Bocno sidro. (Sidro i tehnika)

Autor šajzika, Ožujak 30, 2015, 15:31:28

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

šajzika

Zanima me kako koristite bocno sidro. Jel ga bacite i onda vucete spagu da to bude naspanovano ili imate druge tehnike.
Kod mene uvjek ima nekog setanja. Nije veliko ali me ljuti.
Audentes fortuna iuvat

mossi

šajzika

Audentes fortuna iuvat

mossi

Duži i niži čamci su lakši za sidrenje (6m).
Pramac ako nije stabilan (sidrenje na dugačko je isto problem) teško će ti štapovi stajati mirno.
Debeo pramčani sidreni kanap (10mm) ima veći uticaj na nestabilnost pramčanog dela.
Tanji kanap, bolje seče vodu i čamac je stabilniji.
Prednji kanap treba da je dugačak toliko da se ne odsidriš ni metra duže.
Bočno sidro često postavim ili u kamen da zapne (ali tada jako pazi na brodove da te ne potope (moraš razvezati sidro na veike talase)
ili ga spustim iza sebe sa strane na kojoj je obala, otpustim još 5m, pa se zategnem prednjim sidrom.

Sidrenje je iskustvo.

Ima ih milion vrsta: dan, noć, spavanje, oluja, oluja - sidrenje bez dna olujnim sidrom, .....

šajzika

Tako sam nesto i mislio u principu tj tak radim. Bocno uglavis u kamenje ili slicno i onda se privuces tako da dobijes minimalno pomjeranja jer si uvjek napet .
Morat cu si i bolje bocno sidro napravit definitivno jer  se dogadja odredjena kolicina bocnog kretanja koje mi jako smeta
Audentes fortuna iuvat

raso

U Dunavu bočno sidro nisam nikada koristio, ne radi valova, već radi velike dubine i relativno malog efekta. U Dravi sam znao češće koristiti bočno sidro i to isključivo kod pecanja u kontra toku. Kod pecanja šarana i u Dravi i Dunavu sam se najčešće vezao, i to na dva mjesta, s tim da se pramčano vežeš na dugo, a bočno na kratko da možeš se odvezati kod velikih valova.

šajzika

Vezao se za granje i slicno ?
bas me zanima koliko bocno pomjeranje utjece na dubinski ribolov
Audentes fortuna iuvat

bb

Za šaranolov nemam pojma,a sad som smuđ meni baš ništ ne smeta,silk mi je uvjek napet a sad ako čamac malo ljevo desno meni nesmeta, uglavnom nemam velika olova tako da mi mamac non stop leta nekud.

Tommasi

Znam da sam negdje čitao da treba baciti kantu jupolku punu vode na špagi ispred sebe da stabilizira.Lijeno mi probavat takve stvari  ;D

maverick

Za smuđa se ne sidrim bočno jer ionako štapove povlačim stalno....za šarana me vazda zivcira...vise manje na sharku mirno sjediti je tesko...moze se smanjiti it o je to...obicno zakrenem motor i pomaknem se tako koliko me struja zanese.....onda motor kontriram i nategnem se konta od pustenog sidra.....i u konacnici nijansu sjedim u krivo ali ne setam ako ne prolazi puno čamaca pored
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Slaven

Citat: Tommasi  u Ožujak 30, 2015, 17:47:02
Znam da sam negdje čitao da treba baciti kantu jupolku punu vode na špagi ispred sebe da stabilizira.Lijeno mi probavat takve stvari  ;D

:rofl2: a i odakle ti kanta puna vode :stripii:

šajzika

probo sam to. nepomaze bas drzi te u pravcu donekle ali opet ima pomjeranje plus sto ti muda otpadnu kad je vuces van. idejno dobro ali u praksi nije bas
Audentes fortuna iuvat

mossi

Kanta, gajba od piva i sl. na 4-5m kanapa.  :icon_thumright:
Pošto imam i nemam kabinu, ali je uticaj vetra velik kad radim vertikalu jako mi smeta da mi se čamac vrti, tada je gajba mama!

raso

Puna ili prazna gajba, da znam oću ili neću pristat :stripii: :stripii: :stripii: :stripii:

Mornar Popaj

Nekad mi trebaju i dva bočna :uf: a jupolki se treba izbušiti dno borerom 6 mm
Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.