Tehnike

Autor maverick, Studeni 18, 2012, 01:15:28

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 2 Gosti pregledava ovu temu.

maverick

Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

genjura

jel ono na 3:30 bio čikov?

Hemingway

na 3,30 ti je i dalje jegulja kao i maloprije ..samo razni nacini prezentiranja ... rep,ledja na sredini  ili na vrh tojeste usta
,,Starac i more"
,,Dunav mi u Venama "
"Zamislite koja bi tisina nastala kada bi ljudi govorili samo o onome sto znaju." - Karel Capek

Mornar Popaj

Ovo je zanimljiva tema za somdžije, međutim i dosta opširna. Pa tako ribolov soma prirodnim mamcima bi podjelio u tri kategorije:
1. površinske tehnike
2. pecanje u srednjem sloju
3. dubinske tehnike

1. Pecanje soma u površinskom sloju je dosta zahtjevno, jer da bi održali mamac na površini potrebna su nam različita pomagala. Ja ću ukratko navesti neke tehnike koje sam isprobao:

Tehnika pecanja poznatija kao KRAN gdje se keder praćaka na samoj površini, međutim kao mamac može poslužiti i žaba, rovac, miš, patka i sve ono što mislite da bi som mogao napasti...Ovu tehniku je moguće koristiti i bez čamca, kada kran postavimo na željeno mjesto pomoću dva štapa (vinč tehnika )

Tzv. KOST u ovom slučaju kedera ili neki drugi mamac spustimo do metra pod površinu, može se kombinirati sa zvečkama na predvezu. Za mamac je dobar keder ili žaba, ali i pijavice, durbaheri i slične živine...

Pecanje na plovak, također zanimljivo jer na ovaj način se može i zabacivati preko ramena sa obale što nije slučaj kod prethodna dva načina. Također omogućava korištenje nekoliko različitih mamaca...

2. Ribolov soma u srednjem sloju

Za pecanje soma u srednjem sloju sam koristio tehniku ribolova na bovu tj. kanister, od kojeg ide pucajući silk prema osnovnoj struni. Dužina tog pucajućeg silka odgovara udaljenosti mamca od površine. Za ovu tehniku je potreban čamac jer kanister ima otežanje na dnu u vidu 2-3 cigle. Ovako bi to izgledalo u praksi...

Drugi način koji sam isprobao za pretraživanje srednjeg sloja je onaj kada na osnovnu strunu postavimo dva stopera graničnika a izmežu njih po osnovnoj struni na predvezu šeta keder. Doljni graničnik bude npr. 150 cm od dna ( olova ) a gornji još 150 cm iznad njega. Naravno svi razmaci su proizvoljni i odokativni.

3. Ribolov soma pri dnu
Vjerujem da je ovo još uvijek jedna od najčešće korištenih disciplina za ribolov soma. Međutim ovim načinom strada i najviše onih malih somića, jer se u pravilu koriste male udice, gliste itd. ovo je sigurno i način ribolova koji smo svi mi počeli prakticirati na početku još kao klinci. Stoga ću ovdje izdvojiti jedan načina koja mi je posebno zanimljiv, a to je:

Ribolov sa podvodnim vibro plovkom, Na predvez se navuče posebni plovak i stavi se između 2 stopera, iza njega u pravilu ide keder, ali zašto ne i neki drugi mamac. Riječna struja vrti plovak oko njegove osi, a kuglice u plovku odrađuju svoj posao i zveckaju. Također se mogu koristiti razni mamaci...Evo jedne slike...

Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

gegs

Mornar Popaj

Da, upravo kost. Taj dan sam isprobavao tehniku zabacivanja sa dva štapa. i uspio sam na Savi postaviti i kost i kran oko 60-70 m od obale...

Život je cesta pa biraj gdje ćeš. Al' zalud grabiš i zalud stječeš, kad tamo gore ništa od toga ponijet' nećeš.

gegs

a koliko to olovo mora biti da usidriš sistem na 60+ metara od obale?

inače, svaka čast na trudu i volji, nadam se da ovi sistemi donose uspjeh!

Mornar Popaj

Pa ovisi kakva je jačina vodene struje, na tom mjestu na slici sam bacao 150g ako se ne varam, a stiropor kugla na kranu se pomiče napred-nazad, prema veličini kedera. Također u doljnjem dijelu krana, onome koji je u vodi, imam ubačeno nešto olova kao kontra teg. I kad ga stavim u vodu on odma zauzme potreban položaj, a kad ga dovučem na poziciju iznad olova, samo ga još malo dotegnem  sa rolom tj. našpanujem strunu da se malo uspravi, i da kederu leđa izađu van. Onda se najbolje praćaka na površini...

DadoOS

Nije mi jasno zabacivanje KRAn sistema s dva stapa(vinc tehnika) ne razumijem?

zvona

Treba dosta pisat hehe..ali vrlo jednostavno.desni štap je štap s kojim pecas a ljevi služi da odradiš vinč.. stavis ljevi štap u nosač s kopčom na kraju silika.. i otvoris rolu..uzmeš desni stap s olovom i kopčom i zakačis za ljevi štap.sad uzmeš desni i zabaciš dokle želiš..ostaviš desni uzmeš ljevi i namotavaš dok kopča od desnog ne dođe do tebe..zatim zakačiš kran ostaviš ljevi štap uzmeš desni i namotavaš polako dok kran ne dođe iznad olova..tada malo korigiras u napetosti silika koliko oces da babuska viri iz vode.. preko moba sam pa mi je tezže detaljno napisat..ovo je bilo ugrubo

DadoOS

hvala puno, ali cini mi se jako kompliciranim

Jožef1

Gledao ja te kran sisteme- skoro dobio slom živaca  :uf: Ja zveknem 5-6 durbahera na udicu, na dnu olovo, trokraka vrtilica, predvez oko 30-50cm i furaj. Isto tako i na kederčinu. A kada se pojavi brko na površini, velika babura osvjetlena, još jedna manja da odigne kedera i ona se brčka koji centi ispod vode, a dođe ona i na površinu.  :ok:
život ti ovisi od udice- izbjegni to zlo....