Bilo nekad

Autor SMT, Siječanj 09, 2019, 10:55:29

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

majstor

Prije da je 67/68., opet mlađa od mene. Izgleda da je samo Isusov magarac stariji od mene.  :baba:

SMT

Nekad pre-davno, kad zavrtiš zakočenu masinicu, zvukom si mogao oterati ribe daleko od sebe...

Astacus

Germina Rileh-Rex poklonio mi pokojni ujak osamdeset
i neke dok sam bio kod njega na školskim praznicima i
dok smo lovili na Tamišu najveće štuke
što sam ih ikada vidio u životu a proveo sam
život na rubu Lonjskog polja i vidio
ih poprilično.

Dam Internacional 10, poklonio mi otac na kraju
školske godine u osnovnoj školi i to dao pola plaće.

Ryobi SX5 , poslala mi tetka iz Australije kad je čula
da sam skroz lud za tim.

Zebco Cardinal, kupio od ušteđevine . Brali metlice u Piku i
cijepali drva preko praznika.

Skoro mi suze na oči ...sjećanja ...

Tko je jedanput bio u toj našoj drevnoj šumi s onim divnim stabarjem, spravnim, čistim i visokim, kao da je saliveno, taj je ne može nikada zaboraviti ...    J.K.1888.

majstor

Prije 50 godina, pribor nije bio dostupan. Najlon se kupovao na metre po sistemu kupi što ima. Nisi mogao birati ni debljinu a kamoli boju ili marku. Damil ili Zlatna kornjača. Pravili kalup za olovo od krumpira.  :sha: :takoje:
I lovili smo.  :baba:

SMT

Sto se tiče varalicarenja ili tada popularnog “blinkerisanja”, kao klincu mi je bila interesantna stuka, rekao bih da je tada bilo mnogo više...

Pored qvikerice, ko je imao Mepps( Aglia long uglavnom) taj je bio neko s kim ostali žele da se druze :stripii:...

Varalica, pogotovo meppsova si mogao da imaš po koji... Kada leti zakačiš, sledi kupanje, nema kidanja... Zimi kada zakačiš, ako si sam, plačeš, ako si u društvu glumataš malo :takoje:...

pajdo77

De ti to Majstore ovo LOVILI SMO u jednini

Poslano sa mog ASUS_Z00ED koristeći Tapatalk

majstor

Ne plači, pa lovilo se. Samo su nam apetiti porasli.  Nekad sam ulovio jednu Deveriku od 3 kg. i bio zadovoljan, prošle sam godine ulovio 30 i mislim da sam trebao više.  :stripii: :stripii:
Za vikend možda odem do Fece po neki pribor, pa računam da bi u Os mogli popiti neku kavicu ili pivicu i upoznati se.  :takoje:

SMT

Daiwa i Shimano su danas globalni brendovi u svetu ribolova, možda i prestiž... Njihovo ime je povezano sa kvalitetom, lideri u inovacijama, marketinški neprikosnoveni, u mnogo segmenata ispred drugih... Iza njih je sada već i duga tradicija izrada masinica, sigurno znaju šta rade...

Evo nekih njihovih ranih radova dok možda nisu postali to što jesu i dok su se borili sa mnogim u to vreme renomiranim kućama, za svoje mesto na tržištu... Sigurno im je tada bilo teže nego danas... Danas i taj gore pomenuti marketing završava pola posla...

Daiwa je svoju prvu mašinicu izbacila 50-tih godina, dok je to Shimano uradio 20- tak godina kasnije... Inače sam Shimano je osnovan 1920 kao kuća koja se bavi preciznom mehanikom-preciznim inženjeringom. Iz tog nekog iskustva su krenuli u izradu ovih nama dragih sklopova... Dakle i jedna i druga kuća su prisutne dugi niz godina kao proizvođači na tržištu i još uvek rastu, napreduju, na radost nas korisnika...

Pored izrade ribolovackog pribora, imaju i druge “divizije”... Daiwa se bavi izradom palica za golf, nekom doradom teniskih reketa( ili tako nešto slično), dok Shimanu ogromne količine novca pored ribolovačke opreme donosi i izrada delova za bicikle(menjaci, prenosi, Itd)... Sam Shimano zbog te “bajs divizije” zapošljava mnogo veći broj ljudi i vece prihode ostvaruje... Nešto poput Yamahe ako može tako da se uporedi( muzika i motori)...

Teško danas upotrebljivo ali naprava je to...

SMT

Ne valja stella, exist, ne valja Honda, Yamaha… A jesmo razmazeni …

Treba ovo pogledati i veceras pomaziti  ove naše  masinice… Treba biti srećan sto živimo u vreme današnjih sprava…

Pa neke od ovih od 10 zabaca 11x zamrse :hi:

Lepa kolekcija i muzika… Sve drugo je istorija…

retfala

Imao sam bar 5 komada, vjerovatno i vise ali se vise ne sjecam  :veryangry:

SMT

To je za nas nostalgija i sećanje na neka lepsa vremena…

Sto se tiče masina, po meni ni tada nisu valjale :hi:… a neki top modeli su koštali koliko i danas koštaju stella ili exit ( tipa DAM modeli)…

Ali za bolje nismo znali… Neka ih samo u ovoj temi “ vremeplov”…

SMT

Juce na kafi  sa jednim "saborcem" iz 90-tih... Sa nama i jedan Kormoranov Koramid, legendarni Sportex 35-gramac, twin power F 3000 sa knobom od ruzinog drveta i aspire 4000 FA...  koliko sam bio vezan za ove stvari, juce neki cudan osecaj kad to uzmes u ruku... Blago receno... Pribor u fantasticnom stanju, masinice bas utegnute, gotovo nove... Kvalitet apsolutno postoji... Iz danasnje perspektive, masinice teske, za ostalo mozda i ne bih imao nista protiv... Pogotovo kod Aspire...Stapovi su mi neuporedivi sa onim sto danasnji ribolovac koristi... akcija, velicina karika, duzina drske, tezina, sta znam... Blank tj materijal istoga  je bas kvalitet...

S druge strane, moj drugar ima isti sjaj u ocima dok drzi ovaj pribor u rukama... Zadnji model TP je samo provrteo i to je to... Ne radi ga...

Za mene cista nostalgija i lepa kolekcija zaista...

Naravno, ovaj pribor i posle toliko godina ima svoje poklonike i kupce... Zadrzao je prilicno ozbiljne cene s obzirom na godiste!

Sent from my iPhone using Tapatalk