Koju Rolu

Autor Dolenec, Travanj 09, 2018, 19:53:25

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

majstor

Do Balboe je lovio Čak Noris. Jedino je on mogao loviti sa tak teškim priborom duže od pola sata.  :stripii: :stripii:
Moraš imati dva štapa, jedan za smuđa, jedan za soma. Ja pokušavam imati jedan za sve, pa ću vidjeti. Nemoj uzeti preteški štap i rolu. Što lakše to skuplje. Moja je kombinacija Abu fantasista 2,70 15-50 grama, prepravljen sa Alps ultralight vodilicama na 20-75 - DP tuning, i rola Abu Revo 2 Inshore 35. Teško sve skupa oko 450 grama. Lagano a jako. Smuđ ulovljen - slijedi test sa somom  :uf: :stripii:.

YUGO BOSS

Za glavinjare 50 + gr verujem da su velicine pogodjene
Ja zaista nisam nikad pecao sa stellom ili tom daiwom ali komplet za obalu uglavnom bay caster (3 metra i 120 grama tezina bacanja) plus ryobi arctica 8000 masina od 600 i neki gram zaista imam osecaj moci u ruci :D Doduse stvarno zna da boli rame kod bacanja svaki put. Ipak porazmisli da li ces moci da izguras ili idi na malo laksu masinu :D

Dolenec

dečki svaka čast, ništa ne propuštate slučaju. sve se uzima u obzr :ok:
nemam iskustva u bacanju glavinjare ili varalice nekoliko sati a dok ne probam neznam :takoje:
jedino znam kad sam kroz dan utrpav 15 kg.kukuruza i 5. kg. boila na 130 - 150.m. i plus lovne štapove ruke su mi bile ko majmunu do koljena :stripii:
eh a sad 5-6-7 sati u komadu normal s pauzama nema mi druge moram probat :takoje:

SMT

Tema je stara i ili ili je… Ali ja kapiram da te dve mašine ne izlaze iz mode nikada…

Najbolje obe ako se može :hi:… Ja nemam iskustvo sa Saltigom…

Stella je kod mene 4-tu godinu… Za smudja prevelika i preteska, za soma kažu da je mala… Ja mislim da nije… To je ozbiljna zverka, može da čupa sve sto treba iz Dunava… Teška 435 g, ne može to laganije za soma… Samo je upucati u balans sa štapom… Taj knob je po meni prava stvar za soma… Kad treba “ustopati” soma, može se otvorenim dlanom, sto je nekad bitno… Masina ima dobar drill i ozbiljnu snagu, PG je varijanta… Ponekad kad pecamo soma, pored stapa je potrebno pripomoci i mašinom , tj na silu ga čupati iz vode ( štap + mašina), tu se vidi ta snaga…

Mi smo kod smudjeva dosli na stapove ispod 150g i na masinice od 200g… Pa nas hvata panika od somovskog pribora… ribe i pribor su neuporedive… Som nas to nauči ili oduči od finog pribora… Mene prvoga, mnoge sam izgubio zbog potcenjivackog stava ali nema veze, deo igre :stripii: :hi:

P.S… ovde nije spomenut ali ja sam imao dobrog HC 3500, na njega stane 100 km strune… Meni ta masina bila dobra, možda je sada malo van trenda ali koga briga za to…

tutnja

Od tih težih i jačih mislim da bi pun pogodak bila i Saltiga bj.. Dosta njih tvrdi da je bomba od mašine, a iskreno, sumnjam da nije

Poslano sa mog T40Pro koristeći Tapatalk

SMT

Morethan 3500 je nešto sto bih pozeleo za ovu disciplinu… Nikad nije došao na red… Steta

maverick

Realno rola veličine 10 000 po shimanu bi bila uz neku debelu špagu od 50 lb i s predvezom uz adekvatan stap nesto sto bi lomilo najozbiljnije ribe...Ovako takav komplet je mozda za Ebro...Po ili neku slicnu destinaciju ako postoji...Kod nas je to utopija mlatiti s kilom i nesto  cijeli dan...Role s kojim dosta nas peca iz neke visoke klase imaju mahom kočnice desetak kilograma i to je dovoljno za poprilično veliku ribu...Štapovi..od najboljih materijala s najboljim ringlicama...daju najmanje trenja...izdrzace i laksa spaga koja je isto tako iz neke gornje ponude...sad ako u tom kompletu imamo bar nekakav predvez...šanse za vadjenje ribe su poprilično velike...Kad sam pokusavao lovtiti somove..i kad sam pokojeg i ulovio...stella 5000 sw i lesath 50-100...Ipak da bude koliko toliko udobno a solidno ucinkovito. Priča iz čamca ima jos jedan laksi pristup...ako je vertikala u pitanju ide na jos jedan level u korist pecaroša...tako da ...treba tu biti opusten
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

SMT

Samo to ime donosi odredjeni kvalitet… Pa još nadogradnja SW…

Napravljena za slanu vodu… Ne treba onda možda ni polemisati da li je to kvalitet i da li je dobra za soma… To je to monocoque telo, šta god to bilo… Ja je nemam, deluje mi odličan izbor…A možda bih voleo imati… Pecao sam sa “slatkom” LT 4000 neku somčad jednu sezonu, tu nije bilo problema ni jednoga… Možda je kratak period…

Meni ovo izgleda kao odličan izbor…

Veličina 6000 P deluje moćno… Prenos 4.9:1(86 cm strune)… Recimo da debljinu spage koju ja koristim 2,5 PE ( o21 mm PP) stane 420 m… Pa ne bih imao žetona, za toliko strune… Neke 3,5-4 PE ko voli deblje stane, 220-250 metara… Malo li je…

Ono sto bi mene kupilo je definitivno težina od 375 g… U poredjenju sa mojom Stellom za koju mislim da nije preteska( 430 g) ili sa TP SW , to je osetno lakše… To lakše se možda ne oseti u pola sata ribolova ali se som peca ceo dan, vrlo često… Dosta veći kapacitet spulne od pomenutih shimanovih modela sto svakako nije zanemarljivo…

375 ga za toliko veliku masinicu, ozbiljnog kapaciteta strune i pecanje soma, deluje privlačno…

miha

eee da je barem 3500 ili 4000 ...i eto zamjene za HC .... :icon_thumright:

SMT

Obicni LT 5000 je je bio veličine HC 3500-4000, ako se ne varam…

Ne znam koliko je ovo veće ali nije teze od spomenutog HC… A ovaj Cerate 6000 je i dosta lakši od morethana 3500

alexdja

Sad su negde u Šimanovim veličinama, manje/više...
       Nema više divljeg bučka. :no:

SMT

Probao 8000 SW… to je onako bas SW i za soma… Meni lično preveliko i preteško….

Nema 6000…