DVA akumulatora, sklopka 1-0-2

Autor maverick, Veljača 09, 2019, 23:06:16

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

maverick

Ide drugi akumulator u čamac....Ide sklopka 1-0-2, znaci prebacim na jedan akumulator i njega trosim i njega motor puni...prebacim na drugi i ista priča...Ima li neko rješenje da neka elektronika naizmjenično puni i prazni ta dva akumulatora koji su iste snage...da ne moram racuno...ili da na jedan spojim jedan dio trosila a na drugi drugi dio...a pune se po potrebi koji je trenutno prazniji
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mlb

Spoji ih zajedno i tu napravi prekidač pa ih upari kad puniš i puniš oba odjednom!

maverick

A ne kuzim....kako mislis oba odjednom....ili puni regler jedan ili drugi...Ustvari ne kuzim..pa ces morati objaniti detaljnije  :uf: A  mislio sam da li se netko sluzio ovakvim spravicama..., a ako sam dobro shvatio...Imas glavni akumulator i kad je on pun onda se počinje puniti pomocni... :sha:

http://delani.hr/shop-nautika/cijena/quick-separator-punjenja-relej-mbr-12-100
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

mlb

Ja kad ih punim spojim ih paralelno i pune se oba!

maverick

To preko nekog punjača u garazi ili na čamcu...Kazu ima i neka sklopka  1, 2, 1+2, pa kao biras da se korisiti i puni prvi ili drugi ili zajedno....Tebace mi tu neki ozbiljan električar.....ovo sve ide jer bih zelio za webasto staviti poseban akumulaor da mi se ne dogodi kao ono prije par godina kad sam imao jedan akumulator i na minus desetak stupnjeva mi se tokom noci isprazni i webasto se ugasi a ja skoro riknio tu noc do jutra...spavao u kratkim gacicama i kad sam skuzio da je zima skoro bilo kasno  :icon_scratch:

mlb

Na čamcu , preko punjača ili motora ista stvar! Samo ih razdvojiš sklopkom na plusu i ti je to! Puniš oba , trošiš posebno po jedan ili oba ako hoćeš!

maverick

Zvuči jednostavno...moracu to pogledati.... :ok:

alex7777

Zabranio bi ja akomulatore svima , furajte se na duracell baterije  :stripii: :rofl2: :pije:

tole

nemoj ništa punit paralelno, pogotovo ako ih nećeš tako i koristit.......u paralelnom spoju 2 akumulatora djeluju kao jedan izvor, ako jedan rikne sisat će struju iz drugog a i prilikom punjenja se neće oba napuniti do kraja.  :occasion14:   
shema sa ručnim preklopom je jednostavna, automatski je već malo kompliciranije ali nije neizvedivo
:hi:

maverick

Ovako...na jednom akumulatoru bih zadrzao elektro start i sonar...i tih par led diodica sto svjetle po kabini i vani....Na drugi bih stavio sam webasto....oba su po 45 Ah....Kako da postignem da se pune oba....prebacim na jedan ili na drugi...Tad bih trebao i neki voltmetar, odnosno dva da znam koji treba puniti...i sve mi to nekako prekomplicirano...Mozda ovo gore s linka bi mi pomoglo.... :sha:

tole

nisam skužio link odmah, da, to bi bilo to što tebi treba  :ok:
...i obrati pažnju na max struju koju akumulator može dati, mora negdje pisati na akumulatoru.....izražena je u amperima (A)....u tvom slučaju 45Ah je kapacitet akumulatora a Imax ti može biti i preko 500A

alex7777

Citat: maverick  u Veljača 10, 2019, 12:07:33
Ovako...na jednom akumulatoru bih zadrzao elektro start i sonar...i tih par led diodica sto svjetle po kabini i vani....Na drugi bih stavio sam webasto....oba su po 45 Ah....Kako da postignem da se pune oba....prebacim na jedan ili na drugi...Tad bih trebao i neki voltmetar, odnosno dva da znam koji treba puniti...i sve mi to nekako prekomplicirano...Mozda ovo gore s linka bi mi pomoglo.... :sha:
mozda imam nest za tebe posaljem kad uslikam  :hi:

majstor

Nabavim ti ja gel ak. 155 ah, nikad problema, osim što je težak 75 kg.

mlb

Punim ih paralelno a trošim pojedinačno, napune se oba do kraja i nemam nikakvih problema već godinama!!  :icon_thumright:

tole