Usporedba ribolova nekad i sad

Autor Kugla, Prosinac 14, 2012, 13:25:02

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Kugla

Evo malo možemo i o ovoj temi. Kako su to radili naši stari, što se promjenilo, što još uvijek ostaje kako je i nekad bilo.
Mislim da je ovo danas otišlo toliko daleko da je ribolov postao "nauka" a sve u službi proizvođača i prodavača razne ribičke opreme.
Pa pucajte svoja mišljenja i iskustva i naravno  :occasion14:

genjura

ma to ne može ni da se uspoređuje .nekad je bilo puno više ribe  i mnogo više su se trudili oko voda .pa kad se i sam prisetim šta je bilo pre 20-tak godina i pogledam sad :confused4: :angry7:. za pribor se ne treba preterano ni truditi pisati : silstar, dam, gremina i stare virke i piči .ljudi nisu imali hrpu štapova ,za svaku ribu po komplet ko sada . jedan štap bio i za blink i za trzanku ,za šargiju , štuku na plovak ,ma prosto bilo millina :wav:

Slaven

čikli

raso

Ma ima ribe i sada, samo ima puno više ribolovaca i puno više čamaca sa brzim motorima na vodi. Nekad smo na veslo išli, a čamci se sa ušća vukli štrikom sa obale Dravom do Osijeka

maverick

bilo je vise ribe, definitivno...bilo je vise ribolovnih alata koji su sad zabranjeni...o ribljem fondu nitko nije vodio racuna i to polako pokazuje sadasnje stanje....pribor...ne pecam toliko dugo...ali citajuci s cim se prije lovilo...i s cim se sad lovi...pa soanri pa motori pa ...to nema kraja  :icon_thumright:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

TopMix

Ribolov kao ribolov, nije se puno promenio. I pre su ljudi odlazili na pecanje sa istim zarom i zeljom, sa neizvesnoscu i nadom, u potrazi za ribom i nadmudrivanju sa njom puni adrenalina... Uvek je ribe negde bilo vise. negde manje, a i pecarosi su se uvek razlikovali po svom umecu, talentu, kolicini slobodnog vremena, svojim rezultatima, skupljem ili jeftinijem priboru...
A kvalitet (rezultat) pecanja, ne moze da prati porast kvaliteta pribora u tehnoloskom smislu, jer ne zavisi samo od toga.

dravski pecaros

ja bi reko da se prije lovilo za osobne potrebe a sad je to unosan biznis...gdje god bolje pocne pecati odma hrpa ribolovaca i tamane do istrebljenja...znam kad sam prije 2-3 godine na staroj dravi bjelo brdo vidio di po 40 komada stukuca od 0.5 kg nose uzasni prizori onda ti isti drugu godinu kukaju kako nema stuke...opcenito sami sebei cemo unistiti riblji fond ako nebude nesto promjenilo

Kugla

Je prije se lovilo za sebe, bilo je krivolova ali ne kao ovga danas sa strujom i ko zna čim sve. A što se pribora tiće i tehnika naravno da treba napredovati i pratiti trendove kao u svemu, ali kad sam rekao ono da je nauka mislio sam da se malo pretjeruje,jer opet dolazimo do zaključka da svi lovimo sa svim mogućim silikoncima,voblerima(što se tiće varaličara) i kad to zbrojimo svi su lovni zavisi od trenutka do trenutka. Šaranaši e to je sigurno postala nauka al o tome mogu malo više oni koji se bave intenzivnije tim vidom ribolova.

maverick

danas se vecina zna...prije koju godinu kad smo stigli na dunav...bilo je puno ekipa koje su sustavno lovile smudja za prodaju....danas se to svelo na minimum...na dravi je jos gora situacija...malo njih koji i prodaju uspiju podmiriti dio troskova...to je prokletsvo smudja...
saranasi...tesko da netko moze od toga imati nekakvu veliku korist...
tko shvati pecanje na nacin da zaradi lovu prije ili kasnije ima problem...a svi ostali imaju hobi...svaki hobi kosta...a pocesto se naslusam prica starijih koji pricaju kako se prije lovilo ...svaki dan smudj...a vise ne izlaze...zadnje dvije godine valjda se ulovilo vise nego smudja na dravi nego sto su stari za 5 godina...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

dravski pecaros

ma dabogda svakom ko hvata ribu za prodaju ruke otpale..pogotovo u zatvorenim vodama...eto primjera ja na bajeru u bizovcu i prica mi covjek uhvatio amura 18 kila a kaze nije bio za jest pa ga dao svinjama  katastrofa...drava i dunav jos i oporave ali zatvorene vode treba i po 5 godna da se neki rezultati vide...

Greys

Evo, kad se sjetim svojim početaka, dok sam išao sa dedom na Staru Vučicu. Prije toga, idemo nasjeć ljeske, ljeske se suše pod opterećenjem (blok-cigla) i vise sa čardaka, nakon toga se nabavlja guščje pero, pa idemo. Dolazimo, i pazite sad: stavljam samo CRVENU udicu, bez mamca, babuški ko šuge. Deda je vatao staroverske (zlatne) karase, koji su bili koliko dugački toliko široki, linjaka, i šarana. To je sve bilo tamo do cca '95. Nakon toga, barem što se te vode tiče, nije više bilo ribe, a danas, nema ni vode.

S druge strane, Drava-Nard, kao picani, voljeli smo peglat bucova, sjećam se ko dan danas, dolazi stari manijak na T pero, i blinka bucova, 144komada, i sve trpa u vreću. Za jedno dopodne.

Takvih priča (istinitih) ima vjerujem puno, a danas?

Lomnica_city

Mnogo se vise peca, cesto i za prodaju, mada mislim da je dosta doprinelo i unistavanje mrestilista, godine su sve susnije i razliva sve manje, sljunkare na manjim vodama (bar kod nas, iako je protivzakonito) unistavaju dno, menjaju brzinu toka, dubinu vode...