Shimano Lesath Dx 45-135 ili 42-82?

Autor Saša90, Prosinac 06, 2019, 21:20:03

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Saša90

Pozdrav svim kolegama! Registrovao sam se na forum zbog ove dileme,koja tezina  bacanja od dve u naslovu navedene?
Posedujem daiwinu prorex ags seriju 15-40 i 30-70 i uz to zanderkant 2.0 15-90 , hteo sam jedan stap koji bi sve to kompletirao za ovaj gornji segment tezina jig+glavinjare i tezi mamci i odlucio da to bude shimano lesath,pecam iskljucivo na Dunavu iz camca glave do 50-60gr max u vecini slucajeva su 20 do 40gr. uz dubinu od 5 do 60m(kada zimi pecam ispod hidro elektrane "Djerdap" ode i na 70m). Uglavnom jurim smudja i bucova,brka (som) ako naleti dobrodosao je. Koja je vasa preporuka? 
Hvala unapred!

SMT

Prvo, dobrodosao... Drugo, čestitam na izboru stapa... Radi se o vrhunskim motkama u obe varijante...

Na slici su moji lesathi CX 45-135 i DX 42-84... Prvi peca soma, drugi smudja...

Taj drugi je idealan štap za to sto tebi treba tj kako si naveo ako voliš brze stapove... Brz i prebrz štap(brzi od cx45-135), prilično dobro za jedan shimano obeležena nosivost, tanak vrh, amortizacija odlicna, oštar-sablja( mnogo brzi od starih lesatha na 50-100g i dužini 2,7)... U nekom poredjenju sa AGS morethanom i graphiteleaderom  Vivo, koji su mi pri ruci, to je dosta ostriji  štap(treba ipak i gramažu uzeti u obzir, različita je)... Da se razumemo, radi se o tri vrhunska stapa iz gornjeg segmenta(teren, stil, tehnike, kome šta odgovara)...Ništa plitkoroneci vobler sa Lesathom , samo dzig, kontra je ubitacna i dobijaš je odmah, zakucava... Meni to nije važno ali ne možeš ni estetiku da ne primetiš na DX seriji, i “glas i stas”... Za moj ukus bih jedino voleo da je 2,4 umesto 2,7m, na gramazi 45-135 je dužina 2,6...

Reč brzo sam dosta puta upotrebio u poredjenjima,  jer ga najbolje oslikava... Ako su Rusima pravili graphiteleader Vivo za njihov način dzigovanja, onda su iz Shimana pogodili šta nama treba za nas način vodjenja dziga :hi:. Na 42-84 ide masina 4000 po Shimanu, dok na 45-135 mora bar 5000 i plus(po meni), sve to pravi i razliku u težini, nije zanemarljivo... Na 45-135 je kod mene SW u veličini 6000, jer na petici nije dovoljan kapacitet strune za takvu mašinu...

Ja pecam u G Podunavlju sa glavama koje si naveo( od 25 do 50 recimo), uvek bi kupio 42-84... Sad taj Djerdap i to tamo pecanje mi je nepoznato...

Red veličina, moj prijatelj i dobar ribolovac ne voli takav štap, prebrz mu je i preostar...

Uopšteno, sto se tiče smudja treba ti samo štap ispod njega, nikako preko... Za manje glave i voblere, možda taj prorex na 14-41... :hi:

Na njega može doći bilo šta, bez brige(  malo zavisno od terena), sa smudjevima će se igrati, svaki će ići napolje vrlo brzo... Bucov je sportska riba koja zaslužuje humaniji štap od ovog lesatha, možda onaj na 21-56 :hi:...

Srećna kupovina.

Saša90

Pozdrav kolega,nekako citajuci ranije postove gde se pisalo o lesath-u ocekivao sam najvise tvoj odgovor   :takoje: .
Prorex-e i jesam namenio za to,bacanje manjih voblera i varalica i ovu vecu gramazu 30-70 za muvanje smudja i bacanje malo tezih varalica(trgec konkretno). Zanderkant 2.0 uzeh na nevidjeno i na preporuku sa slicnih foruma vezanih za ribolov i on je do sada radio uglavnom ovu "fizikaliju" sa tezim glavama.

Sto se lesath-a tice,kao sto rekoh trazio sam jedan kvalitetan stap za vece glave,dublje/jace vode
i nekako da ga ima u gramazi 50-100 mislim na novu dx seriju  ne bi ni sekund razmisljao.
Citao sam takodje bas cini mi se u tvom postu da su nerealno obelezeni (kazes da to sa ovim novim nije slucaj)pa me je bilo strah konkretno da model 42-84 nece imati snage da se "mačuje" sa glavama  teskim 40-50gr, s druge strane model 45-135gr mi je delovao kao overkill za ono sto meni treba a kao sto sam naveo ja soma ne jurim ciljana riba  mi je smudj i bucov.

Svd u svemu "slatke muke"  :toothy9: .

alex7777

Ja sad citam vase objave i kontam jesam lud il sta  :eek: hbt pa ja svasta radim sa SHIMANO DIAFLASH 20 50 270
ova poruka nije pametovanje cak naprotiv ja se sa tim stapom snalazim u svem i svacem
a sta bi bilo tek kad bi ZNAO i imao izbor da si mogu priustit kupit cca 3 4 stapa i role za razno razne zabave  :uf: :stripii:
znaci nista nezezam samo se ponekad pitam dali je to stvarno potrebno  :sha:
znam vrlo jasno da svaki odredjeni stap ima svoju funkciju od osjetljivosti tla i do udarca ribe, al ispada da bi trebo imat bar 4 stapa  :eek: e kod mene nece da moze  :stripii:

SMT

Ne menjaj nista :stripii:...

Dva kom do 100-150€, mogu pokriti mnogo toga na Dunavu... Da pecas i da se naloviš :hi:! Pribor ionako ne lovi :hi:

Čovek pitao, ja izneo subjektivno mišljenje prema naslovu i malo dodao, priča nema veze sa racionalnoscu i ekonomijom, kroz novac gledano potpuno neisplativo  :stripii: :stripii: :stripii:...

rj

Citat: alex7777  u Prosinac 07, 2019, 00:28:10
Ja sad citam vase objave i kontam jesam lud il sta  :eek: hbt pa ja svasta radim sa SHIMANO DIAFLASH 20 50 270
ova poruka nije pametovanje cak naprotiv ja se sa tim stapom snalazim u svem i svacem
a sta bi bilo tek kad bi ZNAO i imao izbor da si mogu priustit kupit cca 3 4 stapa i role za razno razne zabave  :uf: :stripii:
znaci nista nezezam samo se ponekad pitam dali je to stvarno potrebno  :sha:
znam vrlo jasno da svaki odredjeni stap ima svoju funkciju od osjetljivosti tla i do udarca ribe, al ispada da bi trebo imat bar 4 stapa  :eek: e kod mene nece da moze  :stripii:

ZAŠTO audi...mercedes kad golf 4 završava posao ...sigurno stižeš od tačke A do tačke B  :takoje:  :stripii:
za tebe sam dok holidej i vajt erp u jednom

majstor

Čitam i ne vjerujem. Saša, dobrodošao ali - 70 metara?  :eek:  :sha:
Kod mene je Drava toliko plitka da glista viri van ako je malo duža.  :takoje: :uf:
Zavidan sam, a jedina je prednost što ne moram kupiti skupi pribor.  :stripii: :stripii:

Saša90

@alex 7777 veruj mi da moja zena deli tvoje misljenje,sreca pa ne zna konkretnu cifru vrednosti moje opreme  :stripii:

Evo okacio sam slike da se stvori okvirna slika o kakvim se vodama radi ,to su sve vrtlozi,brzaci jame i rupe,prilikom izgradnje  brane kopano je dosta duboko,iza brane na nekim mestima Dunav ide i do 120m.
Mi uglavnom pecamo kada su provodnice na samoj brani zatvorene,kada se pusta voda svako pecanje je tu zavrseno tj. nemoguce.
Postoje dva mala ostrvca nedaleko odatle na samoj sredini Dunava tu se uglavnom peca leti i tu se radi sa daleko manjim glavama i mirnija je voda.
Izvinjavam se admin-u ako sam malo otisao u off posto je tema bila Shimano lesath. :hi:

SMT

Citat: Saša90  u Prosinac 06, 2019, 22:57:05
Pozdrav kolega,nekako citajuci ranije postove gde se pisalo o lesath-u ocekivao sam najvise tvoj odgovor   :takoje: .
Prorex-e i jesam namenio za to,bacanje manjih voblera i varalica i ovu vecu gramazu 30-70 za muvanje smudja i bacanje malo tezih varalica(trgec konkretno). Zanderkant 2.0 uzeh na nevidjeno i na preporuku sa slicnih foruma vezanih za ribolov i on je do sada radio uglavnom ovu "fizikaliju" sa tezim glavama.

Sto se lesath-a tice,kao sto rekoh trazio sam jedan kvalitetan stap za vece glave,dublje/jace vode
i nekako da ga ima u gramazi 50-100 mislim na novu dx seriju  ne bi ni sekund razmisljao.
Citao sam takodje bas cini mi se u tvom postu da su nerealno obelezeni (kazes da to sa ovim novim nije slucaj)pa me je bilo strah konkretno da model 42-84 nece imati snage da se "mačuje" sa glavama  teskim 40-50gr, s druge strane model 45-135gr mi je delovao kao overkill za ono sto meni treba a kao sto sam naveo ja soma ne jurim ciljana riba  mi je smudj i bucov.

Svd u svemu "slatke muke"  :toothy9: .

Ne znam da li si dobio odgovor koji si očekivao... Lesathe “ispracam” generacijski... Ne bi bilo loše svakako da se posavetujes sa još nekim vlasnikom ovog stapa... Forumi su puni subjektivnih komentara o priboru, pa verovatno tako i ovaj moj, nezahvalno je o tome i pisati... Ako bi to još imao gde na vodi probati, to je najbolji komentar, jer će ti se sve samo reci, odgovara ili ne... Davati tolike pare na nevidjeno, nije pametno... Ja bi mu recimo teško nasao stalnu primenu u nekom obalskom pecanju smudja...

Imao sam tog lesatha na 50-100, jedan od mojih omiljenihih blankova i potpuno pogrešno deklarisan, sto je meni odgovaralo... Ovaj DX na 42-84 je jači štap od toga na 50-100, koliko me sećanje služi... Meni je prvenstveno namenjen za dzig smudja sa gore navedenim glavama, za jači protok vode, panjeve i teren gde nema umiranja u lepoti, nego gde moraš biti brz jer u suprotnom možeš imati gubitke tj gde ne mogu proći sa 14-41... Na drugom mestu sam ga koristio u ribolovu štuke( koje nisu velike) ali je teren pun lokvanja i drezge, pored ribe moraš da vuces i kilogram-dva-tri trave...

Pre njega sam to sve isto radio sa 45-135 i bilo ok( od 30g do 60g) ali su na njemu ipak “podešavanja” za soma( masina i struna).. Tako da ako si odlucio za jedan od ta dva, ne možeš puno pogrešiti... :hi:

darkpoll

pozdrav svima s foruma,
evo da se i ja priklučim
Saša, mene bi zanimalo tvoje iskustvo s zanderkantom 2.o buduči da razmišljam o istom, ili o  lesathu dx 42-84
(  čitajuči SMT-a , zaklučujem da bi cx 50-100,  bio malo suptilniji, no ako se muči s 60 i 70 g o tome ne razmišljam)

dakle zanima me iskustvo i namjena zanderkanta 2.o odnosno s čim nisi zadovoljan kod njega da razmišljaš o lesathu 84g 
ja bih možda zaključio da su to dva štapa za istu namjenu samo iz dva cjenovno različita svijeta

Batica

Sa Lesathom od 84g nemas sta da trazis ispod brane.
Sa obale se baca 30-40g dok ne padne mrak i krenu turbine da prave struju. Tada sa obale ne mozes ni 60g da spustis.
Sada mozes da pecas tim stapom, jer nema protoka, prelivi slabo rade i 30-40g glave su plafon iz camca.
U novembru kada je bio protok iza brane minimu je bilo potrebo 50g.
Ako planiras samo sa obale onda mozes 84g stap. Kada se previse podigne Dunav smudj se nabije u obalu i mozes da pecas sa 20-30g dok pred mrak ne krenu turbine.

Poslato sa ANE-LX1 pomoću Tapatoka

ossa

Jel moguće da je 120 m tu dubina gde pecate ? Pa šta smuđ traži na toj dubini ?
Naidju krize, drukcije grize...

Gremlin

Za ispod brane ne znam, ali mi 120 m deluje potpuno nelogično.

Lično sam izmerio sonarom 80 metara, ali u samoj Ðerdapskoj klisuri, na lokaciji Kazan.

:occasion14:

SMT

Oba su to dobra stapa… Meni to izuzetno lep komad pribora… Onako, klasika… Malo duza rucka nazad, to sad nije u trendu… Kao ni pluta… Meni pluta bila zakon, sad kad je vidim ni ne gledam stap… Ode i ja u trend, jbt…

Odosmo mi na druge stapove, “izvikasmo” ih, ja prvi  :icon_salut: …Cini mi se da taj Lesath nije na ovim prostorima zaziveo kako treba… Jeste da je i on skup ali nekako kao da ipak nije dovoljno zastupljen… GL, HR, CTS, CD, Sportex,  mnogo ih je vise, čini mi se… Cenovno su oni tu, osim mozda prvih… Tesko je tu reci sta je bolje…

Ja sam isto otudjio ovaj 42-84, odlican stap!Ostao mi CX, koji je isto uglavnom na klupi za rezerve… Uzmem ga da ga oglasim, pa odustanem… Lepih somova iscupao iz Dunava, može to… Neka ga, trebace…Taj pleteni blank ( spiral) na DX je bolji od CX, ili svakako lepsi… elegancija stap…Za teren Dunava gde ja pecam, odlican raspon  gramaza kod oba sa slike, iako nije skroz tačan čini mi se… Jako upotreblji stapovi svakako…

Ono sto postaje masovna pojava kod odabira štapa,  bar kada je dzig u pitanju jeste pojam “ moj stil dzigovanja ili pecanja”…. Dosli smo na bar 1000 stilova, a nisam siguran da je to bas tako… Ubacismo u ribolov filizofije “ more”, a to bas prosta delatnost…

Moguce da pojma nemam oko tih stilova, ograđujem se…