Cijena ribolovnice.

Autor šime, Veljača 28, 2015, 16:27:46

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

šime

Evo ajd sad, pa danima več pručavam ,ali zaista je tako , Zakon o slatkovodnom ribarstvu i došao sam do zaključka da moram nekoga priupitati , da možda zna:TKO ODREÐUJE I NA KOJI NAČIN CIJENU GODIŠNJE RIBOLOVNICE za slatkovodne vode.
  Naime danima već proučavam pomenuti zakon i nigdje ne vidim (a možda i nema), tko utvrđuje cijenu godišnje ribolovnice.Zapravo u par navrata se samo spominje naplata dozvola (tako piše,).A u jednom od tih spominjanja naplate dozvola piše ovako "naplata dozvole ne smije biti veča nego što piše na poleđini dozvole".
  Nigdje nisam zapazio, da piše da ne smije biti manja.No dobro, pa me zanima dali netko zna tko i kako određuje cijene ribolovnica , s obzirom da to zakonom nije regulirano(barem ja to nisam vidio ili može biti, to previdio) .Da, vidio sam da je Pravilnikom određena visina čini mi se 200 kn cijena dozvole.

raso

Piše u zakonu sigurno. Godišnja dozvola 400 Kuna, dnevna dozvola 60 Kuna. Svi oni koji dozvolu naplaćuju više, kako godišnju tako i dnevnu, u prekršaju su. Visina članarine nije propisana zakonom.

Šokre

Ja u Ðakovu platim 450 kn dozvolu, plus 400kn za dvije radne akcije, za koje nisam dobio poziv 5 godina. Mozda bih i otisao da me se zvalo, a ne rikavati svake godine po 4 stoje za nekakvu zrakarinu.....

kobac

potraži pravilnik, možda u njemu piše

kobac

PRAVILNIK O ŠPORTSKOM RIBOLOVU U SLATKOVODNOM RIBARSTVU ČL. 65 AKO SE NE VARAM

Darkestrah

Citat: Šokre  u Veljača 28, 2015, 17:34:13
Ja u Ðakovu platim 450 kn dozvolu, plus 400kn za dvije radne akcije, za koje nisam dobio poziv 5 godina. Mozda bih i otisao da me se zvalo, a ne rikavati svake godine po 4 stoje za nekakvu zrakarinu.....
Uz sitan ispravak da je dozvola 500kn...a radne akcije
A joj
I love the smell of napalm in the morning. Smelled like...victory.

šime

Dečki moji NEMA u zakonu cijene ribolovnice i tko ju određuje i po kojoj osnovi.A u pravilniku stoji da je cijena ribolovnice 400 kn .Članak 66. stavak 2. Pravilnika
   Ribolovnica se ne smije naplačivati više nego što piše na poleđini ribolovnice , članak 22, stavak 3. zakona o slatkovodnom ribarstvu
Zakon je više instanca od Prvilnika.

Šokre

Ok, 50kn plus minus na toliki iznos manje vise, jos 200kn dozvola za čamac za razvlačenje.....
Brija do jaja.
Ljetos mi covjek prica kad sam bio na Šumbaru (Karlovac), oko 5-6 stoja dozvola i pecaj dok se ne ukakas. Organizacija na jezeru odlicna, nema preseravanja sa rezerviranjima pozicija i tako to. Bas sam zinio na jezero i to sve.

raso

Dozvole

Članak 22.

(1) Dozvole izdaje Ministarstvo ovlašteniku ribolovnog prava posredstvom Saveza.
(2) Osobe za obavljanje športskog ribolova na određenom ribolovnom području ili ribolovnoj zoni kupuju dozvole od ovlaštenika ribolovnog prava uz obavezno poštivanje organizacijske strukture i odluka ovlaštenika ribolovnog prava.
(3) Ovlaštenik ribolovnog prava smije prodavati dozvole:
1. za ribolovno područje ili ribolovnu zonu za koju je dobio ribolovno pravo,
2. hrvatskim i stranim državljanima za godinu u kojoj navršavaju 15 ili više godina prema odredbama članka 17. ovoga Zakona,
3. samo po cijeni otisnutoj na obrascu dozvole.
(4) Dozvola vrijedi na ribolovnom području ili u ribolovnoj zoni za koju je ovlaštenik dobio ribolovno pravo, kao i na ribolovnom području ili ribolovnoj zoni drugog ovlaštenika ribolovnog prava s kojim je ovlaštenik zaključio ugovor o recipročnom pravu.
(5) Dozvola za ribiča invalida Domovinskog rata Republike Hrvatske potvrđena od strane Ministarstva i ovlaštenika ribolovnog prava, a izdane od ovlaštenika ribolovnog prava, vrijedi na svim tekućicama koje su ribolovne vode na području Republike Hrvatske, kao i na ribolovnom području ili ribolovnoj zoni ovlaštenika ribolovnog prava koji je prodao dozvolu.

Rekreacijski i športski ribolov na slatkim vodama

Obavljanje športskog ribolova na slatkim (kopnenim) vodama regulirano je Zakonom o slatkovodnom ribarstvu („Narodne novine“, br. 106/01, 7/03, 174/04, 10/05-ispravak i 49/05-pročišćeni tekst), te Pravilnikom o športskom ribolovu u slatkovodnom ribarstvu („Narodne novine“, br. 82/05, 1/06, 139/06 i 52/10).

Za obavljanje športskog ribolova na određenom ribolovnom području ili ribolovnoj zoni ribiči kupuju dozvole od ovlaštenika ribolovnog prava koje vrijede na ribolovnom području ili u ribolovnoj zoni za koju je ovlaštenik dobio ribolovno pravo kao i na ribolovnom području ili ribolovnoj zoni drugog ovlaštenika ribolovnog prava (ukoliko  su ovlaštenici zaključili ugovor o recipročnom pravu ribolova).
Na području Republike Hrvatske postoji 120 ovlaštenika ribolovnog prava, iako postoji cca. 450 aktivnih športsko-ribolovnih udruga.

Dozvolu za športski ribolov izdaje Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja putem ovlaštenika ribolovnog prava s rokom važenja za:

jedan dan (dnevna dozvola)
tekuću kalendarsku godinu (godišnja dozvola).

Dnevna dozvola važi 24 sata od sata kupnje dozvole datuma navedenog u dozvoli.
Godišnja dozvola važi od 00,00 sati 1. siječnja do 24,00 sata 31. prosinca tekuće kalendarske godine navedene u dozvoli.

Visina naknade za godišnju dozvolu za hrvatske i strane državljanke od 15 i više godina života i za hrvatske i strane državljane od 15 do 18 godina života iznosi 200,00 kuna.

Visina naknade za godišnju dozvolu za hrvatske i strane državljane od 19 i više godina života iznosi 400,00 kuna.

Visina naknade za godišnju dozvolu za ribiče invalide Domovinskog rata Republike Hrvatske  iznosi 400,00 kuna.

Visina naknade za dnevnu dozvolu za hrvatske i strane državljane utvrđuje se u iznosu od:
60,00 kuna za ribolov svih (osim salmonidnih) vrsta riba
150,00 kuna za ribolov salmonidnih vrsta riba
250,00 kuna za ribolov na ribolovnoj zoni Otočac.

Ovlaštenik ribolovnog prava izdaje hrvatskom i stranom državljaninu godišnju dozvolu uz predočenje potvrde o položenom ribičkom ispitu. Strani državljani prilikom kupnje godišnje dozvole trebaju predočiti potvrdu o položenom ribičkom ispitu u njihovoj državi. Ukoliko je ne posjeduju, trebaju položiti ribički ispit u Republici Hrvatskoj.

Ovlaštenik ribolovnog prava izdaje hrvatskom i stranom državljaninu dnevnu dozvolu bez predočenja potvrde o položenom ribičkom ispitu.

šime

Visina NAKNADE ZA DOZVOLU propisana je PRAVILNIKOM, pravilnik donosi vlada i resorni ministar i nižeg ranga je od ZAKONA.
   Poanta je ta da se može ako se hoče (samo da ima tko to da inicira) sukladno ekonomskoj situaciji izmjeniti taj pravilnik i ljudima malo olakšati

Slaven

Cika sime ajd nemojte zajebavat, pa kad je ko kome sta olakso u blizoj povjesti, treba otezat marvi da nema vremena puno se bunit. :thefinger:

Kugla

Slavene  :hi: žalosno ali istinito

Slaven

Sukladno ekonomskoj situaciji, ma nemoj, pa jel mi zivimo u istoj drzavi :rofl2:

Slaven

maverick

Jednom napisah da se mene pita ribolovnica bi kostala 5000 kuna....i uveo bi kontrole da ne moze nitko prici obali na sto metara ako nema dozvolu, čak bi zabranio i setnje promenadom  :stripii:  :stripii:  :stripii: bem ga bilo bi nas deset na cijeloj dravi i ja bi bio zadovoljan  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"