Problemi Kopačkog rita

Autor šime, Prosinac 30, 2012, 20:44:22

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 3 Gosti pregledava ovu temu.

SMT

2 potpisa od mene, biće i treći...

alex7777

A kao ovih godina se nista ne desava u PP Kopacki Rit ja neznam jel tu jebe lud zbunjenog ili slicno pa HAHARI SE GODINAMA i kurta i murta  sad bi se ispravljala kriva drina , neznam cemu svrha al ajd ok nek bude, ko stiti pp kopacki rit kao prvo u lovostaju NIKOOOOOOOOOOOOO I NIKAD tu se napravi stete boli glava usi otpadaju slobodno nek mi neko kaze da serem al to je cinjenica
Probalo se hebavat za jedinstvenu ribolovnicu bila kao halauka pa nije se napravila bar na razini zupanije a kamoli sta drugo
pisi kuci propalo kako kazu
sve u svemu po meni je mozda  bolje da jedan privredni ribar bud gore mozda bude vise "reda"
po en su problem , MURIJA, RENDJERI KOPACKOG RITA I OSTALA RIBOCUVARSKA SLUZBA JER NIKO NEJEBE 5% BILO KAKVE AKCIJE I NA PRIJAVE TE SKORO STERAJU U MATERINU  :uf: :hi:
Iskreno , mozda ce biti i bolje nego dosad nemojte bit coravi ja to tako gledam REKO SAM MOZDA  jer i prije su ribari radili gore mislim na pp kopacki rit pa je bilo ribe sve ovo sto sam napiso stojim iza toga neko ce mozda razumjet neko ce me popoljuvat svakom od volje uz duzno postovanje  :hi:

dravskispiner

Prirodu smo posudili od naše djece, pokušajmo ju zaštititi što možemo bolje. Nadamo se će doprijeti do svijesti svih.
:icon_thumright:
Teci Dravo, Savo teci, niti Dunav silu gubi...

maverick

Mislim da ribar na nekoj dnevnoj bazi ne ubije koliko mi koji se zovemo sporstskim ribolovcima, ali njegova mreza je u nekom momentu masakr za matične jedinke, bio to smuđ ili neka druga riba. Priča da se krade kad je zabrana stoji...pecaju Srbi s one strane, pojedini lopovi s nase, ima dosta slika gdje to radi ili je radila i policija...i tako....Ali ne bih se slozio da ribar radi dobro na bilo kojem terenu u bilo koje doba godine....Mada danas se dopisujem s jednim kolegom i digla se prica na nivo oko tog potpisivanja...
Trebamo prvenstveno poceti od sebe, postivajuci mjere, količine...pa onda popovati drugim....ali ajd...zima ide...treba prekratiti dane ćaskajuci o necemu
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Debeli šef

V. GOSPODARSKI RIBOLOV
Uvjeti za obavljanje gospodarskog ribolova

Članak 12.

(1) Gospodarski ribolov mogu obavljati fizičke osobe – obrtnici i pravne osobe registrirane za obavljanje gospodarskog ribolova na ribolovnim vodama.

(2) Fizičke osobe – obrtnici i pravne osobe smiju započeti obavljati djelatnost gospodarskog ribolova:

1. ako imaju povlasticu za gospodarski ribolov

2. ako ovlaštenik povlastice ima položen ribarski ispit ili ima najmanje jednog djelatnika koji ima položen ribarski ispit

3. ako su ribolovni alati i oprema za gospodarski ribolov, konvencionalni ili tradicijski, upisani u povlastici i imaju konstrukcijsko-tehnička obilježja sukladna odredbama ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju njega te su na propisan način označeni.

Povlastica za gospodarski ribolov

Članak 13.

(1) Povlasticu za gospodarski ribolov na temelju zahtjeva fizičke osobe – obrtnika ili pravne osobe, uz rješenje o dodjeli povlastice za gospodarski ribolov, izdaje u upravnom postupku nadležno tijelo županije na čijem se području nalazi ribolovna zona / ribolovne zone za obavljanje gospodarskog ribolova.

(2) O zahtjevu ovlaštenika povlastice za promjenu ribolovne zone, promjenu vrste i/ili količine ribolovnih alata i opreme, imena i/ili oznake plovila ili drugih relevantnih podataka nadležno tijelo županije odlučuje rješenjem.

(3) Protiv rješenja iz stavaka 1. i 2. ovoga članka kojim se povlastica izdaje, uskraćuje ili izmjenjuje žalba je dopuštena, a izjavljuje se Ministarstvu.

(4) Ovlaštenik povlastice obvezan je dostaviti nadležnom tijelu županije svaku promjenu statusa, imena tvrtke, sjedišta ili odgovorne osobe u roku od sedam dana od dana nastanka promjene.

(5) Povlastica nije prenosiva.

(6) Ne smatra se prenošenjem povlastice u smislu stavka 5. ovoga članka ako ovlaštenik povlastice promijeni status, ime tvrtke, sjedište ili odgovornu osobu odnosno ako nadležnom tijelu županije dostavi dokaze o pravnom sljedništvu.

(7) Nadležno tijelo županije vodi upisnik o povlasticama u elektroničkom obliku.

(8) Ministar propisuje pravilnikom:

1. broj povlastica u ribolovnoj zoni/ribolovnim zonama u županiji

2. obrazac i sadržaj povlastice te zahtjeva za izdavanje povlastice

3. oblik, sadržaj i način vođenja upisnika o povlasticama.

(9) Pravilnike iz stavka 8. ovoga članka ministar donosi uz prethodno stručno mišljenje ustanova iz članka 9. ovoga Zakona te prethodnu suglasnost ministra nadležnog za vodno gospodarstvo i ministra nadležnog za zaštitu prirode ako se radi o ribolovnim vodama koje se nalaze u zaštićenim područjima prirode.

Ukidanje povlastice i zabrana obavljanja gospodarskog ribolova

Članak 14.

(1) Nadležno tijelo županije rješenjem će trajno ili na određeni rok ukinuti povlasticu ako:

1. ovlaštenik povlastice nema propisane ribolovne alate, opremu za ribolov ili ako ribolovni alati i oprema za ribolov nemaju konstrukcijsko-tehnička obilježja sukladna odredbama ovoga Zakona i propisa donesenih na temelju njega ili ako ribolovni alati i oprema nisu označeni na propisan način

2. ovlaštenik povlastice nema položen ribarski ispit ili ako nema zaposlenog najmanje jednog djelatnika koji ima položen ribarski ispit

3. ovlaštenik povlastice nije započeo obavljati gospodarski ribolov u roku od šest mjeseci od dana dobivanja povlastice, a koji rok ne smije prelaziti rok od godine dana od upisa obrta u Obrtni registar

4. prilikom obavljanja gospodarskog ribolova ne pridržava se odredbi ovoga Zakona i podzakonskih propisa u smislu mjera zaštite riba, propisanih količina i vrsta riba koje je dozvoljeno uloviti sukladno planu upravljanja za ribolovnu zonu u kojoj se obavlja gospodarski ribolov

5. ovlaštenik povlastice ne plaća naknadu za obavljanje gospodarskog ribolova

6. ovlaštenik povlastice ne dostavlja Ministarstvu podatke o ulovu u elektroničkom obliku ili dostavlja netočne podatke.

(2) Nadležno tijelo županije rješenjem će trajno ukinuti povlasticu:

1. na zahtjev ovlaštenika povlastice

2. prestankom postojanja pravne osobe

3. otvaranjem stečajnog postupka nad pravnom osobom

4. odjavom fizičke osobe – obrtnika

5. prestankom obrta po sili zakona sukladno zakonu kojim se uređuje obavljanje obrta.

(3) Protiv rješenja o ukidanju povlastice dopuštena je žalba, koja se izjavljuje Ministarstvu.

Obavljanje gospodarskog ribolova

Članak 15.

(1) Ovlaštenik povlastice za gospodarski ribolov smije obavljati ribolov:

– samo u onoj ribolovnoj zoni koja je upisana u povlasticu

– samo onim ribolovnim alatima, plovilom, plutajućim objektom, plutajućim tijelom i opremom koji su upisani u povlastici i koji su na propisan način označeni

– sukladno propisima iz članka 11. ovoga Zakona.

(2) Ovlaštenik povlastice ili osoba koja za njega obavlja gospodarski ribolov mora imati povlasticu kod sebe odnosno na plovilu, plutajućem objektu ili plutajućem tijelu koje je upisano u povlasticu za vrijeme obavljanja gospodarskog ribolova od polaska u ribolov do povratka s ribolova.

(3) Ovlaštenik povlastice obvezan je plaćati naknadu za obavljanje gospodarskog ribolova u proračun županije na čijem području obavlja gospodarski ribolov.

Ribarski ispit

Članak 16.

(1) Osoba koja neposredno obavlja gospodarski ribolov na ribolovnoj vodi mora imati položen ribarski ispit.

(2) Ribarski ispit provodi povjerenstvo za ribarske ispite od najmanje tri člana koje imenuje ministar.

(3) Članovi povjerenstva iz stavka 2. ovoga članka moraju imati završen diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij pravne struke ili diplomski sveučilišni studij ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ribarske, veterinarske, biološke ili poljoprivredne struke te najmanje tri godine radnog iskustva u struci.

(4) Predsjedniku, članovima i tajniku povjerenstva iz stavka 2. ovoga članka pripada naknada za rad u povjerenstvu koju pravilnikom propisuje ministar.

(5) Ribarski ispit iz stavka 1. ovoga članka provodi se sukladno programu za polaganje ribarskog ispita koji pravilnikom donosi ministar, uz prethodnu suglasnost ministra nadležnog za znanost i obrazovanje.

Uvjerenje o položenom ribarskom ispitu

Članak 17.

(1) Osobi koja je položila ribarski ispit Ministarstvo izdaje uvjerenje o položenom ribarskom ispitu.

(2) Iznimno od odredbe stavka 1. ovoga članka, uvjerenje o položenom ribarskom ispitu, bez obveze polaganja ribarskog ispita, izdat će se osobi koja je stekla strukovnu kvalifikaciju u obrazovnoj ustanovi koja izvodi preddiplomski ili diplomski sveučilišni ili stručni studij ribarstva ili integrirani preddiplomski i diplomski sveučilišni studij ili specijalistički diplomski stručni studij ribarske, veterinarske, biološke, poljoprivredne ili slične struke koja uključuje područje ribarstva.

(3) Ministarstvo vodi upisnik izdanih uvjerenja o položenom ribarskom ispitu.

(4) Osoba koja polaže ribarski ispit snosi troškove polaganja ribarskog ispita.

(5) Obrazac i način izdavanja uvjerenja te oblik, sadržaj i način vođenja upisnika izdanih uvjerenja, kao i visinu troškova polaganja ribarskog ispita pravilnikom propisuje ministar.

silure

Heheheheh... Neznate vi sto sta...ocito ne znate tko to ulazi u p. p.. Ja znam.. Pozdravite se skupa samnom sa ribljim fondom.. A u ostalom mozemo mi iz cijele hr izac na ulice ali to nemozemo promjenit jel lik je jaci nego sto itko misli

šajzika

Iskren da budem,  citam i mislim si u jednu ruku da ne mozemo nista protiv toga.
Malo poslije mislim, kad bi svi, ali svi prestali kupovati ribolovne dozvole, mozda bi se i zapitali.
Na kraju shvatim , koliko god ruzno zvuči,  mal kmečimo na forumu,  kupit ce se ribolovnice i to je to.
Trla baba lan

Treba ponjet sto vise mozes i sto bolje olešit vodu. Ak nes ti, ribar će.

:hi:
Audentes fortuna iuvat

maverick

Nekako sto sam duze u tome, sve sam blize šajzikinom razmisljanu...Sjetim se onog naseg prosvjeda...mi ono idemo...jurimo napadamo a ljudi putem pecaju opusteno i boli ih racku sto mi idemo tamo na neki skup. Sjetim se onog jednog čamca sto je isplovio iz zimske luke...ono...jedan jedini....Tad sam shvatio da internet kao medij je moćan ali ne u velikom broju ove nase populacije...ili smo mozda jednostavno ne zanimljivi drugim pa nas ne dozivljavaju..Kako god...sve skupa je to pljugica...Kupujem dozvolu i kupicu jer jer ne mogu na Dunav pa da me tamo neki krkan vrati nazad...Drava mi je sve...odmor...hobi...relaksacija...prijatelj...necu si dozvoliti da me netko pita za dozvolu i da mi pokvari taj dozivljaj koji imam tamo..Nekad ni sam ne znam...jesam li veci ljubitelj u neku mini nautiku ili sam strastveniji ribolovac. Tako da na vodi volim biti bez obzira ima li ribe. Ima tu mlađih...pismenijih ...slobodnijih...pa neka se natjeruju s ribarem...lopovima...a ja cu gledati iz prikrajka...mahati neki stapicem...vitlati neke varalice...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

DJ17

Ti nasi potpisi ne vrede ni da potpisu ribolovci celog sveta  ako je korumpirani ministar tako odlucio tako ce bit... jer tu oni financijski nista ne gube... Mislim da definitivno trebamo radikalnije mere a sad nam je prilika(npr. da niko ne izvadi dozvolu 2021.) mogli smo ih i ucenit sa izmenom kartica o polozenom ribolovackom ispitu ali ok to je proslo ajmo dalje... ali kod nas je problem sto nismo slozni ima puno pecarosa ko "silure"(njegov prosli post) tipa ja nest znam sto vi ne znate ali vam ja nec nist rec i tako... tako nam nece bit bolje... silure nemoj zamerit samo kazem da ne treba nist cutit vec rec kako je...

šajzika

Prozivanje bilo koga nema smisla.
Svi znamo da se tamo krade, da se gleda kroz prste i ostalo.

Ako ribar pregradi stari dunav, pregradi kanale, necemo pecat ni mi nizvodno niti srbi preko.

Kopacki rit je nevjerojatno bogatstvo ribe i to treba sačuvati.
Audentes fortuna iuvat

DJ17

Ne kazem da treba nekog pljuvat preko foruma ili slicno, ali nervira me to "ja znam, al nije bitno" i te fore... ja gore ne pecam ali pecam na terenu Erdut-Dalj-Borovo di su ribari-lopovi i ne savesni pecarosi uglavnom sa Daljske krivine unistili sve moguce sto se unistit dalo... tako da sam nazalost naviko na pre jalovo pecanje... i sta god sam pokusu promenit u svom klubu u Dalju bilo je pa nemozemo mi to tako, znas ti ko je on, ovaj ima veze...bla,bla... zato smo tu di smo i naravno da u Dalju vise nikad necu izvadit dozvolu zbog takvih ljudu koji nemaju cilj sportski ribolov...

No

Citat: šajzika  u Prosinac 10, 2020, 17:13:34
Prozivanje bilo koga nema smisla.
Svi znamo da se tamo krade, da se gleda kroz prste i ostalo.

Ako ribar pregradi stari dunav, pregradi kanale, necemo pecat ni mi nizvodno niti srbi preko.

Kopacki rit je nevjerojatno bogatstvo ribe i to treba sačuvati.

Trebalo je sačuvati naftnu industriju, trebalo je sačuvati duhansku industriju, trebalo je sačuvati bankarsku industriju, Osiguravaluće kuće, trebalo je sačuvatri Telekom , Plivu, Pivovare... itd

Trebalo je...

Očito je, nakon sveopće pljačke, da to trebanje treba nas, obične ljude koji skromno shvaćaju sebe i stvarnost.
Očito je da trebamo shvatiti, kako su bijednici, za koje smo mislili da predstavljaju nas, predstavljaju  svoje i neke tuđe interese.

Očito je štošta
Kada ćemo se mi jasno očitovati?
To je pitanje za milijun dolara

šajzika

Mislim kolega da pitanje nas i nasih ribica je nevjerojatno minorna stvar u ovoj drzavi.
Trenutno covid i ekonomija, gubitak poslova na prvoj stranici, sve ostalo otom potom.

Npr
4560 ljudi zaraženo virusom, 70 ljudi umrlo, cjepivo ima nuspojave a pecarosi kukaju zbog par ribica
Audentes fortuna iuvat

No

Ribolovci i ribice jesu trenutno minorna stvar ali na prvoj stranici je oduvijek- kako da bijedniici bezeciraju zauzete pozicije zauvijek, bez obzira na cijenu koja prodaje sve, tlo pod nogama, mrtve i žive.

Zaraženi, umrli, nuspojave - manje - više
Njihova filozofija je sadržana u dvije rečenice
Jedna je - snađi se druže, a druga je - psi laju, karavane prolaze
Jednostavno da jednostavnije ne može

šajzika

Nazalost tako je. Uvijek ce biti puno vaznijih stvari a bit ce i onih stvari koje uzimaju fokus sa svega
Jednostavno stvar navike
Audentes fortuna iuvat