Antialgin u prvoj godini DA / NE, na NOVOM plastičnom čamcu?!

Autor mossi, Travanj 01, 2015, 21:14:49

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

mossi

Znači imam drugara koji je u dilemi šta da radi. Treba da mu stigne čamac za par nedelja NOV! A plast.
Moj je savet da sve uradi kako treba i to odmah na "suvo i NOVO".
Matiranje, odmašćivanje, prajmer 2-3 ruke, pa 3 ruke antialgina.
Jer nije problem u antialginu nego u kvalitetnom nanošenju prajmera.  :headbang:
Antialgin će raditi i trajati u zavisnti od proizvodjača i kvaliteta.
A prajmer bi trebao biti na čamcu barem 10 godina!

Anketa i mišljenje svih koji imaju čamce su dobrodošli!  :hi:

maverick

Odmah...ali ja uvijek kazem nakon tjedan dana provedenih u vodi da se ocrta dobro vodena linija....Kad sam odlucio sharka staviti u vodu....odradio sam sve ok....ali sam kasnije morao dizati s jedne strane veza par cm antialgin....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Tićo

maverick

To nije loš savjet...nece se previse nakupiti da se ne moze oprati , ali ...jedno veliko ali...nije na svakom čamcu plastika kao na Tajmenu  :occasion14: postoje nepravilnosti na gelcoatu koje izlaze iz kalupa i kad se u tim sitnim mikro pukotinama zahvate alge tesko se pere i solnom kiselinom....i na tim mjestima se gelcoat sigurno ošteti....
Siguran sam da su prijasnja plovila bila puno kvalitetnija nego ovi danas ....prije se rijetko mazalo uopce...a danas je antiosmotska zastita obvezan dio....pogotovo za ova nasa plovila do 200-300 kilograma
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Tićo

To ti je dobar savet ipak si ti majstor za reparaciju čamaca  :occasion14: , Savet za Mosija neka prijatelj baci čamac u vodu jedno 20-ak dana pa kad se ocrta vodena linija, vadi čamac napolje udari krep traku jedno cent-dva višlje i maži sve po propisu, znači prajmer pa antialgin barem dve ruke. I nevadi čamac iz vode najmanje dve godine jer čim ga izvadiš iz vode antialgin je u "banani".

milan-so

Citat: mossi  u Travanj 01, 2015, 21:14:49
Znači imam drugara koji je u dilemi šta da radi. Treba da mu stigne čamac za par nedelja NOV! A plast.
Moj je savet da sve uradi kako treba i to odmah na "suvo i NOVO".
Matiranje, odmašćivanje, prajmer 2-3 ruke, pa 3 ruke antialgina.
Jer nije problem u antialginu nego u kvalitetnom nanošenju prajmera.  :headbang:
Antialgin će raditi i trajati u zavisnti od proizvodjača i kvaliteta.
A prajmer bi trebao biti na čamcu barem 10 godina!

Anketa i mišljenje svih koji imaju čamce su dobrodošli!  :hi:

Drugar će da odradi odmah antialgin, kako je meni rekao nije više u dilemi  :stripii:
Ja sam ga odmah namaz'o ... zapravo, nisam ja nego Ðole (Tajmen) ... ali ja sam to uradio čisto iz praktičnih razloga (živim u zgradi, nemam prikolicu za transport tamo-vamo i nemam gde to da radim itd ...  a Ðole se ponudio da on to završi ... ). Mnogi neće da stave antialgin na nov čamac prve godine, kažu nema potrebe ... lako se skidaju alge sa novog čamca itd ... moje amatersko mišljenje je da je to bolje odraditi odmah, prve godine ... jedna briga manje ...

mossi

Postoje antialgini i antialgini za plastiku, ima ih koji trpe i vadjenje na suvo.  :takoje:
Stara Zorka (antialgin) od matorog je bila namazana i po 5-6 godina i preko zime je bio čamac na suvom. Sve OK :ok:

U pitanju je S. Lala, znaš ga lično.

A ono što sam rekao potvrdio je i maverick, sve je to lepo ali nikad kao na novo.
Novo je apoteka i ako se prajmer uradi kako treba miran si 10 godina.
To sa vodenom linijom je nebitna stvar kod čamaca od 200kg, kod ladjica sa kabinom 2t+ i 7-12m i tekako.
Ovde se antialgin svakako stavlja preko vodene linije barem 5-10cm, barem ja. I nema se šta pogrešiti.

maverick

Ja to gledam s majstorske strane i ne sviđa mi se kad netko namaze antialgin do pola čamca...moze bolje i elegantnije....ali ajd bitno je da ga se stavi ako se ima mogućnosti....

mossi

Na poslednja 2 cm prijmera se može i naneti neka epoxy boja koja će napraviti neku borduru, pa da bude lep detalj.  :bye: