Ciljano varaličarenje soma

Autor Kugla, Siječanj 13, 2013, 21:49:49

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

ossa

Molim te na ovom mom limanu mi odredi tu poziciju, soma nikada ne pecam ciljano. Mislim da ga na mojim terenima i nema, ili grdno grešim. Mislim da bih ga već upecao da ga ima... Osim na izlivu kanalizacije, a tamo ne pecam nikada. Iz opšte poznatih zdravstvenih razloga. Imao sam sitnije primerke, pecajuci smudja.

Ovako izgleda ujutro - osvit zore.

A ovako uveče leti...

Naidju krize, drukcije grize...

smudjoslav

...Vidi ako mozes odredi I meni za ovaj moj hot spot...Sve sam pokusavao ali negde gresim... :thumbsup:

ossa

Tu kod tebe jedino na durboka, ili neki weedless sistem, mada možda bolje da bude weed , bez onog less.  :mt1032:

maverick

Ossa kad budem u prilici slikacu ti pa onda obiljeziti ...jedino sto sad mogu , mogu dati ozbiljne natuknice za smudjoslava...sine ...samo prati crvenu crtu i samo ce ti se pokazati  :stripii:

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

dravski pecaros

Citat: maverick  u Prosinac 30, 2020, 23:43:21
Ti si to napisao bas naširoko...Mislim da je na Dravi ciljano varaličarenje soma čista utopija ili bar ja ne znam puno o tome, pogotovo kad je jig u pitanju. Dobijemo ga ali to je vise slučajno dok lovimo smuđa...Od rj sam naučio samo jednu foru i uvijek pali. Odnosi se na ribolov soma nocu u limanima....Nocni lov voblerom...ako uzmes adekvatnu opremu i budes spreman na brzu reakciju uzivanje je zagarantirano. Prvi uslov za takav ribolov je da to radis u onim nocima kad je toliko toplo da mozes cijelu noc provesti u majici kratkih rukava . Spoj mirne vode s kontra tokom i matice čini karakterističan "rez". dijelovi tog reza imaju staklastu površinu, podsjecaju na ogledalo...tako ih i zovemo...Ogledalo se pomjera gore dole duzinom reza, varira veličinom ...i ono je ciljano mjesto udarca...prebacujes ga i provlačiš kroz njega. I na najsiromasnijim rijekama na ovaj nacin se dade uloviti som na vobler...Ja sam u ovim situacijama uvijek preferirao ssr 9 mada ni mannsovi nisu gadljivi na velike ribe ....Uglavnom dosta prijatelja sam odveo da ulove svog prvog soma na ovakav način....Obično u takvim toplim nocima riba "radi" na takvim pozicijama...kupa se na sve strane i odjednom sve utihne...gazda je dosao na gozbu i udarac je vrlo brzo nakon toga...

samo bi se nadovezao na ovo soma se voblerom traži drukčijim modelima nego smuđa ako pričamo o CILJANOM ribolovu soma... to sam proćitao i dobio savjet od jednog čovjeka koji ih hvata na dravi uredno nisu neki kapitalci ali uhvati dosta ribe do 10 kg a bude i riba 15-20 kg  :occasion14:

ossa

Ja mislim da spomenuti SSR 9 zadovoljava kriterijume... sa jačim udicama i split ringovima.

maverick

Ja ga koristim jer ga volim...ali kao sto kaze Dravski puno je tu somovskih varalica...od raznih voblera s zveckom...zato i jesam spomenuo mansove...do razno raznih željezarija.....kasika koje bljeskaju na mjsecini i samaraju na rubu struja....
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

dravski pecaros

Pa  SSR 9 svakako ali ciljano varaličarenje iziskuje drukčije vibracije i tu dolaze do izražaja patkice i dubokoronci sa zvečkama...

Ja primjerice na Karašici sam  uhvatio  sve somove na jednog silikonca od 7.5 cm a na 10-12 cm nisam imao ni jednu ribu...

ossa

Imam kašike, ali ih slabo bacam. Čim pročitam ovakve stvari, kažem sebi da ću morati, ali se ne setim na vodi... Glavinjare u tako jakoj vodi gde se jedva usidrim, ni ne pomislim da bacam, jer tu sa voblerima trese ko blesavo.

tutnja

Obrni okreni, kako god i šta probao, kašike na kraju mama i tata za sve
Lovio dosta toga na voblere, nešto na jig ali statistički (bar kod mene) heavy metal uvjerljivo vodi..
Soma nisam ciljano nikad pecao na varalicu, nadam se da će biti prilike i za to uskoro..

Poslano sa mog LG-G6 koristeći Tapatalk

SMT

Citat: dravski pecaros  u Prosinac 31, 2020, 12:46:35
Pa  SSR 9 svakako ali ciljano varaličarenje iziskuje drukčije vibracije i tu dolaze do izražaja patkice i dubokoronci sa zvečkama...

Ja primjerice na Karašici sam  uhvatio  sve somove na jednog silikonca od 7.5 cm a na 10-12 cm nisam imao ni jednu ribu...

Podseti me ako dočekamo to druženje da ti dam vobler...

SMT

Negde sam u postu naveo šta znaci odvezan camac kada je ova riba u pitanju...Veliku prednost...

Momak koji navodi, apsolutno zna šta priča i zašto to govori... :hi: Poslušajte koliko je puta ponovio...Svestan je šta takva riba( i mnogo manja) može napraviti kada je “nadaleko”... Treba samo krenuti za njom...

Doći somu iznad glave u vertikalni polozaj STO PRE, povećava ozbiljno šansu za ulov...

dravski pecaros

Citat: SMT  u Prosinac 31, 2020, 20:36:48
Citat: dravski pecaros  u Prosinac 31, 2020, 12:46:35

Podseti me ako dočekamo to druženje da ti dam vobler...

.

Nadam se tome druženju  :occasion14:

SMT

Biće valjda... Ne zavisi puno od nas...

Imam Ugovor sa Godo restoranom do 2025, da budem promoter :stripii: :hi:... Zauzvrat sam trazio samo par majica i sa Anexom da jedna mora biti plava...

Od kako ja radim promociju, ode sve u pm, pade posao 300% :stripii: Ako budu hteli raskinuti Ugovor samnom, moraju mi uzeti još jednu majicu... Ne isplati im se...

Rap