Negdje u Darkwoodu

Autor Zagor, Srpanj 02, 2016, 23:05:01

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Zagor

Kada zbrojim financije najvjerojatnije cu uzeti Parsuna od 15ks. Sada neznam dali spada u veće motore, al gledam da sa kratkom nogom na akcijama budu do 2000kn jeftiniji.
Ako izrezem na krmenom zrcalu gdje ide motor na 42cm za kratku nogu lakše mi je kasnije nadograditi nastavak za dugu nogu nego napraviti za dugu pa rezati.
Znaci bolje napraviti za kratku?
Bolje golub u ruci nego vrabac na grani!

maverick

U toj opciji bolje ti je kratka i estetski je prihvatljivije jer nece ti motor stršati iznad camca
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Zagor

Ok, hvala na brzom odgovoru  :hi:

Do vikenda planiran poljepiti uzdužno ploče i poljepiti ploče za krmeno i pramcano zrcalo. Njih cu raditi od 3 sloja spere 9mm.

jancika

Svih mu dobosa darkvuda pa gdje je camac :sha:zapelo u proizvodnji ili :sleepy2:

Zagor

Lijenost je teška bolest, za koju nema lijeka  :uf:

Malo sam samo čačko,  nista ozbiljno. Ovaj vikend cu početi malo žešće, a kada sklopim trup najvjerojatnije cu uzeti godišnji da mogu epoxyrati. Ovak poslije posla nemam nekako volje,a ko zavraga vikendom uvijek nekih drugih obaveza

ljuska

Jel neće biti malo prevruće za epoxi

Zagor

Nisam gledao prognozu pa neznam kakvo su vrijeme najavili. Kada su bile ove vrućine u garaži nije prelazilo 32 stupnja. To za epoxy nije prevruće. O temperaturi ovisi koliko ce brzo epoxy vezati, znači ako bude velika temperatura onda mi se skraćuje vrijeme gel faze pa razmak između slojeva ce mi biti kraci. Nevjerujem da temperatura do 40tak stupnjeva smeta epoxyu jer sam vidio da majstori kada nanose slojeve epoxya po nižim temperaturama da bi smanjili viskozitet koriste fenove za skidati boju, a oni stvaraju popriličnu temperaturu.

Josip

Zagore šta ima, jel se radi štogod? Nema fotki....jel se pomjerilo šta od zadnji puta....

Zagor

Josipe nisam nista radio, bile vrućine i kada dođem kuci nije mi se dalo, a za vikend uvijek nekih prečih poslova. Svaki postupak cu slikati pa ćete po slikama znati. Nezuri mi se zato sto trenutno nemam love za prikolicu i motor, pa onda laganini i gustat u radu na čamcu.

Zagor

Izbrusio sve kosine i namazo sa epoxyem. Sutra ide lijepljenje i iscrtavanje bočnih stranica. Danas mi se nije dalo vise raditi jer mi se žurilo na pecanje i osjećam se cijeli dan ljeno  :stripii:
Kako nisam večeras poljepio, a epoxy ce proći gel fazu sutra opet smirglanje  :BangHead:

Zagor

Jučer i danas sav smuvan i nekako bezveze. Krenuo  lijepiti, a zaboravio finu brusevinu sto sam pripremio za zgušnjavanje smole. Srećom pa je bilo po policama i sperploci od jučerašnjeg brušenja.

Fino sam složio ploče da budu u ravnini, kosine ponovo prebrusio i namazo epoxyem, kada se stisnula lagano smola,  zamiješao sam sa brusevinom smolu do gustoće rijeđeg pekmeza i nanjeo u sloju cca 3mm. Ploče sam stavio jednu na drugu i pomoću željezne četvrtaste cijevi stegama stisnuo. Oko spoja sam još sve dodatno opteretio tako da spoj ploca bude ravan.

Kako sam ploče lijepio na pločama za dno čamca na njih sam stavio prijanjajucu foliju za domaćinstvo. Isto tako na cijev sta sam stegao preko spoja isto sam umotao folijom jer se  epoxy nehvata za PVC. Umijesto folije može se koristiti i obični selotejp.

Mislio sam ići danas u ribolov ali do daljnjeg odustajem od njega jer cu se vise posvetiti čamcu.
Ima tu dosta posla, a smola diktira rokove i najpametnije bi se bilo posvetiti samo tome da čamac ispadne onako kako treba.

Večeras cu kada se smola stisne prekitati spoj i preko spoja nanesti jedan sloj fiberglasa trake 200g od 10cm i epoxya, a sutra ujutro isto to ali s donje strane. Sutra navečer bi trebao izrezati bočne stranice tako da ih mogu ukloniti da mogu lijepiti ploče za dno čamca.

Zagor

Radovi idu sporije nego sto sam planirao al to je zato sto mi se nikuda ne žuri pa picajzliram  :ok:

Kada se epoxy stisnuo, a još bio u gel fazi napravio sam rijetku mješavinu epoxya i talka (mislim da su to neka celulozna vlakna fine granulacije kao šećer u prahu).

Nanjeo sam tu mješavinu preko spoja ploča tako da ako je gdje ostao kakav mjehur ili kanalić zraka da ga popuni.

U ostatak te smijese dodao sam fine bruševine od drva i zamiješao gustu smjesu kao kit te pokitao spoj

Kako je u toj brusevini bilo dlačica od filca nisam mogao fino izgladiti kit pa kada se malo stisnuo, zamjesao sam malu količinu epoxy i talka do gustoće mekog margarina te ponovo prekitao.

Spoj ploča se nesmije osjetiti pod rukom. Ne smiju biti brazde i ispupčenja jer sa svakim slojem platna i smole takva greška ce biti sve veća i onda nakon završnog sloja prije farbanja biti ce puno brušenja i stanjivanja zaštitnog sloja preko šperploče. Zato nakon svake radnje sve mora biti pic pic  :ok:

Dok sam čekao da se slojevi stisnu preko uzdužne strane ploče sam Iscrtao okomice sa 5cm razlike jedna od druge. One mi služe kod nanošenje nacrta jer mi je nacrt skup točaka sa kordinatama x i y. Pa te linije predstavljaju x točke.

Zagor

Trudim se slikati svaki korak i radnju. Ako slučajno sta preskocim, a netko tko prati temu nije mu nešto jasno slobodno neka pita, a isto tako ako netko vidi da sta radim krivo neka me upozori, bio bih mu jako zahvalan  :hi:

maverick

Pratimo pozorno...preko spoja kad zavrsis , odnosno preko cijele povrsine ici ce jedan sloj platna ako sam dobro shvatio  :sha:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Zagor

Da ići ce traka širine 10cm i s jednu i s drugu stranu. To je prvenstveno zato da dodatno učvrsti spoj da prilikom manipuliranja i namještanja stranica nebi slučajno puko ili napuko.
Konačnu čvrstoću ce dati 3 sloja izvana i 2 iznutra rowing platna.