oblik čamca

Autor No, Kolovoz 20, 2015, 08:23:38

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

davor99

Eto pratim vas pa da se malo uključim u raspravu. Šumar sam po struci i radio sam puno čamaca ponajviše od drva . Kao što neko reće drvo je živa stvar i da vam kažem nemože nikad biti suho koliko vam se god činilo ono ima postotak vlage, neznam da li vam je poznato da suha daska navuče i atmosversku vlagu. E sad kod spajanja šarafima kad, ga spojite fiksno onako kod kuće u radioni sve ok ali kad drvo povuče tekučinu (vlagu ) polomiće šarafe i to glavice istih. Kad se drvo zatvori sa obje strane nakon nekog vremena doći će do truljenja iznutra i to zbog onog postotka vlage koja je unutra i vanjskog utjecaja temperature, ta para nema kuda ispariti pa je proces truljenja neminovan.
Moj je savjet da sačuvaš epoxid i platno i upotrebiš ga kod izrade čamca od nekog prikladnijeg materijala 
Vodite ljubav, a ne psa

bb

U potpunosti se slažem.

alex7777

Citat: davor99  u Kolovoz 27, 2015, 20:49:35
Eto pratim vas pa da se malo uključim u raspravu. Šumar sam po struci i radio sam puno čamaca ponajviše od drva . Kao što neko reće drvo je živa stvar i da vam kažem nemože nikad biti suho koliko vam se god činilo ono ima postotak vlage, neznam da li vam je poznato da suha daska navuče i atmosversku vlagu. E sad kod spajanja šarafima kad, ga spojite fiksno onako kod kuće u radioni sve ok ali kad drvo povuče tekučinu (vlagu ) polomiće šarafe i to glavice istih. Kad se drvo zatvori sa obje strane nakon nekog vremena doći će do truljenja iznutra i to zbog onog postotka vlage koja je unutra i vanjskog utjecaja temperature, ta para nema kuda ispariti pa je proces truljenja neminovan.
Moj je savjet da sačuvaš epoxid i platno i upotrebiš ga kod izrade čamca od nekog prikladnijeg materijala
pajta ja pokusavam reci jednu ili ti dvije stvari nek sacuva epoxi za nest drugo  a drugo nema tog odradjivanja da daska nece doc do vlage i razvalit pogotovo kad se spoji daska , cuda drvo radi a pajtas nek se zabavlja

maverick

Malo smo svi zajedno pobrkali pojmove....nema ovaj čamac veze s drvenim čamcima....sam proces i "obicne" plastifikacije ce izvana zatvoriti drvo...pa prajmer...pa boja...imam letvu jelovu uronjenu vise od godinu dana u Dravu....kad sam je izvadio i presjekao na pola...i dalje je suha kao i prvog dana...a namazana je s tri sloja prajmera sa svih strana.....e sad...dok kolega ne stavi taj epoxy...vise manje mozemo samo nagadjati sta ce biti...Ja osobno mislim da ce morati rijesiti prodor vode iznutra i onda nece biti problem, a sto se tice kuhanja i truljenja drveta unutar plastike to stoji ali pogledajte malo barke na moru...voze ih 15 godina i kad se podju raspadati onda ih plastificiraju....i voze opet godinama...razlika je jedino u tome sto oni nanose bas debel sloje smole i mate...bude skoro cm debelo...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

bb

Nebi htio da ispadne kako pametujem,ali drvo na drvenom čamcu kad upije vode i nabrekne i može disat daje čamcu plovnost stabilnost i čvrstinu,a kad ga plastificiraš sve to gubi smisao.Jednom sam podnice u čamcu impregnirao sa rabljenim uljem i pukle su letve za manje od dva mjeseca,drvo je bilo suho iznutra ali i krhko,zatim sam kupio opet letve pokovao ekserima i stavio u čamac i eto dvije godine drže

petar

Citat: maverick  u Kolovoz 27, 2015, 21:50:02
ali pogledajte malo barke na moru...voze ih 15 godina i kad se podju raspadati onda ih plastificiraju....i voze opet godinama...razlika je jedino u tome sto oni nanose bas debel sloje smole i mate...bude skoro cm debelo...
barke drvene na moru se voze sve dok ih ima netko pravilno odrzavati ,kad to prestane i mladja generacija nema vremena od smartmobitelja,fejsa i ostalih zanimacija tada drvena barka postane im teret i onda je daju plastificirati.
Posto smo zemlja sa najvise i najacih  strucnjaka oko plastike ,tada je takvi strucnjaci plastificiraju ,racunajuci sloj plastike po metru duzine,a da bi se plastika drzala za drvo ,bakrenim cavlima staklenu vunu pricvrscuju za drvo pa onda smola .
I takva barka onda traje jedno 10-15 g ako ne i prije i tada nastanu problemi jer drvo sa unutrasnje strane pocme trunuti i dolazi do raspada sistema.
I drvenu plastificiranu barku treba odrzavati iznutra ali i to je danasnjoj generaciji veliki teret pa na kraju jedini spas toj barci kada svo drvo istrune i ..  ,izvaditi sve  drvo iz nje i pojacati je iznutra i tada je od drvene barke dosla pretvorba u plasticnu barku

No

ovo moje čudo će bit sa dvije oplate. po egijama jedna iznutra jedna iz vana. obe vanjske strane bit će plastificirane a nutarnje prvo impregnacija zatim lazurit s voskom. te dvije oplate bit će pokrivene perforiranim limom koji će dozvolit ventilaciju unutrašnjosti. iznad toga jedna šira daska koja neće dozvolit da kiša pada po tom limu odnosno prostoru između dvije oplate. i vjerovali ili ne stvarno se zabavljam.trenutno sam sav u tom i ne idem na vodu dok ga ne završim. a završit ću ga ako bog da idući tjedan.
fuge sam proširio i zaštitio krep trakom . sutra ide plastika s vanjske strane

alex7777

sve u svemu sretno stim camcem i najbitnije u cijeloj prici je to da si fugne prosirio  :takoje:

No

hvala lijepa. :ok:  da nije bilo tebe ne bi ih proširio.  :icon_thumright:

Harley

Kad ga dovezes u Mlaku placam tri runde za sretno porinuce (pozuri radi smuđ)!
Living your dreams, do not dream the life

No

dogovoreno.  :ok:  mislim da je idući tjedan gotov. kad budem dolazio pošaljem ti pp  :icon_thumright:

No

prošli tijedan smo pisali o širenju ili bubrenju drva. ako će kom šta značit -prošli petak uzeo sam komad drveta hrastovog kojeg sam koristio za egije i na njega zakovao komad hrastove daske( 12mm ) koju sam koristio za oplatu čamca. bacio sam to u kantu s vodom. suho bilo 10,3 cm- danas 10,5. nakon 7 dana i noći bez ikakve zaštite 2 mm šire.

bb

Što bi reklo ako je daska preko 20 cm onda nabubri 5mm,ili se varam?

rj

tako nekako ...
puta 4 daske = 20mm ili 2 cm što lomi boćnu dasku ... :hi:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

DIDAPATAK

..moj drug Jole Rumpelštinski iz Rita i ja smo pravili  jedan čamac za Lugarnicu(davno,dok je smjelo biti čamaca na prvoj rupi)...4m..90 širok..jelova daska (za šalovanje ali bez čepova)odstojala 2 god. na tavanu..egije od hrasta..ekseri obični..
..između dasaka smo stavljali one velike dravine šibice(za roštilj) kao distancu..pa vodena(suha) mahovina u procijep..dva sloja katrana..prvi jako razrijeđen naftom drugi samo otopljen..
..čamac je 5-6 godina bio u vodi, po zimi napunjen..bez premazivanja do prodaje..
..nikad nije curio niti pucao..malo ušminkan je otišao u Petrijevce gdje je još nekoliko godina bez problema plovio..
.. :baba: