BOŽIĆ

Autor No, Prosinac 20, 2017, 21:55:44

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

No

Božić

Čudesna su dijela Božija.

Čudesnim bojama je ofarban vodomar,čudesno se voda iz tla popne na vrh drveta,čudesno je nebo i oblaci,čudesni su plodovi i obronci,mora i potoci.

Čudesa su na sve strane gdje god pogledam.

Čudesna je i ljudska civilizacija.
Zadivljujuće je gledati ljudska dijela,izume i ponuđena riješenja raznih životnih problema. Čovijek ne može a da ne izrazi divljenje prema svim tim uspravnim  ljudima koji hodaju zemljom kao i prema onima koji su hodali zemljom i onima kojih već odavno nema.

Obično je vrijeme test koji polažu sve misli,sva dijela,sva nastojanja.

Autori čija dijela vrijeme ne pregazi,strše nad površinom mora kao otoci.

S nama su njihove riječi ,njihova djela,njihovi izumi. Stoje kao svijetionici na riječnim zavojima ,svijetle kao semafori na raskršćima života.

Nažalost uz svu tu čudesnu ljepotu tu je s nama i naša tamna strana.

U ovih 2017 prebrojanih godina hodalo je zemljom između 100 i 150 milijardi ljudi. Brusile su se ljudske duše i sudbine. Dodirivale su se i uništavale. Plodile su se i razmnožavale.

Od svih tih sudbina jedna je svijetla,najsvijetlija i u isto vrijeme tragična.
Duša je to sveta i magična.

Od dolaska njenog broje se godine.

U doba to nije bilo televizije,fejsbuka ni radija. Bila je to duša koja je izdržala test vremena.

Svijetlost tog svijetionika i danas sja.

Mnogi su u ona davna vremena, ne pokušavši ga razumijeti, iz sveg grla urlali, razapni ga.

Mnogi i danas,nakon svog tog vremena,bez razmišljanja, razapinju ga na milijun načina.

Unatoč svemu Božić je tu.

Dijete u nama daje nam šansu za iskrenu ljubav,radost,život dostojan čovijeka.

Svaki put kad zatajimo to dijete ,svaki put kad pognemo glavu pred nepravdom,svaki put kad pokleknemo pred masom koja urla razapni ga,pristajemo na strah od života,na mrak i lutanja.

Jednom prilikom smo jedan moj prijatelj i ja boraveći kraj rijeke Save, hodali prema mjestu gdje sam mu  trebao pokazati kako se varalicom lovi  Bucov, temperamentna i zanimljiva riba.

Dok smo hodali,on se zatepe na nekakav panj što je virio iz zemlje i kao iz topa opsuje Isusa.

Na to mu ja velim –Čekaj,zašto si to sad rekao.

-Ma daj ne seri ,,pope",sad ćeš me jebat sa svecima,s bogom.
Gdje je taj Bog kad ona djeca umiru od gladi u Africi,gdje je? Da ga ima ne bi to dozvolio.

Rekao je to u dahu,rafalno,kao da puca iz kalašnjikova i očito očekivao da ću umuknuti. Međutim nisam jedan od onih koji muče dok mu prijatelj griješi.
Odlučio sam govoriti na glas.

-Pajdo moj postoji odgovor i za tu Afriku,ali hajde mi odgovori prvo- jel ti poznaješ Isusa,jel ti je taj Isus ikad napravio nešto na žao,jel te je ikad šutnuo nogom u guzicu,jel te je potepao maloprije,jel ti je ikad išta ukrao?
Nije. Čak nikad nisi čuo ni od Isusovih mrzitelja da je ikad učinio nekom nešto loše.

Ok.

Hajmo ovako.

Ispričat ću ti prispodobu.

Zamisli, ti i ja hodamo nekim gradom i naiđemo na nekakvu skupinu ljudi kako tuku nekog čovjeka.
Bičuju ga kožnim bičem na čijim završetcima su metalne kuglice,iz njega šprica krv,rane mu na očigled bujaju i otiču,nabili mu nekakvu bodljikavu krunu na  glavu. Iživljavaju se nad njim.
Odijeću su sa njega strgali.
Pljuju ga.

Nas dva pitamo ljude koji stoje po strani- tko je taj čovijek,kako mu je ime?

-Kažu nam Ðuro

-Što je napravio taj Ðuro da ga tako krvnički tuku?

-Pa pripovijedao je,liječio ljude,govorio im da poštuju Boga,da mole za svoje neprijatelje,da ljube svoje bližnje kao sama sebe,da su najmanji najveći i najveći najmanji,činio je i neka neshvatljiva čuda.

Nas dva stojimo,vidimo da smo nemoćni suprostaviti se brojčano i na svaki drugi način fizički nadmoćnijim nasilnicima,pognemo glavu da ne gledamo i prođemo.

Dok prolazimo,čujemo kako Ðuro vapi nebu tihim glasom govoreći –oprosti im oče,ne znaju što čine.

Poznajem te prijatelju i znam da ti nikad nakon ovakvog  događaja, da smo ga doživjeli, da smo ga vidjeli,ne bi prekao usana prešlo -jebo te Ðuro.

Upravo  suprotno,kad bi to netko drugi rekao, ti bi to osjetio kao uvredu. Kao još jedan udarac  po pravednikovim leđima.

Poznajem te kao pravičnog i poštenog čovjeka i zato nemoj biti nepravedan prema Isusu. Ionako je previše onih koji ga još uvijek šibaju i razapinju,jer ne znaju što čine.

Od tad me prijatelj naziva ,,svetac",,ali ipak izbjegava bar preda mnom psovati Isusa.

Zašto sve ovo pišem.

Nemam nekog posebnog računa,niti mi se isplati,ali ću ipak zapisati ta vrludanja između grubosti i nježnosti ,svijesnog i nesvijesnog.

U ove dane kad se sa Božićem trguje na veliko,nemoćan sam učiniti bilo što da ga zaštitim od rasprodaje, isto onako kao što smo moj prijatelj i ja u onoj prispodobi bili nemoćni da zaštitimo Ðuru,isto  onako kako su bili nemoćni Isusovi prijatelji da ga zaštite.

Kao što sam pitao svog dobrog prijatelja,pitam u ovoj svojoj priči svakog čovjeka.

Zašto slaviti nečiji rođendan bez njega?

Kako je moguće zamisliti zahtjev da se izbaci Isusa iz božićnih pjesama, kako bi Božić bio prihvatljiv svima?

Zašto uopće slavite Božić?

Kako to da ulice i trgovi trebaju sve više i više lampica, da svojom svjetlošću zaslijepe značenje Božića?

Kako to da u dane koji bi trebali biti posvećeni našoj savijesti i našim dušama,
u dane,u kojima  bi mi trebali razmisliti razapinjemo li mi  danas nekoga,šibamo li mi nekoga po golim leđima,tučemo li mi nečiju dušu svojim riječima i dijelima?

Imamo li pravo na to i zašto to činimo?

Kako to da u te dane koji su nam dani s darom dijeteta,kao simbolom života , oko nas kruži sušta suprotnost od dijeteta?

Djed?!?

Djedovi inače nisu takvi,ali ovaj je, vitalan,simpatičan,rumen u licu i nasmijan.
Ohoohooooo,dolazi  navodno sa hladnog sjevera,nosi vreću punu darova. Putuje nebesima na saonicama koje vuče niz rogatih životinja?!?

Kako to da svojoj djeci umjesto djeteta nudimo djeda?

Kako to da svoja srca ne pročišćavamo u vrijeme Božića,nego ih zatrpavamo hrpom bezvrijednih darova?

Kako to da nakon toliko godina i toliko vijekova još uvijek urlamo razapni ga?

Ima li nekoga tko može reći u ime čega?

Zbog svega toga,ako slavite božić,dozvolite tom dijetetu da se rodi u Vama,dozvolite mu da Vas ispuni ljubavlju,,dozvolite mu da Vas ozrači mirom,dozvolite mu da Vas uči ljubiti bližnje,slavite to rođenje s poštovanjem, iskrenog srca i nemoj si dozvoliti da baš ti budeš taj koji nečiji rođendan pretvara u maskenbal.

Naprosto je nepristojno.

Sretan Vam, blagoslovljen Božić  i sretna nova godina.

feco

Volio bih te upoznati.....možda Bog da prilike.

I tebi želim sretan i blagoslovljen Božić
BRZO I BEZ VEZE

No

:hi: Hvala lijepa,tko zna gdje i kad. Možda i u Pinokiju ako bude okupljanja.  :icon_thumright: 

nekinho

Doktore No  :notworthy:
Još jednom ostade ja bez teksta nakon ovih tvojih riječi, ali zarumenih se od stida onako skrivecki da me nitko ne vidi....
Svako dobro tebi i bližnjima ti želim.

kobac

U prvi mah mi se nije dalo čitati.....ali ipak sam pročitao
Navodi čovjeka na razmišljanje..ljepo i poučno... :takoje: :ok:

Mudri

Šta reći,NO LEGENDA,svako dobro tebi i svima tvojima,ovo bi svi trebali pročitati  :notworthy:

No

:hi:  Hvala lijepa,svima Vama i Vašim obiteljima želim zdravlje,mir i sreću.

Nisam doktor ni legenda,nego samo obični seronja što puše u neke svoje vjetrenjače.
Branim ih i napadam dok se one okreću i tako mi život teče.    :tongue3:
Nekom pašem,nekom ne.   :dontknow:

:occasion14:    :occasion14:

majstor

Po koji puta  :notworthy:. Možda nisi doktor ali si drugačiji i ostani takav. Mladi ne pamte dane kad nismo imali ništa i bili sretni kad smo imali nešto malo bolje za pojesti. Na bor su se stavljali šećerni bomboni u srebrnom omotu, koje smo, naravno, pojeli i zamotali nešto drugo. Božić se osjetio u zraku, nismo ga mogli dočekati.... Kad to pričam djeci - kažu ne pretjeruj. A danas imamo sve ali je potrošačko društvo uzelo čar Božića. Ničemu se ne radujemo, ali se barem okupimo i gledamo pun stol hrane koja se sutradan baci???

Neka več jednom bude to okupljanje da se i upoznamo. :flasica:

Sretan Božić, ovaj ili onaj, svima koji ga slave.  :wave: 

walpy

Nikada više ne planiram.
Ja samo živim ovaj život.
Ponekad kako želim,
ponekad kako moram.

Dukulele

Kao i uvijek, najbolji Mr. No!  :love10:
Kad sam mogo nisam htio, sad kad hocu ne mogu.

tutnja

Svako dobro, sretan i blagoslovljen Božić!

Poslano sa mog LG G3 koristeći Tapatalk

No

Hvala lijepa i svako dobro.    :icon_thumright:

:occasion14:

Kugla

No i Tebi Sretan i blagoslovljen Božić i sve najbolje u Novoj godini.

No

:hi: Hvala Kugla i tebi zdravlje, sreću i svako dobro za Božić i Novu godinu.   :icon_thumright:

:occasion14: