Lepica i lov soma na lepicu

Autor šime, Siječanj 28, 2013, 22:08:17

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

šime

eto ga da malo raspravimo o lepici vidim da nitko ne spominje jedaod vrhunskih mamaca LEPICA, naime nekolicina ribolovaca je prošle sezone oprobala LEPICU i.......Naravno priprema lepice i porijeklo lepice je vrlo bitno a i sam ribolov lepicom je malo specifičan ali ulov je gotovo zagarantiran ako je som u blizini(kažu da som osjeti lepicu i na par km).Lepica je vrsta leptira -kukca koji je najbolji sa Banovine odnosno Sisak, Glina , Petrinja. Priprava je vrlo jednostavna ali mora se znati omjeri sastojaka, te omjere svaki ribolovac radi i priprema na svoj način ali pogotkom prave omjere je BINGO za ulov.

Darko

i mene više zanima o njoj , nadam se da će netko iz sisačke ekipe napisat nešto više o pripremi  :toothy2:
Teško je biti budala , prevelika je konkurencija.

šime

Pa lepica se miješa sa brašnom i miješa se tako da se dobije jedna smjesa koja se lagano topi ,ali ne rijetka da se odmah rastopi ali ne pretvrda  da se ne topi "mulja" se rukama do onoga trenutka dok ne bude kao recimo plastelin i samo priprema udice je bitna , naime uglavnom se korist trokuka i na vrat se uvrne oprugica (da bi što duže držala tu knedlu na udici) a pece se sa najviše dva štapa i već na prvi ozbiljniji udarac(kvrc) se reagira. Samo da upozorim da mrena (uglavnom velika)obožava lepicu(ili vodeni cvijet) jez i velika deverika ali ako je som u blizini bez brige evo ga sto posto, ne može omaniti i sve ostalo je na vama.Da kolege iz Siska su majstori za proizvodnju lepice i znaju kada je i na koji način najbolja. Samo da upozorim navodno da je ima i na ovome području ali kažu da nije baš neka.

Rajo

:icon_thumright:

Isprobana i na Ebru , gdje je uopšte nema a extra lovi i tamo .

Stepa

Samo lijen čovjek ne može ulovit ribu

Greys

Bas bi volio da vidim nekog kako se sa time lovi, od pripreme do montaže i same prezentacije

Kugla

Čuo sam za ovaj mamac ali neka netko tko ima iskustva sa njim malo opiše detalje. Negdje sam čitao o tome ali nije se spominjalo ovo što Šime govori, nije mi baš jasno pa pucajte oni koji znaju kako se to radi.

Slaven

Ovako, osobno sam se zahebavo sa tim mamcem par godina na dravi i dunavu, kupovo ga na više mjesta, probavo svakave fore oko pripreme prezentacije, kako je alija piso i drugi. Nisam imo nikakvih spektakularnih rezultata, svega par manjih somova. Ne sječam se više komentirali smo to na drugim forumima, ja sam došo do zaključaka da lepica ne radi na dravi i dunavu kao što to možda radi na savi. Imam i sad jedno par kila u dubokom zamrzivaču pa ako netko želi i zna di ima soma i kad bude išo, a za taj mamac temp. vode mora bit preko 15 17 stupnjeva ili više, nemam pojma, nek me zove rado ču mu to dat ili zajedno da probamo ali do 7 8 mjeseca ništa.

mossi

Koja je cena lepice, kad se kupuje od "proizvodjača"?

P.S. Slavene, lep gest!  :icon_thumright:

IvanSK

Mossi...zadnjih par godina lepica slabo leti tako da ju je teško nači za ispod 150kn/kg!

mossi

petrinjac

evo malo da zagolicamo mastu...  :toothy12: :toothy2:

Uploaded with ImageShack.us

petrinjac

šime

HA  ha Petrinjac, to je to samo mi reci dali se ti baviš lepicom i dali je imaš vrlo me zanima, odnosno dali znaš tko je ima ma zanima me iznimno i do sezone bih ju nabavio oa nek stoji u zamrzivaču. Čuj Slavene čitam baš da nisi baš oduševljen lepicom , čuj možda je do lepice,odnosno ako si ju kupio već zamješanu pa se možda ukiselila ili to nije prava lepica, nekoliko dana sam na Dunavu  gledao dečke kako pecaju sa lepicom, ma to je kino , malo malo netko baca kanister od sidra i uživancija , da bitno je temp. vode . Neznam može biti svašta sa tvojom lepicom tako da nije bila u potpunosti u funkcije primame i samog griza soma.

petrinjac

moja je cista... ženke s jajima..
bez primjesa... :headbang: