Problem rijeke Drave

Autor maverick, Siječanj 07, 2013, 16:33:24

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

nikolas

Jata bijele ribe putuju tjednima dok ne dođu do pozicije za mrijest,a nerijetko ih prate som,smuđ,mladica itd... Onda vecina ostaje krot ljeto u blizini mjesta gdje se mrijestila i tu se hrani,da bi opet pred zimu otisla u neke dublje vode,gdje timuje itd.....

maverick

Susjed, pogledaj zimske ulove smuđa na nasim terenima, pogledaj ulove madjara...ova migracija nije potraga za hranom vec povratak na mjesta gdje se mrijesti...
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Kugla

Ja samo kažem da sam čitao negdje na netu, ako budem pronašao budem to okačio, da su obilješili nekoliko smuđeva i pratili njihovo kretanje i da su najdalje migracije tog smuđa zabilježili 45 km, malo mi je nevjerojatno da smuđ iz Dunava ode gore do Varaždina i obratno, opet kažem ako je drugačije i ako sam ja u krivu, isprika

maverick

Nemas se sta ispricavati  :ok: diskutiramo...ali poprilicno sam siguran jer ovi zimski ulovi na Dravi su samo posljedica zimske migracije...isto tako sam siguran da tokom ljeta nema toliko velikih jedinki u Dravi
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

Kugla

Ma naravno zato i postoji forum da diskutiramo, da nema tih velikih matica u Dravi preko ljeta ili ih ima znatno manje, to je istina, ali mislim da ako eć nekuda idu onda odu u Dunav, a ne do Varaždina 200 i kusur kilometara, no kako god činjenica je da migrira i da podosta puta ne kužim gdje je i zašto nije tamo gdje je bio prije par dana

nikolas

Možda su baš obilježili ove ljenije koji ne vole putovat  :stripii:

Rap

Ovisi da li su bilježili na prvom ili sto pedeset prvom kilometru  :icon_biggrin:

Kugla

Eto čovjek pokuša o nečemu diskutirati i saznati što je točno a Vas dva se sprdate, najbolje da pišete u temi  smiješni i .........
Dajte mi jedan argument da smuđ migrira 300 km, ja u to ne vjerujem dok mi ne argumentirate

maverick

Tema je problem rijeke Drave a ne migracija smudja  :ok:

pajdo77

Problem rijeke Drave je čovjek. Prilagodili smo je nama umjesto da smo se mi prilagodili njoj. :hi:

Blinkeras Međimurje

Vi ste se uhvatili baš smuđa .Ja vjerujem da putuje i on do nas.Siguran sam recimo za podusta.Kad dođu sad na proljeće podusti cijela jata kod nas na mrijest točno se vidi razlika među njima.Neki su bijeli ja mislim da su to oni koji prezime kod nas jer takvi se i love cijele godine a ima puno i žutih zlatnih nekako tamnih koji se mogu vidjeti samo sad na proljeće a oni poslije nestanu i ostanu samo ovi bijeli pa ja vjerujem da su ovi zlatni iz Dunava.Pa recimo som .Po ljeti ga ima ko blata pa da sav taj som ovdje kod nas negdje zimuje vjerujem da bi stari znalci to nanjusili i da bi se somovi lovili samo tako cijele zime,ali oni se vraćaju nazad odkud su na proljeće došli na mrijest možda ,a možda su pratili ove poduste i bijelu ribu.Sigurno da nešto i kod nas prezimi ,ali ne sve.Ja sam to sebi u glavi tako protumačio ,a sad ko bi znao kako je to.

ibro dirka

Citat: Kugla link=topic=507.msgd127758#msg127758 date=1456434971
Eto čovjek pokuša o nečemu diskutirati i saznati što je točno a Vas dva se sprdate, najbolje da pišete u temi  smiješni i .........
Dajte mi jedan argument da smuđ migrira 300 km, ja u to ne vjerujem dok mi ne argumentirate

Kugla dragi. Upecali smuđa, označili ga i pustili, sutra ga čovjek uhvatio ( znači u roku 24 sata ) 75 km dalje i javio im se, znači u jednom danu 75 km zašto ti 300 km ne ide u glavu ne znam...

Problem rijeke Drave je plićak i gomila pijeska koja ju čini sve plićom i sve većom tepsijom...

Blinkeras Međimurje

Da to je veliki problem što je sve pliče .Neznam možda je i to posljedica hidrocentrala ,jer kako čujemo po pričama starijih ribolovaca nekad prije izgradnje centrala normalan vodostaj je bio viši možda i za metar nego što je sad.U nekim rukavcima u kojima se nekad lijepo lovila riba kroz cijelu godinu sada skoro da nema vode .sjećam se baš jednog rukavca na muri gdje se mrijestila diverika.Bio sam još klinac ali sjećam se kakve su to ribe bile i bilo ih je na stotine .A sad je taj rukavac bez vode kad je vodostaj u normali

ibro dirka

To je samo jedan od rukavaca toga je bilo prije sigurno puno više nego danas ali naći će voda svoj put s vremenom i napraviti rukavce opet, samo problem je čovjek, netko je rekao, negdje sam čitao možda i ovdje na forumu prirodi treba 20 godina da se obnovi kao da ništa nije bilo, znači treba samo neke sitnice oko zagađenja i krivolova zaustavit na 20 godina i mi smo na konju...

Blinkeras Međimurje

Da trebalo bi sigurno 20 godina da čovjek ne dira ništa i priroda bi se opet obnovila ,ali nažalost to je nemoguće .na obale se stavlja kamenje da rijeka ne trga obalu što nije loše za ljude koji nisu ribolovci ,ali za nas je to katastrofa jer se zatvaraju s kamenjem ti rukavci koji su jako bitni za ribu.Ima tu problema jako puno ,a svaki problem je napravio čovjek i što je najgore ne staje.