima i tu treba cekati za dozvolu posebnu od toga kluba da bi se moglo tu loviti.
Naravno tu se placa clanarina + nove ribe koje se pustaju u to jezero.
Lovi se uz pustanje ribe bilo koje,samo slikanje i natrag u vodu.

Na moru se moze riba uzeti ,ali imaju propisi ,recimo za Brancina je min. mjera 38 cm ,tako da se sve ispod vraca u more.

maverick

Odlican odgovor...stavicemo u zasebnu temu
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

miha

petar

Citat: maverick  u Studeni 30, 2014, 18:02:18
Odlican odgovor...stavicemo u zasebnu temu
ok, jer ni sam neznam gdje sto pisati pa .... :dontknow:

maverick

Petar je dao lijep opis kako funkcionira naš hobi van ovih prostora. S tim nam treba biti puno jasnije kako tamo ima ribe a kako ovamo nema, pa ako ima još netko tko peca u sličnim uvjetima slobodno neka podjeli svoje iskustvo  :ok:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Luckycarp

Tako je ocito u Nizozemskoj.
Za njemacku vrijede drugacija pravila.
Dnevne dozvole se krecu od 10 € pa do 35 €.
Postoje kantonske godisnje dozvole gdje se moze loviti na odredenim drzavnim jezerima kao i dio rijeka.
Onda ima jezera koja pripadaju raznim udrugama.
Cijene godisnjih dozvola se jako razlikuje i stoje od 80 € pa sve do 1000 €, ovisno o podruciju gdje se zivi.
Ulovi i pusti je kaznjivo, tako da se svaka riba iznad mjere mora odmah ubiti. Ribe ispod mjere se mora vratiti u vodu i to sa sto manjim ozljedama.
Isto tako je problem nocni ribolov, ima kantona gdje je dozvoljen a na drugima nije. Najcesci problem je sator koji se postavi, za to se moze dobiti prijavu za divlje kampiranje.
Get allways a Lucky-carp

Ive

To da se svaka riba preko mjere mora odmah ubiti u Njemačkoj  :no: imaš na youtubu koliko hoćeš blinkanja Soma na Bodenskom jezeru sve C&R..inače Bodensko jezero je od mene 15km.Ima dosta privatnih jezera na kojima možeš odnjeti ribu ako hoćeš a možeš i pustiti..inače tamo se malo drugačije postupa sa životinjama nego kod nas..
Ono što me ne ubije..ja probam opet!

Luckycarp

Citat: Ive  u Prosinac 01, 2014, 11:47:41
To da se svaka riba preko mjere mora odmah ubiti u Njemačkoj  :no: imaš na youtubu koliko hoćeš blinkanja Soma na Bodenskom jezeru sve C&R..inače Bodensko jezero je od mene 15km.Ima dosta privatnih jezera na kojima možeš odnjeti ribu ako hoćeš a možeš i pustiti..inače tamo se malo drugačije postupa sa životinjama nego kod nas..

Obzirom da sam proveo preko 30 god. u Njemackoj, bio 5 god. u upravi ribolovackog drustva i stalno se suocavao sa tim zakonima, mozes mi slobodno vjerovati.

To sto vracaju ribe i slicno, za to su po zakonu u prekrsaju.
Svako malo se vodi sudenje protiv nekog saranasa koji je vratio ribu.
Iako se vec svijest kod vecine promjenila pa aktivno promoviraju C&R (iako je zabranjeno), zakon stoji.
Get allways a Lucky-carp

Mornar Popaj

Vjerovatno se zakon odnosi na otvorene vode ( tekućice ) jer imam frenda koji mi je objašnjavao, zašto u priboru obavezno mora imati malu drvenu bejzbol palicu.
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

Ive

Postoje različite vode na kojima su razlićiti zakoni,zavisno o tome tko gospodari vodom..postoje razne stavke u zakonima i zavisi kako ih se interpretira..valjda nam je svima jasno tko je njemačka u kontekstu Ihitologije :icon_salut:

Ono što me ne ubije..ja probam opet!

Luckycarp

Zakon ti se odnosi na sve vode, bile one zatvorene ili otvorenog tipa.
Zakon ti kaze da se bez normalnog opravdanje ribama ne smije nanjeti stetu tj. ostecenje. Vec je vodeno vise sudskih sporova oko toga i svi ribici koji prakticiraju C&R u Njemackoj znaju da krse zakon i da mogu svaki put racunati na prijavu.
Toliko o zakonu, praksa ipak malo drugacije izgleda. Drustva imaju mogucnost da odrede zastitu jedne odredene vrste na neko vrijeme tako da se sve ribe tog tipa mora vratiti u vodu. Druga drustva odobravaju vracanje ribe, a treca strogo kaznjavaju.
Get allways a Lucky-carp

raso

Na Ebru je kazna za vraćanje soma, smuđa i šarana 1500 eura pa svi vraćaju. Vraćaju iz dva razloga, jedan je što nitko ne jede slatkovodnu ribu, a drugi jer žive od ribolovnog turizma. Šaran, som i smuđ su na Ebru alohtone, invazivne vrste. Zanimljivo je da zabranu vraćanja soma najviše podržava bass lobi, koji je u Španjolskoj vrlo jak.

mossi

Malopre Zakon, a onda neku Društvo donese odluku koja je u suprotnosti sa istim?!
Nešto tu ne pije vodu.

Da se neko ne pridržava Zakona to je OK. On snosi posledice i to je OK.
To je vid bojkota ili ne poznavanja istog.