Potrošnja vašeg ljubimca

Autor mossi, Siječanj 02, 2013, 19:14:30

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Batica

Ali pri 5500ob trosi 15l. Nije to za svakodnevno pecanje.

mossi

Pa ne teraš ga preko 4500, osim ako nije neka drama!

Batica

Kupis bmw i ne vozis ga preko 120km/h.
Nema nista od toga.
Kod mene u marini svi koji voze honde 50ks pecaju na 2-3km od marine i nose gorivo u malim kanticama do 5l. Jer cim krene dalje da peca nema tu 1/2gasa.
Druga stvar, svi plasticni camci sa motorima od 40-50ks su u stanju raspada, rastimovali su se kao babini zubi. Comander sa hondom 50ks komanda tabla, cela se raznitovala, zadnje komore...gde god je spajanj ili nitovan rastavio se. Skoro svi big foot sa motorima od 40-50ks su popucali na 1/3 duzine camca. Ja ne znam da li je neki ostao citav. Kod mene u Visinjici ima pet marina i svuda ista prica. Vlasnici mi pricaju. To je strasno.
Moras da imas camac za 40-50ks. Alu camac sa 3mm lima ili dobar plastikaner. Veruj mi, inace bacas pare.
Masher, super ide ali mali talasi camac kao da vozis kao po balvanima, bubrezi odpadaju i dolazi do odlepljivanja, big foot isto. Mali talasi 15-20cm, za dve hodine ode camac.

maverick

yamaha 25 ks kao mossijeva, na sharku...na 5500 trosim nesto sino ispod 7 litara, na 4300 trosim nesto sitno od 5 litrara....na krajnjim obrtajima brzina od 44 do 47 u ekonomiku na 4300 idem oko 36-38 ovisno o brzini vode....do dunava i nazad razlika u full gasu i ekonomiku je zanemariva u potrosnji. Kolega ima ima 40 ks i potrosi na tu relaciju od 80 km litru vise od mene...a ne guli motor kao ja. Neki dan smo na gliseru tetirali yamahu 100 ks 4t....s obzirom na nepunih 80 km/h u maximumu i nekih 55 u ekonomiku potrosi na istoj relaciji 2-3 litre više of mene..To je priča i kao s velikim urcem...bolje da ga stavim pola neg da fali  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Batica

Ma najbolje 250ks vozis na 1500 obrtaja
To 2-3l je minimalna razlika u potrosnji. A neko ko ima 100h godisnje je 450€, samo razlika u gorivu.
Ja sam prosle godine ima 126h.

Dr.Motte

Citat: mossi  u Svibanj 25, 2015, 16:34:57
Danas malo vrtim po sajtu koji ima lepo napravljen test potrošnje nekih malo većih motora 25+ a po broju obrtaja.

http://www.boat-fuel-economy.com/honda-outboard-fuel-consumption-liters

I moram da priznam da sam prijatno zatečen potrošnjom HONDE BF 50 na 4000 obrtaja tj ekvivalentu od 35-37hp

Po njima ispadne da bih imao brzinu od skoro 40km/h i trošio 6L benzina.
A trenutno sa Yamahom F25 i 5200 obrtaja imam potrošnju preko 8L i brzina je oko 35km/h.

Vrlo si blizu istini. Ovaj Hondin kalkulator je dosta točan. Ja imam bf 50 na al čamcu od 6m i potrošnja je oko 6.5 - 7l na 4000 okretaja. Brzina je ravno 40 km/h na 4000, na 4500 je 45. Max je 57 i onda jest potrošnja blizu 15l.
U početku jest bilo kako Maverick kaže, stalno po gasu ali to brzo prođe. Sada vozim na 4000-4500. Motor radi bez napora i može trajati na taj način 100 godina :)
Navikneš voziti na 4000 jer je i 40 km/h već dosta i možeš stići svuda dosta brzo a i 15 km/h na sat brže nije neka ludnica ali jest u potrošnji. Većina ljudi ide jedva 30 - 35 km/h a nama nije dosta ni 40 na 4000 :)   

mossi

Hvala Batice, Maverick i pogotovo Dr.Motte!

Batice ja imam alu čamac od 3mm i težak kao tenkić.
142 u tabanu gore 190, dužina 5.5m
To je skoro pa duplo veći čamac od Maverickovog, a duplo veći od svih plastikanera jogurt ambalaže.

I maverick i Dr. Motte su poslednjim postom potvridili da u gliserskom režimu, do 4500 obrtaja 50hp troši manje ili max isto na čamcu od 500-700kg.
Sa rezervom snage i brzine za zlu ne trebalo.

Ono što može 25hp je mnogo manja potrošnja u deplasmanskom modu do 2200 obrtaja tj do 13-14km/h. Tu je potrošnja oko 1-1,5L i tu 50 hp ne može prići.

Činjenica je da jogurt ambalaža ne može izdržati vibracije koje proizvodi motor od 50hp, ipak je to zver!

A činjenica je i da 50hp u samom startu košta duplo para.
E sad.. svremena na vreme ... bude i koja parica viška... pa ako nemaš u šta možeš kupiti nov motor.
Ali barem da znaš ZAŠTO!

A ja bih baš voleo da poguram moju VARALICU II sa 50hp jednog dana!  :icon_thumright:

:hi:

Batica

Ja bih voleo, Djena ship i jedno 50-60ks. Da sam miran narednih 10god. Ali sve skupa 10 000€ puno

maverick

Da se ne zavaravamo sta moze a sta ne, ja sam na sharku ima selvu 50 ks...koja na 4000 je trosila 11 litara....isao sam nevidjeno brzo i tad sam u fulu nevidjeno i trosio  :stripii: ubijala su me premjestanja i izglisiravanja kad sam isao u visoke obrtaje . Zamjenio sam taj motorin jer me ubijalo nosanje kanistera goriva a ne sama potrosnja  :stripii:
Sad na dunav odlazim 10-15 puta godisnje na tri dana i to ni ne osjetim....na Dravi sam stalno u čamcu i izvadio sam veliki kanister i stavio mali od 12 litara jer mi traje cijeli mjesec....odem uzvodno par kilometara i nocu se vracam na 1500 okretaja..
Mada jednostavno i s godinama se mijenjaju priorteti u zivotu....nisam vise tako nabrijan na pecanje kao prije...nikamo ne zurim sve radim opustenije...sporije...i recimo da puno više uzivam....ali uvijek je tu neka buba o vecem plovilu o vecem motoru...tko zna...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

DIDAPATAK

..ima li tko iskustva ili makar podatke o potrošnji Tohija 18/4t..2006g  :mt1032:
.. :baba:

DIDAPATAK

..prva stvar što ću nabaviti - obrtomjer..nemam uho ni iskustva..
..i testiranje.. :red_indian::baba: posada a Šajzika će glumiti dodatnu opemu  :stripii:
..testiranje s obrtomjerom i GPS..pa ću naći neki režim vožnje koji zadovoljava  :icon_thumright:
.. :baba:

šajzika

Mislim ,bit ce ti onako kak sam ti rekao od 5 do 6 s tim da ces uspjet postici odredjenu brzinu na pol gasa i nakon toga nece biti smisla davat gas jer ce motor vise trosit, derat se a ici ce kilometar dva bolje tj brze.
Kad potrosis dva tri tanka sve ces shvatit sam od sebe. Hebo  gps i ostalo
Max 20km na sat
Audentes fortuna iuvat

ixion

Svi se pitamo koliko potrose motori a u stvari najmanje novaca ode na benzin. Barem nas 70%.

šajzika

Kako to mislis?
Kod mene je situacija da sam potrosio u godinu dana 50 posto vrijednosti motora na benzin a neidem cesto.
Audentes fortuna iuvat

ixion

Klopa,pivo,cigarete,autan pa uvijek izgubis nesto od voblera ili tvistera.