Zakon o slatkovodnom ribarstvu

Autor maverick, Ožujak 21, 2018, 21:07:56

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

U slobodno vrijeme tko ima vremena može procitati...ako ne sve ...sigurno ima nama zanimljivih dijelova...

https://www.zakon.hr/z/705/Zakon-o-slatkovodnom-ribarstvu
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

petakk

Pročitao sam prijedlog novog Zakona o slatkovodnom ribarstvu. Moram reći da ga do kraja ne razumijem i bojim se da nama ribičima neće donijeti ništa dobroga.
Naime u trenutno važećem zakonu stvari su po pitanju potrošnje novaca od ribolovne dozvole čiste.
Novac od ribolovne dozvole može se trošiti samo namjenski : 80% na gospodarenje voda koje imamo u koncesiji (poribljavanje i čuvanje) i 20 % na druge propisane obveze.
Trenutačni zakon precizno razdvaja nas ribiče i takmičare pa je svaka potrošnja naših novaca na takmičenje protuzakonita !
Bojim se da novi zakon nije jasan i dovoljno precizan pa bi moglo biti svakakvih tumačenja.

maverick

Vidi...nije pravljen za nas nego za njih. Na nama samo ostaje da li cemo im dati naše novce
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

petakk

Ma ne, na nama je samo da dobijemo ono što smo platili !
Varijante idemo u Baranju, nećemo vaditi dozvolu i slično našim vodama neće donijeti ništa dobro.
Mislim da se stvari polagano mijenjaju jer sada pecaroši znaju puno više i budi siguran da se neće dati dugo varati.
Baš me zanima dali će se osuditi sa našim novcima takmičiti.
Pecaroši moraju otići u "svoje" društvo i zapitati svog predstavika u Upravnom odboru Zajednice da li je glasao za takmičenje i kupovinu Dastera !

maverick

Uz duzno postovanje od toga nista, bar je to neko moje misljenje i iskustvo kroz ove godine, daj bože da grijesim. Isto tako znam da ni vama ne odgovara kao odlicnom drustvu broj smanjenje broja članova ali nasih voda ionako nema. Rijetko se tko brine a jos se nije ni javio nitko tko ima neki plan. Dolaze mnogi s vizijom da oni ne bi tako vec bi drukcije...a to drukcije...tesko da itko zna sto je. Ta cijela prica samo losija replika naseg cijelog sustava...smanjili smo broj nezaposlenih ali ne novim poslovima vec iseljavanjem...Kod nas ljudi odlaze a mi svaki dan po neko novo drustvo imano koje kao sitne pipe hrane tu bandu u vrhu...Teska je ovo situacija i prije ili kasnije sustav ovog tipa se mora slomiti ili kazneno goniti ...ostalo su sve samo nase puste zelje

dravski pecaros

ajde da je neko i u saboru digao glas za nas  :hi:

nekinho

Puno je ovdje toga navedeno, nešto i dobroga ali nešto i lošega ... Ako sam dobro razumio problematiku o kojoj dotični raspravlja svašta je rekao. Široki spektar problema obuhvatio. Zanimljivo mi je da se zalaže za lakši i jednostavniji put te masovnost gospodarskog ribolova. Kao grane koja će probuditi naše gospodarstvo. Budući da su baš ti gospodarski ribari često spominjani na ovom forumu uglavnom u negativnom kontekstu bar nama sportskim ribolovcima pitam se ako ih bude puno što će ostati nama, što ćemo pecati, kad i ovako muku mučimo i s ovih "malo" što ih imamo na terenu a znam da ni njih nitko ne kontrolira kako treba...
O ribolovnicama puno ne piše, osim da društva traže da svatko tko ju kupi mora imati ispit. Slažem se. Treba. Ali opet mi ta priča vuče na ono samo daj pare ostalo je naša briga...
Bojim se da je cijeli tekst i ovo izlaganje za govornicom dotičnog gospodina pod utjecajem interesnih skupina a nemam osjećaj da dotični ima ikakve veze sa sportskim ribolovom a kamoli da zna naše svakodnevne probleme

maverick

Oni su političari i valjda im je u opisu posla da puno pričaju a malo kažu..Što se tiče nas...mi nismo ni do sad imali loš zakon vec nismo imali kontrolu nad njim . Nije definirano tko sve moze provoditi taj zakon....Ribari su definitivno bili bez kontrole a zajedno s njima i u gostitelji. Imamo situaciju gdje veliki restorani prodaju smuđ orly a nemaju ulaz ni za jedan kilogram takve ribe u tekućoj godini , prilikom dolaska inspekcije....kazu...nisu nikad ni kupovali smuđa...vec onog smrdljivog soma i to prodaju pod smudja...E sad...niti su krivi sto lazu i varaju, niti su krivi sto imaju samo ulaz za jednu vrstu ribe....
Dalje, ribar izlovi šarana i prodaje nam tu istu za poribljavanje...ili u suradnji su drugima on nam je diler za poribljavanje...
Onda se tu pojavi inspektor...koji brani stavove poštenih ribiča.....na strani je zajednice....i onda su tu i policajci koji na kraju ako i imaju nesto volje i vremena da odrade posao...nemoćni su.....
Uostalom...treba svima dati mreze, aparate za struju....pa da pokidamo to malo rijeka sto imamo pa nek se onda svi skupa hebu tko ce dobiti koncesiju i tko ce loviti skoljke koje su ostale....

majstor

Cijela zemlja začarani krug koji se vrti u kontra smjeru. Riba se čisti od repa a smrdi od glave. Policija, navodno, nudi svojim penzionerima da rade na dnevnicu da bar netko bude na ulici dok su ostali na granici. :eek: :sha: Čamac za kontrolu vode nema tko voziti :laughing7: i slično. Tko da čuva vode? Političari sipaju obećanja, mladi odlaze, zemlja je  u 2. svjetskom ratu uz stalni sukob ustaša i partizana, sjevera i juga i slično. Referendum o radu do 67. godine nije ni potreban - radit ćemo dok ne krepamo.  :baba:
Ja svoj dio vode sam kontroliram na crno - bez ovlasti, nažalost. Uz sve gore navedeno, i zemlju i vodu jako volim. Kraj.  :uf: :stripii: :stripii:

maverick

nekinho

Jesmo proroci...  :clap2:
Mora da prate forum na veliko  :stripii:

silure

ljudi ne vjerujte nicemu,nitko kod nas nece na j... ribar ulovi za vrijeme mrijesta hrpu smuđeva i ulove ga na djelu,sta je ulovio?! ma to su deverike... nitko kod nas ne odgovara za nista... ali ne daj boze da ja odem u ribolov bez dozvole...ovi dani sada za ribare je atrakcija kopacki rit..krivolovci uzivaju...pa cak se i na faceu naslikavaju..al se nazivciram kada i pomislim na to

majstor

Nadam se da nisi u pravu. Vidiš gore u postovima da je forum spojen direktno na Uskok.  :uf:  :smjeh: