Cekati ili traziti?

Autor urtelja, Kolovoz 28, 2016, 10:28:08

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ibro dirka

Ista stvar jedno ljeto kod nas ispod cestovnog mosta, čim vobler uđe u sjenu udarac...samo što su sve bili sitni pa sam brzo odustao od mjesta...

joker

i kod mene su udarali sitni od 4,5kg na dalje :stripii: sve dok me nije prokuzilo par pedera snimili me i sve preorali sa velikim jig glavama i ostavili brdo lijana od spage i sad ga vise tamo nema valjd se plasi toga.a bilo idealno dolje granje i panjevi i taman vuces vobler tik iznad toga svega ali je morao biti odredeni vodostaj.
prije su zene kuhale kao moja mama a danas piju kao moj tata

urtelja

Citat: Mudri  u Kolovoz 30, 2016, 05:45:40
A da koristite crveno svjetlo ???

Koristim crveno svetlo, manje ga nervira, ali ga najcesce i to nervira, posebno po bistroj vodi. Sto je voda mutnija, manje je oprezan. Moje neko zapazanje...

Kugla

Nemam namjeru se nadmudrivati, pogotovo nakon ovoga što pišeš da lovim lignje, uspori malo lega ja nikoga nisam vrijeđao pa nemoj ni ti.
Kao što kaže susjed nekad mu smeta nekad ne, puno stvari utjeće na smuđa. Največeg smuđa sam ulovio u jutro i to kad se sunce debelo izašlo, i to na vobler raubavao je u pličaku kao po noći, eto i to je dokaz da nema pravila, no kako kažem svatko peca na svoj način, nisam ni ja rekao da svijetlim u vodu i lovim, ali da mu neko svjetlo koje se na trenutak omakne pa zasvijetli u vodu smeta to sigurno ne, ako je gladan i lovi na površini ne smeta mu ništa i ide na sve.

ibro dirka

Kugla nemoj se ti uvrijedit na svaku i nitko nije rekao da se smuđ ne lovi po danu...

mossi

Ibro  :notworthy: ja koji sam posvadjan sa noćmim pecanjem pre svega što ne vidim pa sam još i trapav.
Uživao sam u tvom opisu noćnog vobleraja.

:ok: :occasion14: :hi:

ibro dirka

Hvala mossi. Ponjelo me. Volim i uživam kad god mogu, čitam proučavam...bolest jednom riječju.

ps

Citat: ibro dirka  u Kolovoz 30, 2016, 07:22:02
Ista stvar jedno ljeto kod nas ispod cestovnog mosta, čim vobler uđe u sjenu udarac...samo što su sve bili sitni pa sam brzo odustao od mjesta...
Ispod toga mosta ga ja redovito dobivam na najsvijetlijem mjestu, 50m nizvodno kod šlepa lokacija za 5, a  cijelu noć možeš čitati novine kakvo je svijetlo, gdje gore lampe (kako je netko rekao) ništa mu to ne smeta.

maverick

Upravo sva ova iskustva ribolo smuđa čine zanimljivim...svako ima neko iskustvo i svatko misli da je u pravu...tako i treba....mada mislim da neke formule nema osim biti sto redovitiji na vodi ako obitelj..posao...zdravlje dopusta....obicno se provuce kod vecine nas recenica idi na vodu i kockice ce se same posloziti...nazalost ili na srecu upravo je tako...na vodi se dogodi nesto po nekom šablonu ali i puno toga van svih pravila. Ulovio sam porilično smudjeva..sto sitnih i podosta lijepih...i dan danas kad god ulovim smuđa...svaki put naučim nesto novo...da li o njemu...da li o varalici...da li o mjesto...da li o priboru...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

ibro dirka

Citat: ps  u Kolovoz 30, 2016, 19:17:06
Citat: ibro dirka  u Kolovoz 30, 2016, 07:22:02
Ispod toga mosta ga ja redovito dobivam na najsvijetlijem mjestu, 50m nizvodno kod šlepa lokacija za 5, a  cijelu noć možeš čitati novine kakvo je svijetlo, gdje gore lampe (kako je netko rekao) ništa mu to ne smeta.

Znam na koji potez misliš i opet kažem. Tamo ima stalno svijetla i navikne se. Nije isto kad pališ lampu i kad imaš stalno svijetlo...

Hudini

Moj mali doprinos. Dok sam radio u Luci, dvije dizalice rade rudaču iz vagona u baržu, reflektori gore, grajfer udara a ja između barže i obale ga hvatam. Toliko o svjetlu i buci. Što se tiće čekanja, na određenu vodu na terenu 20m duljine, tu šetam ako se može to smatrat čekanjem

mossi

Hudini, lepo je već rečeno da se ne mogu porediti mesta gde je STALNA buka i STALNO svetlo,
sa mestima gde je mir tišina, gde još nije kročila ljudska noga ..   :tongue3: :rofl2:

Evo primer ljudski:

Kad si sam u sobi mir tišina, svaka buka smeta, komarac -  muva i najmanji kvrc.
A kad si na kampovanju ti spavaš, a pored tebe muzika, graja, kartaju - cepaju drva.. ništa ne smeta.  :glasses9: :ok:  :uf:

Znači od mesta do mesta od situacije do situacije.

Luka podrazumeva neki pretovar, ili barem 100 dobrih pozicija za keder/grabljivicu.
Buka i svetlo su tada samo ambijent u kojem se lovi i klopa.

ibro dirka

Tako je mossi. Ista stvar kad usporediš čovjeka koji sa sela recimo preseli u grad. U početku dok se ne navikne na buku teško će zaspati a i obratno, gradski čovjek teško navikne na seosku tišinu...

Znam ga tražiti oko jednog kontra toka, ovisno o danu tu je negdje. Bliže, dalje, dublje, pliće. No taj dan kad sam došao na vodu bilo je dosta pecaroša i netko je glasno puštao glazbu, odmah sam rekao kolegi da danas ovdje ništa nećemo dobiti. Nakon sat vremena bacanja odlučim da se maknem skoro km dalje, našao sam na oko izgledno mjesto i dobio sam jednog kilaša na prvi zabac.

kockar

Ajde da dodam i ja neka zapazanja, istina je da su negde naviknuti na buku i svetlo, a istina je i da je svako preterivanje suvisno.

Ne znam jesu li mi smesniji ljudi koji se do mesta kotrljaju  kao ves masina sa dve cigle u bubnju i upaljenom centrifugom,
ili ljudi koji puze 15 minuta da predju 20 metara do vode i pritom paze da ne pomere proslogodisnju paucinu,
a jos nose i maskirnu uniformu i suncane naocare da odbljesak njihovih ociju ne uplasi smudja u mraku.

Preterivanje nikud ne vodi.

Sto se izuzetaka tice...ja sam svoj najludji vecernji ribolov na Dunavu (7 komada od 1 do 6+ kg) imao na mestu na kom nisam ni jednom zabacio dalje od 15 metara od obale, glavom od 10 grama, gde nocu nema nikakvog svetla sem zvezda,
a danju na godisnjem nivou ljudi bude do 15 dana godisnje, znaci teski mir...e sad na pocetku tog ribolova je drugar zalozio vatru u kamenjaru gde ne treba....i kamenje je pucalo narednih dva sata....a sa padanjem mraka, jato je prislo kao da nema nikog,
Na pocetku nas je bilo petorica...niti smo bili tihi niti smo bili u konstantnom mraku. Ok bio je ludi dan, tj. vece, ali da je apsolutni mir i mrak pravilo, to vece, a i mnoga druga se nikada ne bi desila.

Sto se dileme potraga ili cekanje tice, danju vise trazim, nocu vise cekam. Shodno nekoj slici o ponasanju, aktivnosti i kretanju smudja to mi je najlogicnije. Uz dodatak da nocu nikad ne pecam na mestima koja nisam detaljno osmotrio i proucio za dana.
Najbolje je biti bogat i zdrav, jer ako si siromasan, dzaba ti sto si bolestan!
www.riboteka.rs

dac

Potpisujem....   :notworthy:     :icon_thumright:
Interesantno, koliko se ljudi vole "usporđivati" s ribama, kao da imaju "ista" staništa i "razmišljanja".... :dontknow: