Alu čamac - farbati ili ne ?

Autor Gremlin, Listopad 18, 2021, 18:13:02

« natrag - naprijed »

0 Članovi i 1 Gost pregledava ovu temu.

Gremlin

alexdja

E ako te on nagovorio onda ništa... :stripii:

Pitam baš zbog toga, neko stavlja neko ne, pa volim da čujem razloge za i protiv...
       Nema više divljeg bučka. :no:

Gremlin

Razlozi protiv u ovom slučaju su ako ga jednom ofarbam, onda to treba da radim svake 2 godine...veliki čamac...zašrafljen veliki i težak motor...alu prajmer 2x , pa antialgin 2x...
ozbijna akcija za koju ni sad nemam ni snage ni volje, a kamoli za 2 pa za 4 godine

Ako se budu baš preterano hvatale alge, moraću - ali za sada ne.

:no:

kolence

A farbanje? :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Gremlin

Nisam planirao ništa od toga, ni farbanje, ni folije...lepo to sve izgleda, slažem se, ali se onda za neko vreme pretvori u robiju...

Poučen iskustvima nekih koji sad svake godine moraju da farbaju, jer je farba ispucala (posebno na rubovima poklopaca box-ova i na gazištima) ili se folija iskrzala pa sad te ostatke treba skinuti.

Ideja mi je da taj deo "održavanja" svedem na minimum, a što se estetike tiče meni je i boja alu sasvim ok.

Antialgin ako bude moralo, i to je to.

im84

Ovaj dio što govoriš o boji ili foliji kako su neki prošli. Loša priprema, loš kvalitet, loša izvedba. Pjeskarenje čamca ili temeljito odraditi rotacijskom , i za farbanje i za foliju. Vidio sam neke čamce gdje su ''pametni'' farbali odmah boju na aluminij, nije izdrzalo koji mj počelo se ljuskati.

Ako si daš truda, a čamac držiš na nekom urednom pontonu, flosu, marini, onda to ima težinu, i vrijedit će tog ulaganja i rada.
#foxrage
#fox_rage_fishing

kolence

Upravo tako, ima jedan primerak kod nas u Pancevu vec cetvrta god, sve kao i prvog dana kad je ofarban

smudjoslav

A i steta je ne ofarbati takav camac ...Jer ako ostane ne ofarban nece se razlikovati od konzerve sardine bacene u Dunav, sem dimenzija... :uf: :hi:

Gremlin

Upravo o tim likovima sam i pisao...

Nagledah se ispucale farbe, folija u fronclama koje se vijore na vetru...
Slažem se da se verovatno radi o loše izvedenim radovima, možda o lošoj boji, pripremi, uslovima rada...
Možda ovde i nema pravog majstora koji zna i hoće da pripremi i ofarba aluminijum da to bude kvalitetno i dugotrajno...

Zato me ta priča opasno plaši...

Marina je pristojna, ali opet, čistoća pontona nije naročito održavana, prljavštine ima na pretek, pada i sa obližnjeg Mosta na Adi, znam kako mi izgleda metalni brod koji je kvalitetno ofarban poliuretanskom belom bojom...ako bi insistirao da izgleda kako treba - kompletno pranje svakih 7 dana.

Zato za sada

Citat: kolence  u Listopad 19, 2021, 05:51:37
Upravo tako, ima jedan primerak kod nas u Pancevu vec cetvrta god, sve kao i prvog dana kad je ofarban

Znam da ima poneki korektno urađen, ali uglavnom svi koje sam video izgledju ofucano posle 2 godine.

Citat: smudjoslav  u Listopad 19, 2021, 05:56:23
A i steta je ne ofarbati takav camac ...Jer ako ostane ne ofarban nece se razlikovati od konzerve sardine bacene u Dunav, sem dimenzija... :uf: :hi:

Jeste, šteta je...ali ne želim da sebi natovarim još jednu robiju na vrat...biću svakako najveća konzerva sardine na Dunavu, a bogami i na Savi.

:stripii: :stripii: :stripii:

Gremlin

Alu čamac...farbati ili ne ?

Lična iskustva, opis radova, priprema, vrsta materijala...eventualne greške...šta je moglo biti bolje...ideje...saveti...

Kako se posle recimo godinu dana od farbanja pokazala farba...

:notworthy:

maverick

Nisam htio pjeskariti vec sam radio pripremu ručnu...rotacione brusilice...nas četvorica...tri dana...mučan posao ako želiš odraditi kako treba. Poslie toga slijedi odmašćivanje nekim antisilikonskim odmaščivačima....Pet slojeva , tri prajmera i dva zavrsnog laka...Neki poliuretan bi bio poželjan, ali moze proci i nesto tipa akril-poliuretan iz nekih industrijskih programa, automobilske industrije itd itd...Ja sam radio s mat varijantama jer volim tako ali moze se i s nekim visokog sjaja ako je čamac ravan maximalno . Boja je poprilično postojana...drzim čamac na flosu...u otvorenoj vodi...znakova guljenja...otpadanja nema...Zahvat cijele priče s antialginom je poprilično skup( ne računam sta smo pojeli i popili nas par u tih par dana  :stripii:) E sad koliko to košta kad se jos u to ugradi majstor....kontam da je to dodatih 1000 eura ako se hoce neki kvalitet rada i materijala
Život se ne mjeri brojem udisaja koje napravimo, nego trenucima koji nam oduzmu dah"

smudjoslav

Citat: Gremlin  u Listopad 19, 2021, 06:12:21

Lična iskustva, opis radova, priprema, vrsta materijala...eventualne greške...šta je moglo biti bolje...ideje...saveti...

Sta koj q..c pitas kad nemas nameru da ga farbas...
Cutis, vozis Evu i pecas... :hi:

Gremlin

Tu sam te čekao tico...

Kad sam ja kriv za tvoju elektro-pentu :stripii: sad neko mora biti kriv ako se odlučim na farbanje.

Eto naveo si sve što me za sada (a imam vremena da se predomislim :pije:) odbija od farbanja čamca...

Peskarenje, znači zauvek pesak po boksovima...jednom sam peskario i to samo korito brodića od 13 m i godinama nisam mogao da se rešim peska, iako je brod bio maksimalno zaštićen...pesak i prašina, kao i voda uvek nađu neki put..

Shodno tome peskarenje otpada u startu

Ako hoću da sve bude odrađeno kako treba, ostaje da ili platim majstora iz brodogradilišta koji radi PO KVADRATU...ili najbolja varijanta da sve to uradimo moj drug Miša parketar i ja sami što znači jedno 7 dana lepe robije, stradanja moje kičme i naravno trošak ića i pića...

Napiši pls tačno koje si boje koristio, da probam da napravim orijentacionu računicu u slučaju da potpuno poludim i rešima se da ofarbam čamac.

:uf:

Gremlin

Citat: smudjoslav  u Listopad 19, 2021, 07:02:56
Citat: Gremlin  u Listopad 19, 2021, 06:12:21

Sta koj q..c pitas kad nemas nameru da ga farbas...
Cutis, vozis Evu i pecas... :hi:

Opušteno...
Pitam ove koji su farbali...
Volim da čujem iskustva i savete drugih ljidi, a nisam neko ko neće da promeni mišljenje ako čuje dobru argumentaciju.

Ako ostane neofarban, neće biti "Eva" koj je plabe boje, nego "Mirna Rovinj", te sam oduvek više voleo...

:takoje:

miha

Citat: Gremlin  u Listopad 19, 2021, 07:12:50
Tu sam te čekao tico...

Kad sam ja kriv za tvoju elektro-pentu :stripii: sad neko mora biti kriv ako se odlučim na farbanje.

Eto naveo si sve što me za sada (a imam vremena da se predomislim :pije:) odbija od farbanja čamca...

Peskarenje, znači zauvek pesak po boksovima...jednom sam peskario i to samo korito brodića od 13 m i godinama nisam mogao da se rešim peska, iako je brod bio maksimalno zaštićen...pesak i prašina, kao i voda uvek nađu neki put..

Shodno tome peskarenje otpada u startu

Ako hoću da sve bude odrađeno kako treba, ostaje da ili platim majstora iz brodogradilišta koji radi PO KVADRATU...ili najbolja varijanta da sve to uradimo moj drug Miša parketar i ja sami što znači jedno 7 dana lepe robije, stradanja moje kičme i naravno trošak ića i pića...

Napiši pls tačno koje si boje koristio, da probam da napravim orijentacionu računicu u slučaju da potpuno poludim i rešima se da ofarbam čamac.

:uf:
..... zašto ne pjeskarenje .....kompresor zrak ispiriš ...usisavać pousisavaš ....auto praona opereš ....čini mi se da nema tu nekog ko je sposoban to odraditi kako treba ....onda kako Mario kaže drndalicu u ruke i udri ....Greysika je to odlićno napravio ...opjeskaren ...obojan ( vrhunski temeljna top ) glavna boja po želji ....