Stigao odgovor Ministarstva poljoprivrede u svezi prosvjednih zahtijeva od 04.10

Autor šime, Studeni 22, 2015, 10:45:47

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

šime

Naravno da se veliča i brani privredni ribolov, naravno da se poziva na republiku Srbiju kako oni obilato vrše privredni ribolov , pa kako će to izgledati da nema riječne ribe na tržnicam i tako dalje .
  Pa kako nisu napravili usporedbu sa nekim drugim koji su zabranili privredni ribolov i sada imaju puno veće prihode (Mađarska) , razvijaju i jako dobro napreduju sa ribičkim turizmom , otvaraju i stvaraju nove vrijednosti, zapravo pitam se kako se nisu usporedili sa Sudanom , tamo nema nikavih problema jer se tamo radi kako je kome volja.I sada ono najzanimljivije slijedi i citiram: "Što se tiče Vašeg zahtijevaza zabranom gospodarskog ribolovana podfručje cijele Republike Hrvatske, moramo naglasiti da je gospodarski ribolov imao, prateči povijesnezapise,značajno mjestona prostorima Podravine, Baranje,Podunavlja i Posavine.Ovaj oblikribolovavažan je poglavitoza ona područjaRH koja su pretrpjelaznatnae ratne štete, u ciljuzapošljavanja i osiguranja jeftinei zdrave hrane u obliku ulova onih vrsta slatkovodnih riba koje se ne uzgajaju na našim ribnjičarstvima, budućije promet ribom iz športskog ribolovazabranjen.Gospodarski ribolov predstavlja etnološki, kulturološki i tradicijski specifikum te je prepoznat kao povlašteni obrt.Propisane su ribolovne zone ribolovni alati i oprema,ulovne kvote, ribarski ispit, evidencija ulova, plačanje naknade za ribolov, kao i zaštitne mjere za očuvanje ribljeg fonda.Gospodarski ribolov obavlja se na vrlo ograničenom području,isključivona rijeci Dunav (unutar granica RH)i rijeci Savi (nizvodno od Jasenovca u granicama RH), dakle isključivo u sustavu velikih nizinskih rijeka, gdje to to dozvoljavapovoljno stanje ribljih zajednica u kvalitetnom i kvantitativnom smisliu.Trenutno na rijeciDunav postoji28.ovlaštenika povlasticaza gospodarski ribolov, na rijeci Savi 15.što je zanemariv broj u odnosu na broj  gospodarskih ribara koji love sa druge strane Save i Dunavau Republici BiH i Republici Srbiji.UKUPAN GODIŠNJI ULOV SVIH OVLAŠTENIKANA CIJELOKUPNOM PODRUČJU RH KREĆE SE OKO 50 TONA, ZA RAZLIKUOD UKUPNOG ZADRŽANOG ULOVA RIBIČA KOJI SE KREČE OKO 850 TONA" ( dobro ste pročitali nema zabune u brojkama)."Broj Broj ovlaštenika povlastica za gospodarski ribolov i ostvareni ulov nije dovoljan da zadovolji potražnju na tržištu" ( ova konstatacija je zastrašujuća i otvara niz mogučnosti prema još većem izlovu )",tako da svako smanjenje i onemogučavanje gospodarskog ribolova direktno potiče nelegalne oblike izlova i prometa ribom .Potrebno je pomoći opstanku i razvoju ove djelatnosti , budući da uz ribu iz akvakulture, predstavlja jedini legalni izvor slatkovodne ribe na tržištu, tj. na tržnicama u ugostiteljskim objektima te kao sirovina za preradu.Stabilna , kvalitetna i raznovrsna ponudaslatkovodne ribe na tržištu pogoduje i razvoju turizma u ruralnim sredinama putem obogačivanje  ugostiteljske ponude, a otvara i mogučnost za razvoj djelatnosti prerade ribe,pogotovo ako uzmemo u obzir hranidbenu vrijednost masa ribe u ishrani modernog čovjeka,kao i činjenicu da se riba u nas premalo konzumira. Završno ,države kojima Republika Hrvatska graniči na rijekama Savi i Dunavu(Republika BiH i Republika Srbija ), NITI U JEDNOM TRENUTKU NISU ODBACILE GOSPODARSKI RIBOLOV KAO NAČIN KORIŠTENJA PRIRODNIH BIOLOŠKIHIZVORA VELIKIH VODA..ZNANSTVENO JE DOKAZANO DA LOV RIBE RIBOLOVNIM ALATIMA KOJI SE KORISTE U GOSPODARSKOM RIBOLOVU NIJE NIMALO UTJECAO NA SMANJENJE RIBLJEG FONDA"( zastrašujuća tvrdnja , ovakva tvrdnja je dovela da je na Jadranskom području privrednog ribolova došlo da totalne devastacije ribe i zato je imalo kvalitetnija morska riba 150 kn ili više,a da ne usporođujemo na ovom malom riječnom području šta ovakvo razmišljanje donosi) "Međutim, naši susjedi obaljaju gospodarski ribolov u mnogo večem opsegu , i po broju subjekata  i po količiniizlova"  ( pa zar nam takvi mogu i moraju biti uzor , zašto nisu uzor neki drugi) ",tako da je opstanak i unaprđenje gospodarskog ribolova u Republici Hrvatskoj važan za očuvanje tradicionalnih , kulturoloških, socio-ekonomskih, a u konačnici  i gospodarskih iu političkih interesa  Republike Hrvatske.Program pračenja stanja u slatkovodnom ribarstvu, koje kontuinirano obavljaju znanstveno-.istraživačke ustanove , dokazano je da su rijeka Sava i Dunav " ( a nije mi jasno zašto se nigdje ne spominje rijerka drava , zapravo zašto je pala u zasborav u svom ovom cijelokupnom pojašnjenju- vjerovatno zato što je uništena)"u kvalitetnom i kvantitevnom smislu BOGATE RIBOM , te da izlov dijela godišnjeg prirasta ribe u korist gospodarskog ribolova ne ugrožava riblji fond, kao niti obavljanje športskog ribolova, te da je nepotreban i neopravdan konflikt koji pojedini predstavnici ribiča pokušavaju prouzročiti.Kombinirano korištenje velikih nizinskih voda i za gospodarski i športski ribolov višestruko je opravdano zato što se ti oblici ribolova međusobno nadopunjuju ,a ujedno i doprinose  boljem iskorištavanju ribljih populacija.
     Završno ,ovo ministarstvo će u kratkom vremenskom roku organizirati sastanak na koji čemo i vas pozvati, ana kojem će biti nazočni predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i prirode , predstavnici ovlaštenika ribolovnog prava Javne ustanove PPKopački rit, te svih ovlaštenika ribolovnog prava na području Osječko -baranjske i Vukovarske -srijemske županije , kako bi dogovorili model buduće suradnje i unaprijedili racionalno i održivo korištenje prirodnih bogatstava , nadzor i zaštitu.."

S poštovanjem                                                    M I N I S T A R

Tihomir Jakovina

umpahpah

Druže vidio sam što si poslao mi emailom,odgovor Jakovine i to je sve što Vam je Borna govorio kad smo sjedili one večeri provedene u debatama!!!Mališa je sve to rekao i opet bio u pravu!!! Tebi svaka čast na trudu ali da se uvede kontrola izlaska i povratka ribara na istu točku te njihova kontrola u radu došli bi do stvarnih kvota a isto tako da se ribolovci kontroliraju i ta kvota od 850 tona bi bilA PUNO VEĆA A BOGA MI I PRORAČUN OD KAZNI!!!  samo zakon o slatkovodnom ribarstvu treba doreći!!! Tu treba pritisak stvarati,gospodin Opačić bi trebao biti jedan od krojitelja dopuna zakona pa se nadam da će to staviti sve na svoje mjesto!!! Ako sam ga dobro shvatio

kobac

Citat: umpahpah  u Studeni 22, 2015, 11:42:36
Druže vidio sam što si poslao mi emailom,odgovor Jakovine i to je sve što Vam je Borna govorio kad smo sjedili one večeri provedene u debatama!!!Mališa je sve to rekao i opet bio u pravu!!! Tebi svaka čast na trudu ali da se uvede kontrola izlaska i povratka ribara na istu točku te njihova kontrola u radu došli bi do stvarnih kvota a isto tako da se ribolovci kontroliraju i ta kvota od 850 tona bi bilA PUNO VEĆA A BOGA MI I PRORAČUN OD KAZNI!!!  samo zakon o slatkovodnom ribarstvu treba doreći!!! Tu treba pritisak stvarati,gospodin Opačić bi trebao biti jedan od krojitelja dopuna zakona pa se nadam da će to staviti sve na svoje mjesto!!! Ako sam ga dobro shvatio

:clap2: :clap2: :clap2: :hi:

maverick

Opačić bi trebao ali ne može ni on sam skakti svom poslodavcu u želudac, nažalost da je skako koliko je trebalo do sad mozda bi bilo nekih promjena. I on i svi se normalno boje i za svoja mjesta tako da je njivovo ponasanje donekle razumljivo...To vam je ista situacija kao sad na izborima...kad su stjerani u kut i moraju koalirati onda nije nikakv problem da se odreknu djela glasaca, nekim podijele otkaze da bi dobili vlast i to im je sasvim prihvatljivo rijesenje...a sto to nisu radili zadnjih 20 godina...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Debeli šef

a je se jakovina popišao i posrao po ribolovcima.  :rofl2:
prepisao je zaključke godišnjeg izvješća o stanju ribljeg fonda uprave za ribarstvo. bravo. :hello2:

nije uopće teško se boriti protiv toga, ali mjere bi morale biti terorističke. znanstveno je dokazano da mreže ne izlovljavaju ribu? super. onda od sutra svi mrežarimo. jedemo premalo ribe? odlično, kad po novinama počnemo pisati koliko ribe imaju endoparazita i teških metala jest će se još i manje... kormorana ima valjda 4000 koji pojedu 4 tone dnevno? godišnje oko 1500 tona? pa je li važniji usrani kormoran od ratom devastiranog gospodarstva? uostalom, tržište traži i jelensko meso za čobanac. znam gdje ih ima. ajmo ih izloviti.

:stripii: :stripii: :stripii:

rj

Citat: kobac  u Studeni 22, 2015, 11:50:46

dugo si izdržao  :rofl2:  :icon_thumright:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

rj

a kakav odgovor očekivat od lika tipa jakovine ? ebem te živote kome smo mi dali da nam vodi državu

kobac

:not speak: :not speak:
Citat: rj  u Studeni 22, 2015, 13:02:44

:not speak:

No

bosancii srbi love ribu mrežama pa" moramo" i mi a isti ti bosanci i srbi vade pjesak iz istih tih rijeka a mi ga uvozimo od njih.
zbog čega.
pa zbog toga što nas vode amateri.vrsta ljudi koja se voza avionima po svijetu i pritom je sretna što ne mora platit kartu.
jednom riječju klošari.
najgore je što vrlo uspješno šire taj klošarski duh

rj

Citat: kobac  u Studeni 22, 2015, 13:11:15
:not speak: :not speak:
Citat: rj  u Studeni 22, 2015, 13:02:44

:not speak:

nek si se ti nama vratio  :ok: barem imamo kog tlačit kad se probudimo nadrkani  :rofl2:

šime

Otom potom što je ili dali je Borna bio u pravu  , zapravo ne bih se složio sa tobom, mislim da tu nekome nešto nije jasno , ali nema to veze apsolutno sa ovime što piše.
  Meni je sasvim jasno da sve ove podatke je netko servirao u cilju nečega , a sve ove prezentacije su pisali i provode ljudi koji su već 15 ili 16 godina u tim vodama i neovisno koja je vlast došla.Tu je problem , a ponajviše je problem taj što ti ljudi zaista ne razumiju ili neće da razumiju situaciju .No najgore što propagiraju jedan model koji ima toliko nedorečenosti da su manipulacije tolike da svi od toga imaju korist a zapravo smatraju da drugačiji a možda i bolji način ne postoji.E pa onda najbolje se držati ribara kao pijan plota i onda nema problema za izuzetno dobro plačeno radno mjesto.
  Ma moram se vratiti na ono da je "mali "bio u pravu , ma koji je dio bio u pravu . U zadnje vrijeme sam proveo jako puno vremena u razgovoru sa svim sudionicima Slavonije pa i Baranje koji imaju interesa u sportskom ribolovu i nakon toga sam uvidio da ono što je krenulo na inicijativu ( a što osobno podržavam i dajem punu podršku)Borne i Doka  jako dobra stvar ,ali u ovom goručem problemu to nije bilo bitno ,jer problemi se i dalje gomilaju , ovo je samo zatišje , čekajmo novu ribolovnu sezonu pa čemo svi zajedno vidjeti u kavkim smo problemima  .
   Što se tiče JU PP Kopački rit , također sam proveo sa dečkima puno razgovora sa g.Opačićem i uvjeren sam da ti ljudi ne razumiju dovoljno situaciju oko dodjeljivanja ribolovnog prava i ribočuvarske službe i zarade na ribolovnicama koje idu sada preko HRS-a ,mislim da će jako brzo odustati od toga jer nema onolike zarade koje su mislili .
  Da na kraju žalosno je to da naš Ministar ( potpisnik onog pojašnjenja)ima uzor Srbiju i BiH oko privrednog ribolova , umjesto da pokrenu inicijativu da se to sve stavi pod kontrolu i krene ka zaustavljanja devastacije Dunava i Save.
  Već sam napisao da su to ljudi koji su pije nekoliko godina dijelili ili provodili raspodjelu poticaja za nabavke i kupovine brodova i opreme , za more , a sada dijele obeštečenja za uništavanje tih isti  ribarskih brodova, a cijenu ribe doveli do visina koju  nas večina građana si ne mogu to priuštiti , pa zar ne vide da je cijena ta koja ribu čine ugzotičnom i skupom hranom , zar nam to treba i na Dunavu ,Dravi i Savi.

mlb

Zrinko , teško je išta provoditi dok se ne donese takav zakon i ne budu rigorozne kazne! Iz odgovora ministarstva se vidi da o tome nema priče jer red nikome ne odgovara! Nervoza i tenzije tu na forumu neće ništa pridonijeti! Jedina nam je mogućnost onako kako se počelo (ali je izgleda stalo koliko vidim) okupljanje što većeg broja ljudi koji su spremni ići u neke prosvjede , pregovore ili slično!

peugeot

maverick

Kisni dani donose nervozu...pa sve ono sto ometa ugodno druzenje i zabavu bude uklonjeno. A osobna prepucavanja i netrpeljivost se mogu rijesiti i na druge nacine...kako dolikuje muskarcima a ne kao da citamo neki zenski casopis
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

šime

Ma nema i ne treba biti nikakvih povišenih tenzija , ovo je samo dokument kojim se treba služiti , po meni sada već vidljivom nekim večem , masovnijem prosvjedu , jer kako stvari stoje ovaj odgovor po onome što večina nas ribiča smatra da treba napraviti ,zapravo nema nikakvog smisla .
  Ma najbitnije je u ovo zimsko vrijeme skupljati kvalitetne informacije , obrađivati ih i spremati se za dijalog sa mjerodavnim ( pa i i prosvjed je demokratsko sredstvo ako je u zakonskim okvirima ,a i raditi ćemo ga na  tim osnovama).
   Sada znamo kakvo je mišljenje i stav mjerodavnih i nema tu nikakvih dvojbi , zapravo ljudima (onim u ministarstvu ) je mjerilo Srbija i BiH kako se treba ponašati na rijekama Savi i Dunavu ,a mi im  možemo pokazati u uvjeriti da se može i drugačije.
  E sada ono o sakupljanju informacija je bitno , bitno je i to što misle svi ribiči i tu informaciju treba naročito imati na umu .
   Sve one podatke u razgovorima, TVemisijama ( naročito onu izjavu Petra Šarića u emisiji Gorana Flaudera - Karte na stol), pisane dokumente i sve ostale stvari treba staviti kao jedinstveni dokument koji treba prezenirati u slijedećim aktivnostima , bile one u smislu razgovora i dogovora ili pak prosvijeda.
   E sad da bi ekipa koja zastupa intrese svih nas ribiča imala dodanu vrijednost legitimiteta i snagu trebalo bi formulirati referendumsko ili peticijsko pitanje i pokrenuti potpisivanje peticije .
  S obzirom da se dosta toga ovo vrijeme iskristaliziralo i puno toga je jasno potpisivanje peticije dobila bi se jedna veča snaga u argumentima .