Potrošnja vašeg ljubimca

Autor mossi, Siječanj 02, 2013, 19:14:30

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

silure

Ne uplicem se previse u ovu temu...ali moja stara baka od 25 2t napravi 60km sa 18L moze i manje... gura vrlo tesko plovilo od oko 400kg s motorom i opremom i jos 2 covijeka cca 200kg...znaci 600kg..u prosijeku mi motor trosi 10L i to je mala jako potrosnja za ovo navedeno...koliko sam skuzio bitno je uskladiti elisu...i imati idealnu sirinu i duzinu camca za isti motor...ja vozim na 3/4gasa i full...i mene cudi kako neke druge novije yamahe 2t iste konjaze trose puno vise..vjerojatno se nesto ne poklapa...ili da 4t trose ne bas duplo manje na slicnim opterecenim plovilima...skuzio sam da 4t i 2t ispod 40-50 ks netreba usporedjivati...sve dok nema ustede po satu makar 7-10 L i naravno ovdje igra veliku ulogu provedeni sati na vodi razlika npr mena sa 60-100sati godisnje i npr mawericka sa 400 sati

mossi

Sve što si rekao je OK, ali tvoj je čamac 15 dana u vodi i to na jesen.
Kad bude bio od proleća pa celo leto kad je Dunav 24C plus parking u rukavcu.
Pa kad se navataju algice potrošnja i ekonomija će vrlo brzo da se pokažu u najgorem svetlu.

Meni je dovoljno da ne odem do marine apatin 2 nedelje, od kad spustim čamac GANC nov antialgin i da imam odmah +10% potrošnju!  :BangHead:
:red_indian: koji drži čamac u tekućoj vodi i ima 2-3 dnevna izlaska na vodu .. druga je to priča.  :icon_thumright:

Ervin

@silure
U pravu si da nema neke preterano značajne razlike za 4t i 2t motore sa manje konja, ali neka računica ipak može da se izvuče.
Ja sam nedavno prešao sa 2t na 4t pre svega jer sam se već pomalo bojao za staru 2t Yamahu, u poslednje vreme smo se puno vozili, a Yamaha više nije u formi u kojoj je nekada bila.

Što se potrošnje tiče Yamaha 9.9 2t mi je na Dunasu, sa dve osobe i dosta opreme trošila oko 7-8 litara, dok Honda 15 4t troši oko 4 litre. Tokom naše klasične pecaroške ture pređemo uvek barem 15 km, a najčešće ne više od 17 km. Gorivo uvek nosim u kanistru od 10 litara i to mi je sa 2t motorom bilo dovoljno za 2 pecanja, a za treće sam  morao dopunjavati. Sa Hondom tek kod četvrtog pecanja moram da dopunjavam gorivo.
E sad računaj da ja sa kolegom idem dva tri puta nedeljno, pa na kraju i nije to tako mala ušteda! Naravno tu se mora uračunati i servis 4t motora i ulje za 2t, ali i pored toga je 4t ekonomičniji.
Jedino na brzini nisam puno dobio, samo malko je brža Honda iako ima 5 konja više.

silure

Jeste meni 15 dana camac u vodi...no to nema veze isti camac vozim trecu godinu...nemoram puno racunati na dodatnih 50 kg kabine razliku od prije...prije sam imao i vise opreme od arnjeva do cerade satora itd...ali ostina je da kada dodju alge performanse se mijenjaju...i to dosta dok i potrosnja no u potrosnji nisam osijetio neku veliku razliku...iako postoji...stp se vise osijeca sa dodatnim covijekom....ovo sto sam naveo sam navodio za prijasnje stanje...sada za vikend opet 60 km i sve isto ostalo kao prije...no znam da ce se stalje promijeniti za nekoliko mjeseci kada dodju alge pa tu je kabina i naravno kabina losija aerodinamika...bit ce sigirno puno losije....to stoji

maverick

Matematika je uvijek bila jednostavna. Do 100 radnih sati 2t...preko obvezno 4t. Mada svatko po mogucnostima i naravno poteebama. Dati 6000-7000 eura za motor a voziti ga godisnje 20-30 sati je bespotrebno...ali biti strastveni pecaros i provesti cijelo ljeto s obitelj na vodi je besmislica s vecim 2t motorom
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

ibro dirka

Evo stari je nedavno pazario novi suzuki 4t 20 konja i zadovoljan je...jedino kaže troši mu više nego tomos 18...ali ne zbog same potrošnje nego se sad puno puno više vozi a potrošnja oko 4-5 litara na sat, natovaren sa Orašjem...

Ervin

Citat: maverick  u Rujan 11, 2015, 11:37:48
Do 100 radnih sati 2t...preko obvezno 4t. Mada svatko po mogucnostima i naravno poteebama.

Tom računicom sam se i ja vodio kad sam odlučio da menjam motor, ali jednostavno nisam mogao da nađem 2t u dobrom stanju za normalne novce. Jer kad se uporedi koliko više platiš 4t mašinu, trebaju ti silne godine da to nadoknadiš uštedama u gorivu. Ali pošto sam graničan slučaj i broj radnih sati mi je blizu 100 godišnje, što je taman jedan servisni interval za 4t Hondu, isplatilo mi se da je uzmem...

maverick

Tom računicom bi se trebalo voditi , ustvari vodilo se kod kupnje novih motora...kod kupnje polovnih...ta granica je puno puno manja...odnosno manji broj radnih sati tokom godine
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

šajzika

:ok: sad je jasnije
kako god matematicki okrecem ta cifra od 100 sati mi je nevjerojatno velika

kod mene vec na 30 do 40 sati vidim da bi bila poveca usteda da imam 4t motor 
Audentes fortuna iuvat

rj

Citat: Ervin  u Rujan 11, 2015, 20:55:59
Citat: maverick  u Rujan 11, 2015, 11:37:48
Do 100 radnih sati 2t...preko obvezno 4t. Mada svatko po mogucnostima i naravno poteebama.

Tom računicom sam se i ja vodio kad sam odlučio da menjam motor, ali jednostavno nisam mogao da nađem 2t u dobrom stanju za normalne novce. Jer kad se uporedio koliko više platiš 4t mašinu, trebaju ti silne godine da to nadoknadiš uštedama u gorivu. Ali pošto sam graničan slučaj i broj radnih sati mi je blizu 100 godišnje, što je taman jedan servisni interval za 4t Hondu, isplatilo mi se da je uzmem...

pošto si kupio polovan motor servis sam napraviš litra ulja 7e filter isto toliko i pići
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

Ervin

@šajzika
Hebga, nije isto američki i japanski 2t.  :toothy9:
Amerima nikada nije bila bitna potrošnja, ipak su oni naftaška nacija.

@rj
U pravu si. Sledeće proleće moguće da se osmelim...

šajzika

pa ervine kad vec spominjes, moj johnson je 1999god i ista je potrosnja kao i kod yamahe 2t  :hi:
nije ono staro predpotono djubre iz 70 i neke
Audentes fortuna iuvat

Ervin

Ma znam tačno kog Džonija imaš, između ostalog i taj model mi je bio jedna od mogućnosti za zamenu umesto stare Yamahe, ali ni takav motor nisam uspeo da nađem u dobrom stanju.  On je super izdržljiv i pouzdan, ali guta ko stara Yamaha! Origin serija 2t Yamahe, koja je vršnjak sa tvojim Džonijem, ipak malo manje troši od njega, a tek nju je skoro nemoguće kupiti u današnje vreme...

šajzika

:stripii: :stripii: :stripii: :stripii: :stripii: :stripii:
ovo je sad porazavajuce, popljuvo mi motor  :stripii: :stripii: :stripii:   :vrag:
15ks trosi 7,5l na sat to je ona carobna racunica konjska snaga podjeljena s dva  :glasses9:

ovo ostalo sto si napisao si u pravu , izdrzljiv i pouzdan , pravi motor  :icon_thumright:
Audentes fortuna iuvat

Ervin

Ma daaaj, ne pljujem ja po tvom motoru, kažem ti da mi je bio jedan od kandidata za zamenu. :occasion14:
Pljujem po američkoj filozofiji... :takoje: