Školica ribolova smuđa!

Autor Kugla, Siječanj 18, 2013, 15:41:48

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

TopMix

Kao i na primeru Drave, porast Dunava usporava Tisu u donjem toku, a sama Tisa staje sa porastom u gornjem toku. U svakom slučaju čamac je u vodi i pokušaću da ispratim sledećih nekoliko dana...samo da stane ova hebena kiša

SMT

Samo neka moja zapažanja sa terena...

Lično ga smatram vrlo prozdrljivom ribom kad jede... Kada se intenzivno hrani u ovo doba godine, mislim da jede ne birajući puno... Jede i punih usta i agresivno napada varalicu... Jedan sa deverikom malo manjom od dlana u ustima, je napao shad 12cm...

Razliku izmedju ozbiljnog-agresivnog napada na varku i mrljavljenja lako možemo prepoznati... Nekad taj agresivni napad ne realizujemo, iako je kontra na vreme... Da li promaši varku ili je nešto drugo, trece u pitanju, nešto nije odgovaralo... Taj napad pokazuje da je on besan i agresivan, oseti se to vrlo lako i može se iskoristiti u svoju korist... Ne treba taj znak ignorisati, riba daje neku “najavu”... Ne treba ono “ jao kako sam promašio”, nego ga iščupati napolje, kada smo ga već našli...Promena gumice i zabac na isto mesto iz 5x donosi realizaciju, uslediće novi udarac na istom mestu...Neretko je to i iz prvog puta...Malo koncentracije, načina vodjenja tj obratiti paznju na “zonu šuta”, koju treba da zapamtimo...Kad se tako nešto desi, gotovo uvek menjam gumu... Jedan od nekoliko komada, unazad neki period upecan na isti način-foru, na promenu gumice...Možda nam neka sitnica, napravi razliku...

ps

Uđari i ne upecas ga, bacas istu gumu na isto mjesto i nista, razmisljas kako on pamti nekih 8-10  sekundi promjenis gumu bilo koju, samo da je drugacija od one na koju je udario i evo ga, kako.sve to.da racionalno povezes?

ljuska

isto tako imam udarac promašim ne mijenjam gumu i u slijedećem zabacu dobijem ribu nekad pali nekad ne ne možemo znati ni jeli je to ista riba

SMT

Neko potvrdi kontru, neko ne... Izbor i procena je naša, da li je potrebna ili ne...

Evo jedan slučaj... Moj, svakako...

Vremenom naučiš da raspoznas napad na dzig i ponašanje smudja, tj koliko je agresivan, kako napada-uzima( jako-usisava- mrljavo, itd itd)...Takav jedan borbeni smudj kad proguta varku ( a ti znaš kada je to) pored prve kontre, dobije potvrdu iste vrlo brzo kad krene da otresa glavom,  pa par namotaja, onda ide i treća... Štap je dovoljno oštar (ne batinast) i kao takav, kaže nam puno kod jakog napada , udica nije tupa i predebela... U ovom slučaju sa potvrdom kontre, agresivan borac se pretvara u grogi protivnika i lagano dolazi do leve ruke, kao beba i nema tu više problema ni u najavi ... Budi se iz knockdowna negde u čamcu ali to je već kasno za njega...

Jedan sto je dobro progutao i bar 3x zakucan, nije bilo puno opiranja...Prosnjiran kako bi mi rekli, u stanju šoka( u koje ga mi ubacujemo) i bez puno mogucnosti da se lomatamo kod čamca, tj ne stiže odmoran i raspoložen za otpor... Nepce je tvrdo i ništa ne “pocepamo”... Osecaj “ lupanja” kontre je dosta bitan...

SMT

I dalje nešto sa terena, sto se u mom slučaju pokazuje tačnim ili blizu toga...

Posle ulova, često konstatujemo činjenicu koja se zove, vreme i mesto... I to je tako, kraj priče, namestilo se sve... Može li se ovo drugo( mesto), predvideti pre samog odlaska u ribolov, pre ulova... U nekom dobrom procentu, mislim da može...

Praćenje vodostaja je nešto sto je bitan faktor u ribolovu smudja... Mi idemo uvek kad možemo, ali nam vodostaj odredjuje i gde ćemo... Od visokog i previsokog vodostaja (šta god to bilo), ribolovci uglavnom “beže” ... Možda i ne treba... Voda je brza, jača, nosi... Ribe negde mora biti, neka mesta moraju raditi... Hoćemo li pogoditi na visokom vodostaju, uvek je pitanje...

Neka mesta jednostavno ožive po višljem vodostaju, koja su po nekom redovnom plitka ili suva... A to su kanali i kanalici tj ulaz/izlaz... Meni kanalici uvek interesantniji, manji je manevarski prostor, bolje ih “pokrijem” ili lakše zasedu postavim, kako god da formulisemo...
Porast vode po nekom nepisanom “pravilu” gura ribu u obalu i ko zna gde još... Takodje  puni spomenute kanalice u ovom slučaju smudjem, on nas zanima... Neretko se na tim mestima i keder nalazi, a onda nije teško pretpostaviti ni šta to u praksi znači... Uvek se postavlja pitanje, traziti ili čekati... Meni je ovo prvo bliže ili bolje reci interesantnije ali u ovakvim slučajevima kad voda gura vredi i sačekati...
Nakon porasta, stagnacije, kreće i opadanje, jel!? Po meni još interesantnija situacija kad voda krene da “curi” iz kanalića u reku i riba zajedno sa njom... Dosta bolje nego kad se pritoka puni...
Riba bude nekako zbunjena i alava...

Mesta i situacije, shodno vodostaju treba zapamtiti... To je preduslov za ulov na odredjenoj poziciji... Moć zapažanja i pamćenja...  Danasnji pametni telefoni, pamte bolje od nas, postoji neka istorija, vreme ulova, itd itd... Ja nikakav dnevnik ne vodim, sve mi je to uglavnom u glavi zapisano ali kao opcija je sigurno od koristi...

Ne znam jesam pogodio suštinu, ukratko: obratiti paznju na ulaz/izlaz -kanala/ kanalića, u mom slučaju Dunav ... Verujem da to “ pije vode” i na drugim rekama...

Malo strpljenja, zasede, desi se i pre predvidjenog roka...

Može se uloviti i u uslovima, dosta visokog vodostaja na “suvim pozicijama”...

smudjoslav

...Sve si to lepo skrojio I napisao ali kako se postaviti u odnosu na kanal(ić) ako si stao recimo pod uglom od 22 ° a aplikacija ti kaze da bacas pod uglom od -11°.''

SMT

:stripii: :hi:

Eeee, ne znam.... Ako je pitanje za mene...

No

Kako to ne znaš?
Nitko ne staje na 22° u odnosu na kanal(ić),staje se na 25°
Ako aplikacija kaže na -11° jednostavno zanemariš i baciš na  18° jer je 25 - x = 18 a 18 je odmah prije 19
Ne može jednostavnije
U slučaju kiše pojačaš kut, ako neće pojedeš bananu
Ako opet neće izbrojiš prste na rukama dodaš broj prsti sa nogu oduzmeš palčeve i dodaš  broj  do 10 po izboru
Ako si prešao 25 oduzmeš
Ako nisi prešao 25 onda dodaj da dođeš do 25
Kada dođeš do 25 onda dodaj broj godina koji imaš i baci pod tim kutem
Ako opet neće odeš ljut kući i razmisliš gdje si pogriješio

SMT

:stripii:

U mom selu se kaže,

Objasnio!!!

smudjoslav

Citat: No  u Svibanj 24, 2021, 19:49:06
Kako to ne znaš?
Nitko ne staje na 22° u odnosu na kanal(ić),staje se na 25°

Tako kazi, znaci ja gresim vec na pocetku...Ta brojka 22 me prati od tinejdzerskih dana... :stripii: :stripii: :stripii:

maverick

Staje se na kanalić s čim se ima...kod mene su brojke sasvim drukcije od vas ali lovim isto  :stripii: Neki bi čak rekli i odlično  :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

smudjoslav

Gde su mladi tu je I šala...
Jedini problem ako ga uopšte i ima je sto ja ne vidim mlade... :stripii:

maverick

Pa do pedeset si mlad...onda poslije toga se ponašaš kao Retfala  :stripii: :stripii:
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

SMT

On ne stoji u kanalicu... On ima štap za liman, jak, tb 100-200 cm, ovaj grama, vrti voda... i isto lovi...