Cekati ili traziti?

Autor urtelja, Kolovoz 28, 2016, 10:28:08

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

urtelja

Pecam na jednoj maloj i prilicno dosadnoj reci, mada smudjevi 4+ s jeseni nisu previse retki, shodno da je reka 60m sirine. Najvecim delom toka je kao kada u glini sa gde po kojom granom u vodi, medjutim i to pre ili kasnije reka iznese i ostavi prosto nista. Nasao sam da su dobra mesta gde iz krivine prelazi u ravan tok i limani, kao i neke pozicije gde se potoci ulivaju. Medjutim, postoji jedan problem. Za dana je reka bunar. Cesto se ni bucov ne javlja. Keder, odnosno sitna riba na povrsini, je najcesce 2-4cm. Pravih kedera maltene nema. S dolaskom noci se ponekad sve promeni. Krene akcija i to najcesce u prvi mrak. Ponekad su to coktanja smudja, a ponekad patroliranje i razvaljivanje soma i bucova. Naravno, dosta je do dana i godine.

E sad, o cem se radi. Do sad sam najcesce imao uspeha ako se parkiram po sata pre mraka i jigam (najcesce bezuspesno) do prvog mraka, a onda se ili desi ili ne desi. Nesto malo lepih smudjeva sam upecao u zivotu i sve se desilo cekanjem, odnosno stvorim sebi sliku u glavi tu ce biti veliki smudj i stvarno on dodje, ali posle dosta veceri pusenja. Sto bi reko moj jaran, pecanje se svodi na cistu verovatnocu  :stripii: . Ponekad sam probao da ih trazim nocu, ali, sem sto je teski alpinizam menjati mesta na ovoj reci i danju a kamoli nocu, nikad mi to nije urodilo plodom. Nekako mislim da ga na maloj reci kad je uz samu obalu svaki put oteram dolaskom na poziciju.

S jedne strane, bilo bi lepo cuti iskustva ljudi koji pecaju na slicnim terenima, a kontam da Drava ima takvih delova i ribolovaca. S druge, ne bi bilo lose cuti svaciju stranu pricu o tome "cekati ili traziti", posebno kad se radi o kvalitetu, a ne kvantitetu.

Dakle sta, vi kazete, da velikog smudja cekamo ili trazimo?

maverick

A probaš odvojiti zimsko jesenska pecanja od ljetnjih. Ljeti takve rijeke kao i dijelove Drave su dosta teski za varaličarenje...vise uspjeha i konstantnosti bi imao prirodnim mamcima....Ali ajd da ti ja dam moj način koji je "najprostiji"...Znači imam informaciju od samog sebe di se da uloviti recimo u noćnom cugu ili na vobler ili na gumu......znači da predpostavljam da tu dolazi i sad ga krecem traziti i tokom dana....Nije ni on riba koja ce putovati deset kilometara na večeru...tako da krecem od mjesta javljanja trazeci prve ozbiljne prepreke , panjeve ...prijelaze gdje bi se mogao zadrzavati tokom dana ili noci prije nego krene u neki ozbiljniji lov...S tim da ako se krecem nizvodno od nekog kanala....vecu pozornost pri potrazi dam na udaljenost od obale prema sredini rijeke nego na recimo jesam li pročešljao kilometar ispod....
Takve rijeke nemaju ni neku extra dubinu niti protok i dobar dio dobavis s 30 grama i tu prevare na umjetnu varalicu tokom dana ne moraju bas uvijek biti produktivne....zato pri istrazivanje počesto koristim kedera na jig udici da bih to istrazio sa sto vise sigurnosti....i kad se zbrojis...krvav je to posao za dvije pozicije ispod mjesta gdje svi stanu pa ubrzo i to za sta si se mučio bude provaljeno  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

ibro dirka

Ja nekad čekam a nekad tražim. U zadnje vrijeme sam si našao par izglednih pozicija gdje znam da ga uvijek ima i tamo ga znam čekati ali ako mi nešto govori da će to biti teže izvedivo onda se šetam. Čekat ću ako nema nekih većih promjena vodostaja ili ako nije vikend pa nema onih lignjolovaca što pecaju smuđeve na lampu ili ako je prevelika buka iz nekih razloga...

urtelja

Od letnjeg pecanja sam odustao. Kao sto si rekao, krvav posao, malo rezultata i, sem na dunavu, nemam onaj ludacki poriv da sam svaki dan na vodi. Zato, ajde da ogranicimo na jesenja pecanja, tad sam jedino nesto i lovio. Probavao sam preko dana, i oblacno, i novebar i decembar ali ne vredi. Tek kad zadje sunce i ono belo vece, tek tad se parkiraju. Sumnjam i ja da su oni daleko od te pozicije, ima tu i ponekih panjica, ali dok se ne parkira uz obalu kao da spava i da ga bas zabole za hranu. Ma teska suprotnost u odnosu na Dunav. Sto se tice prelaza, nema toga, sem poneki odsek uz samu obalu. Prava kada.

Zato i jeste pitanje, menjati mesta po mraku dok trazis uz obalu ili ne? Ima li iko vajde od trazenja nocu? Ebena je to rabota, pa je lepo cuti tudja iskustva, da mislim da sam manje lud.

rj

traženje noću ...hmmmm....
nikakav problem uz nekoliko uvjeta
1.poznavanje obale
2. poznavanje "mikrolokacije" kojoj prilazim
dok me  držalo voblerisanje i noćni ribolov redovito sam mjenjao pozicije za dana sam dolazio "snimio" poziciju , pravio si prostor ...u noć ćamac sam ostavljao bar 50m od prve pozicije , izlazio na obalu i prilazio poziciji NO1 ....pola sata max. pa šetnja do pozicije NO2....NO3...NO4.. pa se vraćao na NO1 ...tako sam ulazio i u tajming, simptomatično je bilo da su NO1 i NO2 davale kapitalne smuđeve ...inače cjeli potez je bio oko cc 1km
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

urtelja

Hvala RJ, to mi je trebalo. Imam neku predrasudu da ih sa svakim silaskom do vode oteram, to mi je najveci problem. Naime, na svakom mestu treba sici jer je obala prilicno strma i cesto bez stepenica. Tesko je to uraditi bez lampe, a nikako bez malo vibracija. Ali posle ovih saveta, videcu da napravim prilaze na tih 4-5 lokacija.

ibro dirka

Nekada ne smetaju vibracije. Evo neki dan kad sam dobio jednog lijepog od 3 kg jedan čiko je na dužinu štapa šetao voblerom po obali i dobio jednog od 2 kg...ja se većinom šuljam ako kasnim ali ako je obala nezgodna. Kad dođem znam prvih pola sata samo sjedit i čekat da opet počnu raubi jer kad napravim buke i još uz to posvijetlim sve stane...

Kugla

Ibro malo je van teme ali moram vezano za to tvoje svijetlo, u subotu u Almašu kod samog pristaništa svijetle sa obale sve one lampe voda osvjetljena kao na igralištu i čovjek do mene klepi smuđa cca 2 kg, toliko o svjetlu, više mu smeta buka sa obale udaranje po kamenu i sl.

No

Svjetlo ne smeta tamo gdje je uobičajeno, al vjerojatno smeta tamo gdje nije svaku noć prisutno.  Ribe su kao i ljudi. Na svašta se naviknu a i svašta ih poplaši i svaka novost na prvu izaziva nepovjerenje.   :dontknow:

urtelja

Hvala ibro na podeljenom iskustvu. Imam slican utisak. Kao da je bolje da sednes i pauziras nakon menjanja mesta.

Sto se tice paljenja svetla, to ni za zivu glavu. Kod mene u tanku kad im upalim svetlo svi popizde da iskoce napolje. A ni to stalno svetlo mi ne odaje najbolji utisak. U bg se jedino nocu love sve vrste riba, jer je cela noc kao jutro od silnih svetala. I retko kad cujes coktanje smudja. Sem kad odes u neke retke neosvetljene delove, gde se sve menja i redovno izlazi nocu na povrsinu. Na osvetljenom mestu mahom ostaje dole...

ibro dirka

Smeta njemu i buka i svijetlo...buka više nego svijetlo ali nema veze svatko ima svoje viđenje ribolova. Ja znam da češće lovim kad se bolje mogu prikrit i stišat nego obrnuto a ti pecaj lignje...nesmeta mu svijetlo na tom mjestu gdje vas obasjavaju reflektori iza leđa. Znam točno gdje si bio i gdje ga je on dobio...probaj svijetlit negdje gdje nema svijetla pa češ vidjet kako češ se nalovit. Kad tražiš mjesto, svijetliš li u vodu kad dođeš ili gledaš da što manje svijetliš i da ne staneš slučajno na kakvu grančicu? Ja sam primjetio da je svaka riba plašljiva na nagle promijene svijetlosti i zvuka...znači, čujem raub malo dalje od sebe, nemogu bacit voblera odavdje tamo i moram prići puno bliže, ne palim svijetlo ili ako upalim svijetlim daleko od vode, prišuljam se i na nekoj udaljenosti kad donekle snimim prilaz odakle planiram da zabacim, gasim svijetlo i čekam da mi se oko privikne na mrak. Udarni vobleri i koja guma na laganoj glavi su mi u đepu za što bržu izmjenu, prilazim mjestu metar po minuti, tu je, još uvijek cmokče na 3 metra vidim zbog blage mjesečine gdje radi. Izbacujem shad rapa onako iz ruke i puštam da ga voda ponese iza da mi fino proradi dok stigne blizu mjesta rauba. Dovoljno sam ga pustio i fino je zatitrao kad se struna zategnula. Krenem ga lagano privlačit jer mu sama voda već dovoljan rad daje. Sve je idealno samo ga treba povući kojih 5 metara da dođe na mjesto...u to čujem da netko dolazi, vidim lampu, svijetli na sve strane. Primjetivši mene usporava ali uperenim svijetlom prema meni. Prilazi polako a ja mu mašem rukom da ugasi bateriju. Prišao je na metar do mene i ja mu šapčem da gasi hebenu bateriju i on kaže ma nema to veze. Pogleda prema vodi i produži. U to staje raub, kederi divljaju po vodi i ja osta ljut i prazne torbe...čekao sam raub još sat vremena provukao par voblera ali nema više zube...

jednom zgodom sam tako sjedio na bentu u Aljmašu i vukao voblera. Stanem zapalit i ugasit žeđ. Vidim ga di je. Stoji ispred stepenica i lagano vijuga repom da se održi na mjestu. Tu je već 10-15 minuta i neće na originala. Ajd da zapalim pa mjenjam vobler. Čim sam zapalio vidim kako se majstor pokrene i ode...jako puno takvih situacija sam imao.

Riba po dolasku počinje da radi. Taman sam stigao...namjestim se bacim i laaaaaaaagano do obale. Trk. Kontra prazno. Vadim voblera i vidim zube na leđima. Nema veze doći će drugi. Sjednem, zapalim i brojim vrijeme između raubova jednog krupnijeg komada...tu je samo mu trebam potrefit tajming. Ima razmak oko minutu i pol između dva rauba. Taman da pustim voblera jedno deset metara niže kad pa pričekam pola minute od prvog rauba i za minutu je drugi raub moj. Majstor prolazi po bentu sa upaljenom baterijom bentom iznad mene. Kako je prošao, razmak između rauba je porastao na pola sata...

Slučajnost? Nebih rekao. Prije će biti da ti loviš na mjestima gdje ima puno svijetla i po mraku pa ribi ne smeta u toj mjeri...

maverick

Nekad smeta , nekad ne...ali trudim se da ne radim nisto sto bi moglo smetati...isto tako sto krupniji...sve je oprezniji...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

ibro dirka

Potpisujem. Ovih malih ko dlan ima uz obalu i ne smeta im skoro ništa...ali malo veći je već druga priča...

Mudri

A da koristite crveno svjetlo ???

joker

kod mene oko mosta su lampe i navikao je na buku i svjetlost ali ne ceka tam gdje lampa tuce vec je uvijek u nekoj sjeni i tu ceka.npr sjena od mosta tu se pretezno majstor parkira i ceka.to sam skuzio.samo nek je blai prelaz svjetlosti
prije su zene kuhale kao moja mama a danas piju kao moj tata