Jackplate

Autor šajzika, Lipanj 11, 2018, 11:38:06

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

šajzika

Viđenim kod Željkaž na njegovom nautilus 555 by HC , pojavio se u meni crv znatiželje. Pa sam čitao.

Imamo mehanicki i hidraulicki Jackplate a to  je u principu distancer koji udaljava motor od krme i dobivamo mogucnost podesavanja visine motora.

Mogucnost udaljavanja motora je od nekih 10ak cm pa nadalje i koliko sam procitao, dobitak na brzini je slican koliko god udaljili motor , brzine motora se povecavaju za par kilometara  3,4 ili 5 , naravno sto ovisi o motoru, camcu i drugim postavkama.

Ajmo sad na ovaj dio o podesavanju visine koja je glavna znacajka jackplate-a . najvise se montira  na bass boat-ove s ogromnim motorima tipa 150 , 200 konja i koristi im da bi mogli voziti u  plicaku, a pritom da ne gube potisnu snagu motora kao sto bi izgubili da ga dignu npr motor gore na trim.

Minus koliko sam shvatio je opterecenija krma ali nista strasno  ako se jako ne udaljava motor od krme.

E sad, to sam malo procitao i sad mene zanima , jel to neko probao, vidio , neko mišljenje. 
:hi:
Inace ako neko nezna o cemu pricamo

Audentes fortuna iuvat

maverick

Mislim da je kod nas jedina ova kod Željka koja se koristi...ima Borna ali nema motor..i imaju oni iz Valpova sto voze al čamac s mercurijem 30 ks...Oni su isprobali sve ..u kombinaciji s mislim 5-6 elisa i dosli do zakljucka da se nista nije promjenilo na bolje i skinili ga s čamca...E sad...mi krenili praviti prošle godine i nakon njihovog experimentiranja...a i lijenost je prevladala...odustali od izrade
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

ALU-bel

Ispravak netocnog navoda ...
ne iz Valpova... nego iz BELIŠĆA... :stripii: :stripii:

maverick

Oprostite....neće se ponoviti  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

ALU-bel

Godinama ti pokusavam objasniti da
Belisce i Valpovo nije isto... :stripii: :stripii: :stripii:

mossi

Mislim da JackPlate ima onoliko koristi u kolikoj meri ispravlja neki projektni nedostak tj nekompatibilnost čamca i motora.

Kod mene bi morao pomoći jer mi ne odgovaraju sve tri stvari:

Udaljenost, ugao, a ni samo visina.
Znači .. još jedna skupa igračka na spisku "potrepština".  :glasses9:

maverick

rj

ako Šimić bude imao volje napravit će mo mu na novom čamcu mogučnost finog štelovanja visine motora ...tehnikalije su u glavi :icon_thumright:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

maverick

A ne znam...ja jedno godinu i pol čekam...tako da počeo sam sumnjati u njega  :stripii:

mossi

Ima tu nekoliko rešenja gde se to baš lepo rešava i po visini i po nagibu.
Na šaraf, ali i dosta jeftinije od pneumatike.

mossi

Nisam dokon al bih baš mogao započeti mali projekat na tu temu. Taman do proleća da bude ..  :icon_thumright:

ALU-bel

Sada je hladno i nije vrijeme za radove na plovilima...samo ribolov.
U vrijeme lovostaja se izvode p......je na čamcima. :stripii: :stripii:

maverick

Mossi...ja sam nekad bio dobar s ova dva momka  :stripii: sad je zima...onda im je kasnije vruce...i tako evo furamo vec par sezona  :stripii: ali ajd...čekacu lovostaj....A sto se tice jackplate...ima doista jednostavnih rješenja po netu...Nije sigurno lose imati ovaj hidtaulikom pogonjen...ali nama bi bilo dovoljno i da podesimo jednom i ne diramo...

ALU-bel

Pa ti si svoj motor namjestio tako da nemaš više potrbu nikakvim filozofijama...a baš ako ti je dosadno onda možeš ispočetka...
naravno ako ti kum bude imao volje raditi na glodalici...on ti je samo TOKAR. :stripii:

maverick

Ok...strpicu se jos malo...sad ce lovostaj...a kum...valjda ce za kuma upaliti i tu glodalicu