Smuđ poslje ljeta - vobler

Autor Miro, Rujan 08, 2015, 12:08:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Miro

Ljudi kakva su iskustva, dakle jesen, zima - s obale, smuđ i lov voblerom.
Koji modeli ovdje dostupni mogu odraditi posao i zamjeniti gumu - znam da se ne može uspoređivati ali eto.

Ako imate iskustva, podijelite  :icon_thumright:

pajdo77

Ja sam šegrt što se tiče voblera(i ostalog) pa me bune te skraćenice što se boja tiče,napišu u nekom članku dekor voblera kako original piše i gdje da ja sad nađem neki katalog koji govori koja je koja boja po njihovom?? ima li negdje članak sa slikama a pored njih neka piše jel to sic,fic ili ne znam kako. Što se teme tiče svaka čast,brzo će zimkulja pa da vidim na šta vi blinkate smuđeve,treba mi orijentir za možebitnu kupovinu da ne kupujem nešto za orade vatat :hi:

maverick

S obzirom na toplo ljeto i nizak vodostaj tek sad dolazi vrijeme voblera...jesenski period je uvijek najproduktivniji...kako za one iz čamca tako i za one s obale...Sad vec ide klasična smudjevska postava jer ce često uzeti i nesto jaču vibru nego tokom ljeta...ssr 7,8,9 su sigurno vecini ribolovaca najdostupniji i medju favoritima . Ova priča u konačnici funkcionira dok se sve češće ne krene loviti na sprudovima kako se voda bude vise hladila, onda oni s obale mogu i voblerom i malim glavama...
Za sad kamene obale s odbijanjima vode i laganima kontra tokovima  su sigurno top destinacije...u ovom prelaznom periodu najviše piju ona mjesta s vecim prijelazima uz samo obalu ka dubini...znaci gdje on dodje iz dubine u plicak opali par puta i gas nazad. Cugovi obicno budu nesto kraci i ako je pecaros uporan moze uloviti i dva tri cuga tokom veceri i noci...opet s hladjenjem vode radice dobro i ona mjesta s kontra tokovima gdje je mozda i malo plice i cugovi mogu biti i nesto duzi i tad se lovi na smjenu...ako dodjes malo ranije na dobru poziciju krenes s stukom...pricekas da se javi smudj a u kasnu noc da se opaliti i pokoji somić. Ovo su moja iskustva s Drave, sigurno ih ima i puno drukcijih jer osim kamena fino lovim i na zemlji...ali to je neka druga prica i treba pronaci dobro mjesto
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Miro

Dakle, ako sam dobro shvatio, i po zimi valjaju plitkoronci, eventualno malo dalje od obale jer sam imao dojam da bi tada valjalo koristiti nešto sa većom dubinom - kljunom, dalje od obale jer je on onda na dnu i dalje od obale.
Nešto tonuće, tipa Countdown, Shad Deep Runner, itd....

maverick

Ja uvijek pecam smuđa samo plitkoroncima...zasto...ne znam...kad trebam dublje koristim jig...ali to je moj nacin i ne znaci da je ispravan....ali tako mi je najlakse... :ok: sto ladnija vodi i sto blizi termin lovostaja smudj se sve intenzivnije hrani sve češće prilazi obali i sve češće lovi u gornjim slojevima vode i na samoj povrsini...To je onako napisano ali naravno nije nikakvo pravilo. Nekako izbor mjesta je kod mene broj jedan...broj dva je izbor termina kad dolazi na tu poziciju...koja obicno bude dohvatljiva i s obale kad pricam o vobleru a tek na trece mjesto stavljam izbor varalice, uvijek ima dana kad radi na megabasa....kad radi na nekog drugog japanca...ili kad radi na shad rapa...ja sam veliki kolekcionar voblera i 500 plus komada imam u svom vlasnistvu ali lovim s desetak koji se nalaze u kutiji koju nosim na vodu...Da li sam najpametniji po tom pitanju...nisam  :stripii: ali sam ribolov dosta pojednostavio...
Sumrak i prvi sati mraka jesu najitezivniji termini  za bacanje voblera ali kad imam priliku lovim ih i po noci do svitanja pa cak i nesto kasnije, ali to su vise manje onako ne tako ceste pojave jer neda mi se na vodu ujutro...jedino kad spavam na camcu onda iskoristim taj dio dana....inace tokom zime i teskih minusa  uredno ga lovim na vobler tokom dana i to su oni najtopliji dijelovi kad vecinom boravi na pješčanim sprudovima i svi moji veliki smudjevi su ulovljeni na taj nacin ...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

ibro dirka

deep runner čeka zimu za neke rupe koje sam otkrio...samo da me žena pusti koji dan...

rj

za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

pajdo77

Gdje su te novootkrivene rupe da ih ja pričuvam dok ne dobiješ zeleno svjetlo od supruge? Ja sam bezopasan za riblju populaciju :stripii:

rj

imam sreću koju svaki ribolovac može poželit ....
ženin otac je odličan ribolovac ...takmćar tako da je žana odrasla u kući gdje je odlazak u ribolov svetinja ...to više niko nemože promjenit ....imam svaku podršku pri odlasku na vodu ...
Stevo (ženin otac) HVALA TI  :stripii:

ibro dirka

Živio Stevo punac pecaroš, dolje punci pravnici/glazbenici...

Citat: pajdo77  u Rujan 09, 2015, 16:00:59
Gdje su te novootkrivene rupe da ih ja pričuvam dok ne dobiješ zeleno svjetlo od supruge? Ja sam bezopasan za riblju populaciju :stripii:

NEMA ŠANSEEEE, 5 godina da čekaju 5 godina će čekat, hoću jednog kapitalca višeeeee...

rj

kapitalac dolazi sam od sebe ...
čim ga ganjaš PUŠIŠ  :hi:

pajdo77

A ja mislio da smo Ibro ovako preko foruma dobri. Evo Ibro ja ću tebi prvi odkriti lokacije na kojima ja ne hvatam a ti reci gdje ti hvataš i nikom ništa :stripii:

ibro dirka

Citat: rj  u Rujan 09, 2015, 16:36:18
kapitalac dolazi sam od sebe ...
čim ga ganjaš PUŠIŠ  :hi:

znači trebao bih ga tražiti na redovnim mjestima i jednom će opalit?

sry pajdo ali to me grize već žestoko...čim ufatim jednog preko 80 cm odma te vodim na sva mjesta gdje sam upecao...

maverick

Pecao sam dvije sezone i nikako da uvatim jednog preko 5 kg...dok mi je rj za to vrijeme uredno nabijao komplekse...i na kraju me jedan dan prokenjalo...i naucio sam da na dobru poziciju dodje i veliki smuđ ali za njega treba vremena.  A što se tiče teme...vidim da vas vecina pominje rupe na pijesku, na Dravi te depresije su vrlo rijetko rupe kako ih vecina zamišlja, rupu...oli ti dobar prijelaz , stabilan i postojan znaci na istom mjestu nalazimo vrlo često na kamenim podlogama, dok na zemljanim se isto tako mijenjaju kako voda erodira obalu...ali nesto sporije nego na pijesku....te "rupe" mi nazivamo "anfalima" i obicno ih ima nekoliko na istom sprudu....počesto se "rupa" u pijesku smatra i "zidom" gdje se pijesak lomi s plitkog prema rini i recimo da je u nekoj odredjenoj duzini paralelna s tokom...Kraj tog zida u nizvodnom dijelu u pravilu cesto ima stepenicu i ovih dana takve pozicije nse ribu..i to onako solidno krupniju...jer je nesto jači protok....a evo i jedna slika kako ti anfali izgledaju pod vodom

maverick

Lijeva strana slike je do obale a desna ide prema rini....nesto sam spremio slike pa ne nadjem ljepše od ovih ali čim nadjem okačiću